Κάποιες φορές οι δηλώσεις των πολιτικών γίνονται κάτω από περίεργες συνθήκες, με σκοπό πιθανόν να δρομολογήσουν σκέψεις υποτελών χωρών, λαών και πολιτών ή να προκαταλάβουν κάποια απρόσμενη ή αναμενόμενη αντίδραση. Και ξαφνικά, λοιπόν, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος τοποθετήθηκε ευθαρσώς ότι θα έχουμε σε κάποιο βαθμό και αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή μας.
Μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή προφανώς και την τελευταία συμφωνία των Πρεσπών, ο Αυστριακός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, έκανε λόγο για ‘αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας’.
Συγκεκριμένα, σε ειδική ομιλία του ο προαναφερθείς αξιωματούχος της Ευρώπης αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στη διευθέτηση του ευαίσθητου θέματος της ονομασίας των Σκοπίων μεταξύ αυτών και της χώρας μας, και ταυτόχρονα μίλησε και για προετοιμαζόμενη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων.
Και μάλιστα προχώρησε λίγο παραπέρα, λέγοντας πως εάν υπάρξει τέτοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων… και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες’.
Το ‘θέμα’ αυτό με την Αλβανία είναι προφανώς κάτι καινούργιο για το οποίο ο ελληνικός λαός δεν έχει έως τώρα καμία, δυστυχώς, ενημέρωση. Το ακούσαμε δειλά–δειλά ήδη από τις προηγούμενες μέρες από τον δικό μας υπουργό εξωτερικών να μας ανακοινώνει ότι σύντομα θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις και λεπτομέρειες.
Ποιοι λοιπόν έφεραν στο πολιτικό προσκήνιο ένα άλλο εθνικό θέμα μετά από τόσες δεκαετίες σχετικής ηρεμίας στην περιοχή και γιατί άραγε; Έχουν σχέση τα καινούργια μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση με το θέμα των Σκοπίων; Μήπως με τη σχεδιαζόμενη καινούργια στρατιωτική και πολιτική ισορροπία που δρομολογείται και ανατέλλει σταδιακά στην περιοχή των Βαλκανίων;
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά είμαστε παντελώς ανενημέρωτοι! Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών μας σχηματισμών βρίσκονται στο ναδίρ! Τη στιγμή που από τους βόρειους γείτονες των δύο αναφερόμενων χωρών, διακινούνται χάρτες από τη μια μεριά για τη μεγάλη Αλβανία, κι από την άλλη για τη μεγάλη Μακεδονία, που προεκτείνουν τα σύνορά τους μέχρι αρκετά κάτω, εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη σύγχυση, ενώ την ίδια χρονική στιγμή οι πολιτικοί μας διαπληκτίζονται για ίδιον όφελος, προσωπικό ή παραταξιακό.
Για σενάρια συνωμοσιολογίας, ίσως, δεν πρόκειται, παρά το γεγονός ότι ο επίτροπος αυτός έκανε ‘τροποποίηση’ της δήλωσής του, κάνοντας λόγο για τη θαλάσσια ΑΟΖ και όχι τα χερσαία σύνορα! Αλήθεια, όμως, μπορεί ένας τέτοιος πολιτικός να κατέχει αυτή την ευαίσθητη, σοβαρή και κρίσιμη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπερδεύει την ΑΟΖ με κάποια άλλα σύνορα;
Προφανώς είναι ανεύθυνος ή άσχετος ή επιπόλαιος ή δρομολογημένος σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ανάγονται όλα στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας; Άγνωστον επί του παρόντος. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, είναι ότι η χώρα μας διαθέτει άξιους και έμπειρους πολιτικούς και νομικούς σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως για το καλό της.
Γιατί στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και όχι πεδίο αντιπαράθεσης για αλίευση ψήφων στις μελλοντικές εκλογές! Στα εθνικά θέματα οι σοβαροί πολιτικοί κοιτάνε πολύ μπροστά και όχι στο άμεσο μέλλον με μικροκομματικούς σκοπούς. Κάτι για το οποίο, βέβαια, δεν μας έχουν πείσει ακόμη!