Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ήταν το πρώτο βήμα για να δείξει όχι μόνο ότι το πήρε, αλλά ότι είναι αποφασισμένος να κάνει και άλλες απαραίτητες στοχευμένες κινήσεις, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της πολιτικής που οδήγησε την κυβέρνηση στο αποτέλεσμα του 28% των ευρωεκλογών.
Παρακολουθώντας τα σχόλια που έγιναν μετά τον ανασχηματισμό ειδικών πολιτικών αναλυτών, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι λένε ότι ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα εννοεί θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα και η απόφασή του για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι η άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την βελτίωση των προβλημάτων των πολιτών.
Ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί η κυβέρνηση να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς και κυρίως στους τομείς στους οποίους έγιναν οι αλλαγές, δίδοντας έμφαση στο πρόβλημα της ακρίβειας και στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δείχνουν ξεκάθαρα πως μπαίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα η μάχη κατά του πληθωρισμού, η φορολογία, η ασφάλεια και το μεταναστευτικό ζήτημα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του κράτους με την αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβανιού από αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών σε υπουργό, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.
Καταργήθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλαβε ο Βασίλης Σπανάκης. Στην κρισιμότερη θέση που θα δοθεί η μάχη κατά της ακρίβειας στο Υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Αλλαγές έγιναν και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός ανέλαβε ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από τη Θεσσαλία.
Στο Υπουργείο Μετανάστευσης στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την προσδοκία να δοθεί τέλος στην έξαρση του μεταναστευτικού, που το τελευταίο διάστημα πλήττει αφόρητα την Κρήτη. Τελικά εκτός κυβέρνησης έμειναν πρόσωπα τεσσάρων υπουργών και επτά υφυπουργών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εσωτερικές μετακινήσεις.
Ο ανασχηματισμός μπορεί να μην θεωρείται σαρωτικός, όμως είχε τα χαρακτηριστικά των στοχευμένων κινήσεων, που σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωθυπουργού χρειαζόταν για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του κρατικού μηχανισμού. Προφανώς και τα πρόσωπα μετράνε, γι’ αυτό τόσο οι υπουργοί που παρέμειναν αλλά και εκείνα που τώρα τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα Υπουργεία έχουν πάρα πολύ δύσκολη δουλειά να κάνουν.
Κορυφαίο πρόβλημα της καθημερινότητας είναι η ακρίβεια, που δεν εξαφανίζεται εύκολα, κυρίως όταν αυτή προέρχεται από την αισχροκέρδεια, την απληστία και τη φοροδιαφυγή. Απαιτείται σκληρή κόντρα της κυβέρνησης με τους μεσάζοντες, τους «αόρατους» επαγγελματίες και τις πολυεθνικές.
Βέβαια, ισχυρή απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση τιμών στα εισοδήματα των πολιτών, όμως για να δοθούν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα και στα δημοσιονομικά και στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση οφείλει να ξαναβάλει σε εφαρμογή ένα ρεαλιστικό σχέδιο φοροελαφρύνσεων προς τις οικογένειες της μεσαίας τάξης και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά το βαθύ κράτος δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει νοοτροπία. Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά οι πολίτες δικαίως απαιτούν ακόμη μεγαλύτερα βήματα προς τα εμπρός με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.
Μόνο εάν αλλάξει η χώρα και βελτιωθεί η καθημερινότητα θα επιστρέψει πάλι στις κάλπες του 2027 στη Νέα Δημοκρατία η εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.