Σε πύρινο συναγερμό βρίσκονται οι δυνάμεις της αντιπυρικής προστασίας στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν το καταστροφικό φαινόμενο των πυρκαγιών, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων των δασών, των καλλιεργειών, των περιουσιών και την προστασία της ζωής των πολιτών.

Στο ίδιο εφιαλτικό έργο θεατές βρίσκονται το τελευταίο διάστημα όλοι οι Έλληνες αφού κάθε χρόνο που περνάει η κατάσταση με τις φωτιές γίνεται χειρότερη, χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καίγονται μαζί με τους οικισμούς που είναι κτισμένοι μέσα σ’ αυτές.

Είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αμαρίου, όπου χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων καταστράφηκαν ολοσχερώς, ίσως ο μεγαλύτερος ελαιώνας χονδρολιάς στην Κρήτη, με δένδρα αιωνόβια όχι εκατό και διακοσίων ετών, αλλά όπως καταθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής, ακόμη και χιλίων χρόνων.

Ενώ η αναφερόμενη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί σε ορεινή περιοχή στις παρυφές του όρους Κέδρους, θαμνώδους έκτασης χωρίς κανένα δένδρο, δυστυχώς παρά την άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής λόγω των δυνατών ανέμων η φωτιά ξέφυγε, πέρασε τον Πλατύ Ποταμό και έκαψε το μεγαλύτερο ελαιώνα χονδρολιάς στην Κρήτη.

Επιτυχία θεωρείται η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων που δεν κάηκε κανένα σπίτι στα μικρά χωριά της περιοχής, στα οποία μέσω του 112 είχε δοθεί έγκαιρα οδηγία για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Η θηριώδης πυρκαγιά στην Αττική που ακολούθησε και κράτησε πάνω από δύο ημέρες, άφησε πίσω της ένα τεράστιο καταστροφικό έργο, αφού δάση, κατοικίες και περιουσίες είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς και όλα δείχνουν εκ του αποτελέσματος ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο σχεδιασμός διαχείρισης του φαινομένου λειτούργησε καλύτερα, αφού προείχε η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με σωστό και οργανωμένο τρόπο.

Πολλά ερωτήματα και απορίες ακούγονται και γράφονται για τα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών όπως στο Αμάρι, αλλά και στη ΒΑ Αττική, πώς ξέφυγε η φωτιά και πήρε μεγάλες διαστάσεις παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεσή τους.

Οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με την εκδήλωση του φαινομένου δίνουν την εξήγησή τους, παρά τις αμφιβολίες των πολιτών και τη δυσμενή κριτική που άσκησαν για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα του κράτους, οι δυνάμεις των κομματικών επιτελείων, σύσσωμης της αντιπολίτευσης της χώρας.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα ξηρασίας λένε οι ειδικοί, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ανέμους και κυρίως τις μορφολογικές συνθήκες των περιοχών αυτών, αποτέλεσαν εκρηκτικό κοκτέιλ που έκανε τη φωτιά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τουλάχιστον για την περιοχή των ελαιώνων του Αμαρίου ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται, αφού όπως έλεγαν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής, οι περισσότερες χονδρολιές στο Αμάρι έχουν εγκαταλειφθεί, παραμένουν χρόνια ακαλλιέργητες και η διαφορά φάνηκε, γιατί ελιές που ήταν καλλιεργημένες υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

Στο φαινόμενο της κηλίδωσης αποδίδουν επίσης οι ειδικοί την απότομη εξάπλωση της φωτιάς παρά τα πολυάριθμα μέσα που κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της.
Κηλίδωση είναι η μεταφορά από τον ισχυρό αέρα τεμαχίων καύσιμης ύλης σε μεγάλες αποστάσεις από 100 μέχρι και 800 μέτρα, με αποτέλεσμα τη ραγδαία πρόκληση νέων εστιών σε μεγάλη απόσταση από το κύριο μέτωπο της φωτιάς.

Καύτρες αποκαλούνται τα μικρά κομμάτια καύσιμης ύλης που με τη  βοήθεια του ανέμου μπορούν να μεταφερθούν, προκαλώντας την ταχύτατη αναμετάδοσή της.

Είναι λυπηρό το φαινόμενο να επιχειρείται απαξίωση του τεράστιου έργου που σε κάθε περίπτωση επιτελεί η Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα και η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, για την κατάσβεση μικρών και μεγάλων πυρκαγιών.

Τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά έχει δοθεί τόσο μεγάλη αντιπυρική προστασία στην Ελλάδα, όσον αφορά την πρόληψη και την κινητοποίηση για την καταστολή του φαινομένου.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι Δήμοι και όσο γνωρίζουμε στο Δήμο Ηρακλείου για τον καθαρισμό των ακάθαρτων οικοπέδων σε περιαστικές αλλά και αστικές περιοχές της αρμοδιότητάς του.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθάρισαν τα οικόπεδά τους στο Δήμο Ηρακλείου, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα που άνοιξε κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αλλά και τους ελέγχους που διενεργούνται από το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Προφανώς και απαιτείται καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότητα όλων των δυνάμεων της αντιπυρικής προστασίας στην Ελλάδα.

Απαιτείται επίσης να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των περιστατικών εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών πάνω από τις στάχτες της καμένης γης, που παρατηρείται διαχρονικά από την εκάστοτε κυβέρνηση και αντιπολίτευση της χώρας.