Κε Αρναουτάκη και κ. Λαμπρινέ,

Η περιοχή του Μαρτινέγκο, του ενετικού τείχους όπου υπάρχει ο τάφος του Ν. Καζαντζάκη, στο όνομα του οποίου και μόνο ακουμπά με δέος η παγκόσμια ανθρώπινη σκέψη αλλά διαφημίζεται και η πατρίδα μας, το ενετικό τείχος, το μεγαλύτερο και θαυμαστότερο της Μεσογείου, με την πλουσιότατη ιστορία του.

Η περιοχή του Καράβολα, όπου εδαπανήθηκαν τόσα και τόσα ποσά για να αποκτήσει η πόλη του Ηρακλείου μέτωπο προς τη θάλασσα και οι περισσότερες παιδικές χαρές του Ηρακλείου είναι εγκαταλελειμμένες και αποψιλωμένες από την ανθρώπινη επαφή εξαιτίας των απορριμμάτων, του εχινόκοκκου και των τζιρηταρισμάτων των συμπαθέστατων κατά τα άλλα σκύλων.

Οι Ηρακλειώτες και τα παιδιά τους αξίζουν και πρέπει να χαίρονται τα μνημεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, την περιοχή του Καράβολα και τις παιδικές χαρές του Ηρακλείου αρκεί να καθορίσετε έναν χώρο όπου θα σουλατσάρουν ελεύθερα τα κάθε είδους τετράποδα, λύση απλή αλλά με λίγη σκέψη μπορεί να είναι και προσοδοφόρα.

Στην περιοχή εκατέρωθεν του Μαρτινέγκο όπου ο τάφος του Ν. Καζαντζάκη, το ενετικό τείχος ερημοποιημένο, αφημένο στους σκύλους, ενώ θα μπορούσε στο επικλινές τμήμα του χώματός του από την Καινούργια Πόρτα μέχρι τη  Χανιώπορτα να φυτευτεί και να διατηρηθεί ένα χαμολούλουδο, στη μνήμη του παγκοσμιοποιημένου και καταξιωμένου διανοητή Ν. Καζαντζάκη, διαθέτοντας ένα ελάχιστο ποσοστό από τα ποσά των εκατομμυρίων που εισπράττοναι από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Επιπλέον, με μια φωτογραφία τύπου καρτποστάλ, όπου θα φαίνεται ο τάφος του Ν. Καζαντζάκη, το ενετικό τείχος στολιμένο με το χαμολούλουδο και το Πολιτιστικό Κέντρο ολοκληρωμένο και όχι απαξιωμένο τόσα χρόνια σ’ ένα ενιαίο τουριστικό σύνολο θα απέδιδε το απαιτούμενο ποσό για τη συντήρηση του πρασίνου στο παραπάνω τμήμα του ενετικού τείχους.

Ευτυχώς όμως που η πανέμορφη Κρήτη και η πανέφορη γη της όχι μόνο αγκαλιάζουν αλλά και προσφέρουν στο πανάξιο τέκνο τους τα αυτοφυή στην περιοχή του Μαρτινέγκο απριλολούλουδα.

Το Ηράκλειο και ολόκληρη η Κρήτη έχει άμεση ανάγκη από μικρά και μεγάλα ολοκληρωμένα έργα μέσα στο χρόνο που προβλέπεται από την κατασκευή τους, γιατί διαφορετικά γίνονται επιζήμια, αντί αναπτυξιακά, ανάλογα με τον χρόνο της ολοκλήρωσής τους.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο στην περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου όπου μελετάται η κατασκευή μαρίνας, της οποίας η μακέτα  δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Ηρακλείου, φοβούμαι ότι θα έχει την τύχη των προαναφερομένων χώρων, διότι, όπως φαίνεται στην δημοσιοποιημένη μακέτα, το μήκος του βόρειου υπήνεμου μόλου δεν είναι αρκετά μεγάλο του μήκους του νότιου υπήνεμου μόλου.

Αλλά και οι δύο υπήνεμοι μόλοι συγκλίνουν κυρτοποιούμενοι προς την είσοδο της μαρίνας με αποτέλεσμα να βοηθούνε τα φερτά υλικά του ποταμού Γιόφυρου και τη μετακινούμενη άμμο από τα θαλάσσια ρεύματα να συσσωρεύονται στην είσοδο της μαρίνας.

Έτσι ο θαλάσσιος χώρος της μαρίνας θα αναγεμώνεται και δεν θα είναι πλοηγίσιμος (προσπελάσιμος) ούτε στα ψαροκάικα, όπως συμβαίνει στους μικρουπήνεμους λιμενίσκους στον Τσούτσουρα Ηρακλείου και στο Μακρύ Γιαλό Λασιθίου, συνεπώς θα ερημοποιείται και θα υποβαθμίζεται ο παράκτιος και θαλάσσιος χώρος της μαρίνας. Επρωτοστατήσατε στον αγώνα του Εφετείου της Ανατολικής Κρήτης και εδικαιωθήκατε. Συνεχίστε τον αγώνα:

α) Για την αποπεράτωση (ολοκλήρωση) των εργασιών στο Καπετανάκειο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (ή Καζαντζάκη), γιατί μόνο από την παιδεία θα έρθουν οι καινοτόμες αναπτυξιακές ιδέες και ο πολιτισμός είναι η ιστορία και η δικαίωση των λαών και γιατί δεν επιτρέπεται τα ποσά που δαπανήθηκαν σ’ αυτό μέχρι σήμερα να γίνουν νυκτεριδότοπος.

β) Για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου και την επέκταση του Βενιζελείου Νοσοκομείου, γιατί στον άνθρωπο το ύψιστο και πάνω απ’ όλα αγαθό είναι η υγεία και η ζωή του όταν κινδυνεύει μέσα σε παλαιότατα οικοδομήματα, όπως εκείνο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Τέλος χωροθετήσετε τη μαρίνα του Ηρακλείου στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκη” αντί στο Παγκρήτιο Στάδιο, εφόσον το επιτρέπουν οι περιβαλλοντικές μελέτες του παράκτιου και θαλάσσιου χώρου και κυρίως των θαλάσσιων ρευμάτων, διότι, όταν αποπερατωθεί το αεροδρόμιο Καστελίου στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκη” θα έχομε άν δεύτερο Ελληνικό δηλαδή ένα αναπτυξιακό ολοκληρωμένο τουριστικό χώρο με μαρίνα, μικρό ή και μεγάλο έτοιμο αεροδρόμιο, καζίνο και ξενώνες.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και της 126 Σ.Μ., γήπεδο μπάσκετ στα “Δύο Αοράκια” και τόσο άλλο ελεύθερο χώρο για οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, ο τουριστικός αυτός χώρος ίσως γίνει ανταποδοτικός σε χρήμα και χρόνο για τη γρηγορότερη ολοκλήρωση του διεθνούς αεροδρομίου “Καζαντζάκη”, στο Καστέλι.

Ε. Παπαδάκης

Συνταξιούχος ΟΤΕ