Και ναι, περιμένουμε τα ΤΟΜΥ πως και πώς να ξεκινήσουν, από μέρα σε μέρα, από αναβολή σε αναβολή! Διαφήμιση, προώθηση και ό,τι άλλο είναι για να δείξουμε ότι ανακαλύψαμε τον τροχό εν έτη 2017! Κάποιοι ζήλεψαν την αναγνώριση του Γεννηματά και του ΕΣΥ, όπου και τότε δεν έγινε κάτι το ανατρεπτικό, ή καλυτέρα όλα τα προβλήματα μπήκαν κάτω από το χαλάκι!

Κάτι παρόμοιο έκανε και ο Λοβέρδος με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κατάφερε να σπάσει την αποκλειστικότητα συνταγογράφησης ή παραπομπής μόνο από τους συμβεβλημένους ιατρούς του κάθε ταμείου! Τα χρόνια περνάνε και ξεχνάμε γιατί μας βολεύει! Όπως ξεχνάμε το νομοσχέδιο το Άδωνη Γεωργιάδη για την ΠΦΥ που έβαζε κάποιες θεωρητικές βάσεις για την ανάπτυξή της, και ηταν ουσιαστικά η αιτία μετακίνησής του από το Υπουργείο Υγείας!

Ενώ παλαιότερα είχαμε την πρόταση Αβραμόπουλου που και πάλι κάποια συμφέροντα δεν άφησαν να προχωρήσει ….Και έπρεπε να έρθει η τρόικα να μας επιβαλει τα αυτονόητα, μέσω μνημονίων! Την ΠΦΥ που συζητάμε στην Ελλάδα από το 1978! Στην πορεία από τότε, φτιάχτηκαν/αναπτύχτηκαν τα ΚΥ και τα ΠΙ για να καλύψουν τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού, των ασφαλισμένων του ΟΓΑ δηλαδή με οικογενειακούς ιατρούς!

Παράλληλα, σταδιακά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία απέκτησαν οικογενειακό ιατρό και ΠΦΥ! Τότε οικογενειακός ιατρός ήταν χωρίς ειδικότητα για να καλύψουν τις κενές θέσεις, και συμπληρώνονταν κατά διαστήματα από αγροτικούς ιατρούς, μέχρι να θεσπιστεί η ειδικότητα του γενικού-οικογενειακού ιατρού για να καλύψει ακριβώς αυτές τις ανάγκες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου!

Μεγάλο πρόβλημα τότε ήταν το ότι το κάθε ασφαλιστικό ταμείο είχε τη δικιά του ΠΦΥ, τον δικό του οικογενειακό ιατρό, τους δικούς του συμβεβλημένους ιατρούς και ήταν οι μόνοι που είχαν δικαίωμα να συνταγογραφήσουν η να παραπέμψουν, με εξαίρεση τους προνομιούχους του Δημοσίου (διότι με αυτό το όνειρο εχει μεγαλώσει και καταστραφεί η χώρα εδώ και 60 χρόνια)!

Το κάθε ταμείο σταδιακά είχε αναπτύξει το δικό του σύστημα, το ΙΚΑ χρησιμοποιούσε χειρόγραφα παραπεμπτικά, ενώ ο οίκος ναύτου από το 2010 είχε θεσπίσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την ηλεκτρονική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στον ειδικό ιατρό ή το νοσοκομείο! Ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΥΚΑ θα το ζήλευαν ακόμη και σήμερα μετά από 6 χρόνια λειτουργίας!

Παράλληλα με όλα αυτά, είχαν ξεκινήσει τα ΚΑΠΗ για τη φροντίδα και απασχόληση ατόμων της τρίτης ηλικίας, και πριν 20 χρόνια ήρθε η Κοινωνική Μέριμνα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που έγινε Βοήθεια στο Σπίτι ώστε να ανανεωθεί η χρηματοδότηση και εκμεταλλεύονταν τους εργαζόμενους με δήθεν μονιμοποιήσεις! Κάποια στιγμή τα προγράμματα αυτά ήταν να δοθούν σε ιδιώτες, επί Λοβέρδου ήταν να περάσουν στο ΙΚΑ ώστε να πάρει το ΙΚΑ τα χρήματα από τα προγράμματα αυτά και όχι οι Δήμοι…

Έρχονται λοιπόν τα ΤΟΜΥ που ενώνουν όλα αυτά και φτιάχνουν ένα, ώστε να τσιμπήσουμε πάλι την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, βάζουμε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μας βοηθήσει όπως γίνεται με τις τριτοκοσμικές χώρες, διότι εμείς είμαστε ανίκανοι, να εκμεταλλευτούμε ψηφοφόρους με ψεύτικες υποσχέσεις μέσω κονδυλίων της ΕΕ και να επιστρέψουμε την ΠΦΥ σ αυτό που ίσχυε πριν δέκα χρόνια!! δηλαδή την αποκλειστικότητα παραπομπής (πιθανότατα και συνταγογράφησης στο μέλλον ώστε να φανεί ότι πετυχαν).

