Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να ψηφιστεί αμέσως μετά.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, όπως δήλωσε πριν από δεκαπέντε μέρες  στην Ξάνθη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Κώστας Πουλάκης, στοχεύει σε  περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή, αποτελεσματικό- τητα και διαφάνεια.

Οι «κακές» γλώσσες λένε πως το νομοσχέδιο θα ενισχύσει την επιρροή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες και τους δήμους μετά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, παρότι προεξοφλείται πως σε επίπεδο ποσοστών θα έχουν απώλειες, ακολουθώντας – ως είθισται – την εκλογική πορεία του κυβερνώντος κόμματος, που εκτιμάται πως θα είναι καθοδική.

Σε κάθε περίπτωση όμως η απλή αναλογική στις Δημοτικές εκλογές θα είναι μια νέα πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε, αν το σύστημα δεν καταργηθεί από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ η οποία θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές, επειδή όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση προκρίνει χρονικά τις βουλευτικές εκλογές, πριν από κάθε άλλη εκλογική μάχη (Ευρωεκλογές ή Δημοτικές εκλογές).

Ας δούμε όμως τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος μετά τις λίγες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Με το νομοσχέδιο θα προτείνεται η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.

Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του θα αναδεικνύεται αντίστοιχα, Δήμαρχος), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο, μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε Δήμαρχος θα είναι ο επικεφαλής του πλειονοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.

Και τι σημαίνει αυτό;

Η καλλίτερη μέθοδος για να καταλάβουμε τη σημασία και τις επιπτώσεις από το νέο εκλογικό σύστημα, είναι να το… προβάλουμε στα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, που ανέδειξαν τις υπάρχουσες παραταξιακές ισορροπίες στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Στον πρώτο γύρο των Δημοτικών εκλογών που έγιναν την 19.05.2014, τα αποτελέσματα ήταν:

  1. Ηράκλειο – Ανοικτοί Ορίζοντες (Γιάννης Κουράκης) 40,92%
  2. Δύναμη Πολιτών (Λαμπρινός Βασίλειος) 28,27%
  3. Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες (Ηλίας Λυγερός) 20,81%
  4. Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου (Συντυχάκης Εμμανουήλ) 7,89%
  5. Άμεση Δημοκρατία (Αμανατίδου Μόνα) 2,10%

Στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών εκλογών που έγιναν την 26.05.2014, μεταξύ των δύο πρώτων, τα αποτελέσματα ήταν:

  1. Δύναμη Πολιτών (Λαμπρινός Βασίλειος) 59,24%
  2. Ηράκλειο – Ανοικτοί ορίζοντες (Γιάννης Κουράκης) 40,76%

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Βασίλης Λαμπρινός και η παράταξη του, η Δύναμη Πολιτών, εξέλεξε 7 συμβούλους από τον πρώτο γύρο και 22 συμβούλους από το δεύτερο γύρο φτάνοντας τους 29. Ο τελευταίος δημοτικός σύμβουλος  της παράταξης εκλέχτηκε με 650 σταυρούς.

Η παράταξη Ανοικτοί Ορίζοντες εξέλεξε 10 συμβούλους από τον πρώτο γύρο και 2 από το δεύτερο φθάνοντας συνολικά τους 12. Ο τελευταίος σύμβουλος εκλέχτηκε με 1.376 σταυρούς και υπήρχαν άλλοι τουλάχιστον 20 υποψήφιοι που είχαν συγκεντρώσει περισσότερους από 650 σταυρούς και δεν εκλέγησαν.

Η παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες, εξέλεξε 5 συμβούλους μόνο από τον πρώτο γύρο. Ο τελευταίος είχε συγκεντρώσει 1.099 σταυρούς και αυτός πολύ περισσότερους από 650.

Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου εξέλεξε 2 συμβούλους μόνο από τον πρώτο γύρο και η παράταξη Άμεση Δημοκρατία εξέλεξε 1 σύμβουλο.

