Δεν αποτελεί φυσικά πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έρχεται στην επιφάνεια με τον εντονότερο τρόπο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού και την οικονομική κρίση, απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιτάθηκε έτι περαιτέρω στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Σε κάποια μάλιστα επαγγέλματα η έλλειψη εργαζόμενου προσωπικού παρουσιάζεται δραματική. Ίσως πέρα από τους προαναφερμένους λόγους να συνετέλεσαν και άλλοι, παράλληλα, όπως η γήρανση του πληθυσμού της γηραιάς, στην κυριολεξία, ηπείρου, ίσως οι χαμηλοί μισθοί σε κάποιους κλάδους εργαζομένων, ίσως όλα τα παραπάνω μαζί.
Μετά απ’ όλα αυτά, η κάθε χώρα προσπαθεί κατά μόνας να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες κυρίως ενεργοποιώντας τη γνωστή μεταναστευτική διαδικασία και φέρνοντας στο προσκήνιο νόμους και διατάξεις που να την διευκολύνουν, προσφέροντας βεβαίως τις ανάλογες άδειες εργασίες και παραμονής των καλοδεχούμενων, ετούτη τη φορά, μεταναστών.
Για τη δική μας περίπτωση, βιώσαμε και συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σωρεία ελλείψεων εργατικών χεριών σε κρίσιμα επαγγέλματα της εύθραυστης οικονομίας μας. Ένα από αυτά αποτελεί ο τομέας του τουρισμού, όπου ειδικά την προηγούμενη περίοδο παρατηρήθηκαν αναρίθμητες ελλείψεις σε διάφορους ομίλους.
Αλλά κι’ εκεί όπου σAτην αρχή δεν υπήρχε πρόβλημα γρήγορα τα πράγματα άλλαξαν και πολλοί σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αναφέροντας πολλά προβλήματα που τους οδήγησαν σε αυτή τη στάση, όπως πολλές και εξαντλητικές ώρες εργασίας, χαμηλοί προσφερόμενοι μισθοί, κοκ., επιλέγοντας την ασφάλεια του ταμείου ανεργίας ως προσωρινή λύση. Κατά τα φαινόμενα τα ίδια και απαράλλαχτα θα ισχύσουν το πιθανότερο και την φετινή χρονιά.
Ίσως το αρμόδιο υπουργείο να υπερηφανεύεται δεόντως ότι μειώθηκε η ανεργία, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι ώστε να μην ληφθούν περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα, χωρίς τα οποία φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, τουριστική περίοδο όλο το χρόνο, έναν διακαή πόθο όλων, πολιτικών, πολιτών και άμεσα ενδιαφερόμενων.
Αλλά και σε ένα άλλο κρίσιμο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος, παραδοσιακά και ιστορικά, προσφέρει τα μέγιστα στη χώρα, αναφέρομαι στον κλάδο της ναυτιλίας, τα ίδια ισχύουν.
Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις και αστάθειες, οι ελλείψεις ενεργειακών πόρων, με επακόλουθο την επισιτιστική κρίση, επισήμαναν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη της σημασία. Με περισσότερα από 5.500 πλοία σήμερα, η ελληνική ναυτιλία προσφέρει πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας σε όσους νέους της πατρίδας μας αποφασίσουν να συνδέσουν το μέλλον τους με αυτή.
Ένας μεγάλος αριθμός πλοίων μας, μάλιστα, ενεπλάκη στη μεταφορά του υγροποιημένου αερίου με μεγάλη επιτυχία. Στο προσωπικό των περισσότερων εμπορικών πλοίων μας, δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστοι Έλληνες και κατά κύριο λόγο άλλες εθνικότητες οι οποίες αμείβονται με λιγότερα χρήματα απ’ όσα γνωρίζαμε κάποτε.
Η συζήτηση, όμως, εδώ είναι πολύ παλιά, απαιτεί περίσκεψη και άπτεται πολλαπλών παραμέτρων και θεμάτων στα οποία δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις μας, διαχρονικά, δεν κατάφεραν να δώσουν την ενδεδειγμένη και αποτελεσματική λύση σε πολλά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους σε αυτόν τον ευαίσθητο κλάδο της χώρας μας.
Προβλήματα θα παρουσιασθούν, οσονούπω, και σε άλλους κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης ή σε αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ειδικά τώρα που επιχειρείται με γοργούς ρυθμούς ο απαραίτητος ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, δείγματα του οποίου καθημερινά βιώνουμε και απολαμβάνουμε.
Πολλές χιλιάδες, υπολογίζεται, υπαλλήλων καλά καταρτισμένων στις νέες τεχνολογίες και διαθέτοντας προχωρημένες και εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια. Αναλογίζομαι, έτσι πρόχειρα, σήμερα πόσοι υπάλληλοι της κρατικής μηχανής, προϊστάμενοι τμημάτων, κλπ, διαθέτουν τις ανάλογες δεξιότητες; Κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες σίγουρα απαιτούνται από τη μεριά του επίσημου κράτους για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν ξανά γιατί ατόνησαν αισθητά εδώ και πολύ καιρό!
Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε 10% ανεργία, ίσως λίγο περισσότερο στις νέες ηλικίες της πατρίδας μας, άντρες και γυναίκες, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές και πολυποίκιλες απαιτήσεις πολλών κλάδων της οικονομίας φανερώνει ότι κάπου πάσχει σοβαρά η όλη υπόθεση! Και οι καιροί ου μενετοί, έλεγε ένα μεγάλο τέκνο της πατρίδας μας, κάποτε!