Και επειδή εξ αρχής ξέραμε ότι οι ιατροί σε μεγάλο ποσοστό θα απέχουν από τα ΤΟΜΥ (το υπουργείο ανακοινώνει 50 % ενώ είναι γύρω στο 38% η συμμετοχή των ιατρών, και αν κάποιος δει ότι ένας ιατρός έχει δηλώσει 3-4 ΤΟΜΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ποσοστό συμμετοχής μάλλον πέφτει στο 20%…) ήταν αναμενόμενο να βρεθεί τρόπος να ρίξουν το φταίξιμο στους ιατρούς που δεν συμμετέχουν!

Οι ιατροί δεν πολεμάνε την κυβέρνηση αλλά κάνουν υπομονή όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ώστε να φτιαχτεί ένα ανθρώπινο σύστημα ΠΦΥ στη χώρα μας, είναι πρόθυμοι ν βοηθήσουν και να στηρίξουν την όποια προσπάθεια, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι απλά ένα μεταβατικό στάδιο! Μεταβατικό στάδιο όμως για το μέλλον και όχι για επιστροφή στο παρελθόν και σε τακτικές που έχουν αποτύχει!

Με τα ΤΟΜΥ λοιπόν (μετά το φιάσκο του ιατρού της γειτονιάς) έρχεται και η επιστροφή στο παρελθόν, όπου ο κάθε ασθενής που πηγαίνει σε κάποιον ιδιώτη ή συμβεβλημένο του ΕΟΠΥΥ (διότι πολύ πιθανό είτε να μειώσουν το κόστος επίσκεψης είτε να κόψουν τις συμβάσεις προκειμένου να πιέσουν τους ιατρούς να μπουν στα ΤΟΜΥ) θα πρέπει για να πάει σε κάποιο νοσοκομείο, να περάσει από τον οικογενειακό ιατρό που εχει δηλώσει, επειδή έτσι το επιβάλει το σύστημα!

Τα ΤΟΜΥ λοιπόν πέρα από μέγιστη ταλαιπωρία των ασθενών που θα στιβάζoνται ξανά στα “IKA “ με ραντεβού μετά από μήνες (διότι τώρα έχουν αποσυμφορηθεί λόγο συμβεβλημένων ιατρών ΕΟΠΥΥ), πρόχειρα στημένα χωρίς μέλλον, προσβάλλουν την ιδιότητα των ιατρών, αφαιρούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού, υποχρεώνουν στον ασθενή να πάει στον ιατρό που η κυβέρνηση θα επιλέξει, αυξάνουν ξανά την παραοικονομία με έμμεσο τρόπο, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το κόστος επίσκεψης στον ιδιωτικό τομέα όπου θα έχουν πρόσβαση όλο και λιγότεροι!

Χωρίς όραμα και χωρίς μέλλον οδηγούν την υγεία στα τάρταρα χωρίς να υπολογίζουν ούτε κόστος ούτε αποτέλεσμα! Διότι με λιγότερε χρήματα θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις συμβάσεις που έχουν, με την ηλεκτρονική κρατά υγείας που εχει προτείνει εδώ και χρόνια ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου θα είχε καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, μείωση εξόδων και κυρίως μείωση κόστους της ΗΔΥΚΑ που είναι ένα σύστημα που περισσότερο ταλαιπωρεί πάρα εξυπηρετεί!

Σημειώστε ότι την περίοδο που ήταν οι αιτήσεις στα ΤΟΜΥ, το σύστημα σχεδόν δεν λειτουργούσε, ο ΕΟΠΥΥ έβαλε και άλλους περιορισμούς, αυξάνοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς, και αναρωτιέται κάνεις: Τυχαία έγινε ή ήθελαν να δείξουν ότι με τα ΤΟΜΥ θα λυθούν όλα τα προβλήματα; Αλλά πρέπει να δικαιολογήσουν ότι κάτι κάνουν και αυτοί χωρις να τους ενδιαφέρει ο ασθενής και σίγουρα όχι ο ιδιώτης ιατρός ή ιατρικό κέντρο.

Άλλωστε είναι δεδομένη η εμπάθεια της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά αναρωτιέμαι ποιός θα πληρώνει τους διορισμούς όταν τα ΕΣΠΑ θα σταματήσουν! Μάλλον οι ξένες πολυεθνικές που θα μείνουν η θα έρθουν διότι είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν αυτά τα χρονια! Και τα ΕΣΠΑ δεν είναι χρήματα της ΕΕ αλλά δανεικά της ΕΕ για ανάπτυξη που δεν έρχεται με πολιτικές που έχουν αποτύχει στο παρελθόν!

Όσο για το brain drain, όχι μονό δεν μπορούν να το ανατρέψουν, αλλά ούτε καν να το σταματήσουν! Το επόμενο σενάριο που θα ακολουθήσει υποχρεωτικά σ’ αυτή τη χώρα είναι το κλείσιμο κάποιων πανεπιστημίων, διότι όταν προσφέρεις δωρεάν εκπαίδευση, περιμένεις να κερδίσεις στο μέλλον από αυτό, και το κράτος σε λιγο θα αδυνατεί να συντηρήσει πανεπιστήμια που τροφοδοτούν με επιστήμονες χωρες του εξωτερικού! Ένας καταστροφικός κύκλος, με πολλά θύματα, που δεν έχει τέλος…

*Ο Εμμανουήλ Πατεράκης είναι γενικός ιατρός, μέλος ΔΣ ΙΣΗ