Ας δούμε όμως με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από το νομοσχέδιο, πόσους συμβούλους θα εξέλεγε ο καθένας τους, με το νέο σύστημα:

– Το Ηράκλειο – Ανοικτοί Ορίζοντες, με ποσοστό 40,92% θα εξέλεγε 20 Συμβούλους

– Η Δύναμη Πολιτών, με ποσοστό  28,27%, θα εξέλεγε 14 Συμβούλους

– Το Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες, με ποσοστό 20,81% θα εξέλεγε 10 Συμβούλους

– Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου, με ποσοστό 7,89% θα εξέλεγε 4 Συμβούλους

– Και η Άμεση Δημοκρατία, με ποσοστό  2,10% θα εξέλεγε 1 Σύμβουλο.

Σύμφωνα με αυτήν την κατανομή των εδρών ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός για να διοικήσει αποτελεσματικά τη Λότζια εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 25 υποστηρικτές, θα έπρεπε :

Είτε να συνεργαστεί με τον Γιάννη Κουράκη για να έχουν μαζί 20+14 = 34 συμβούλους,

είτε να συνεργαστεί με τον Ηλία Λυγερό αλλά και με τον Μανώλη Συντυχάκη και με τη Μόνα Αμανατίδου για να εξασφαλίσει 14+10+4+1=29 συμβούλους όπως έχει σήμερα, είτε να αφήσει έξω έναν εκ των δύο τελευταίων, αποκτώντας μία πλειοψηφία των 28 (14+10+4=28) ή  των 25 (14+10+1=25) συμβούλων αντίστοιχα.

Φανταστείτε λοιπόν τις εργώδεις διαβουλεύσεις που θα ακολουθούσαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα προκειμένου να συγκροτηθεί η πλειοψηφία στη Λότζια.

Ένα αποτέλεσμα όμως που θα είχε αναμφίβολα και τα καλά του.

Ας δούμε μερικά:

Κατ΄ αρχήν θα εκλέγαμε αντιπροσωπευτικά τους δημοτικούς συμβούλους και δεν θα είχαμε το φαινόμενο του να υπάρχουν σύμβουλοι με 650 ψήφους (οι οποίοι σήμερα μάλιστα διοικούν και δημοτικές επιχειρήσεις) και να μην υπάρχουν σύμβουλοι με 1.376 ή 1.099 ψήφους.

Θα είχαμε επίσης σημαντικές συγκλίσεις των προγραμμάτων και μεγάλες συναινέσεις στη μετεκλογική εφαρμογή τους. Οι περισσότερες άλλωστε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων επειδή είναι καθαρά διαχειριστικές, δεν επιδέχονται ανατρεπτικές αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή τους.

Η συνέχεια πολλών δράσεων της όποιας απερχόμενης δημοτικής αρχής θα είναι περισσότερο εφικτή στην επόμενη δημοτική περίοδο, όταν θα υπάρχει η βάσιμη πιθανότητα μετά τις εκλογές να συμμετέχει και αυτή στη νέα Δημοτική Αρχή. Θα έχουμε λοιπόν μία εν τη πράξει σύγκλιση στην εφαρμογή των προγραμμάτων, κάτι ιδιαίτερα θετικό.

Το αντίθετο το «ζήσαμε» τα τελευταία τρία χρόνια όταν όλο το πρόγραμμα της απελθούσας δημοτικής Αρχής σταμάτησε, στα έργα, στα τείχη, στην παλιά Πόλη και στη διαχείριση των απορριμμάτων και περιμέναμε τουλάχιστον τρία χρόνια για να δούμε κάποιες λίγες δράσεις να ξεκινούν και πάλι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί (Οδός Δικαιοσύνης, μονάδα αποξήρανσης κλπ). Στα υπόλοιπα και δυστυχώς παραμένει «σκότος βαθύ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη μας.

Και τέλος, μία πολύ σημαντική κοινωνική παράμετρος είναι πως και το προεκλογικό κλίμα θα είναι περισσότερο ήπιο, εν όψει της πιθανότητας μιας μετεκλογικής συνεργασίας. Θα μας λείψουν δηλαδή  τα ψέματα, οι πολώσεις, οι κόντρες και οι ανώφελες αντιπαραθέσεις.

Θέλετε και άλλα;