Πριν λίγες μόνο ημέρες πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “Αλουμίνιο και κατασκευές” αφιερωμένο στο μέταλλο με τις καταπληκτικές ιδιότητες και το ευρύτατο φάσμα εφαρμογών σε ποικίλες κατασκευές…
Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της τεχνολογίας στη μεταβιομηχανική κοινωνία γίνεται ολοένα και πιο καθοριστικός, καθώς οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και αφορούν όλα τα πεδία της σύγχρονης ζωής. Η Επιστήμη, η Παιδεία, η Τέχνη, η Επικοινωνία, η Παραγωγή, το Περιβάλλον αλλά και η ίδια η καθημερινότητά μας επανακαθορίζονται από τους όρους και τις νέες εφαρμογές που προκύπτουν από την τεχνολογική ανάπτυξη, αν και συχνά η κοινωνία δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της.
Τίποτα δεν είναι πλέον ανεπηρέαστο από την αλματώδη πρόοδο που συντελείται στον χώρο της τεχνολογίας και αυτό νομίζω ότι επιβεβαιώνεται απόλυτα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται και αφορούν τις διάφορες σύγχρονες εφαρμογές του μετάλλου.
Το αλουμίνιο ή αργίλιο, π.χ., είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Το αλουμίνιο προέρχεται από το ορυκτό βωξίτης που μετά από την εξόρυξή του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στη συνέχεια με ηλεκτρόλυση μετατρέπεται στο μέταλλο αλουμίνιο.
Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του αλουμινίου και των κραμάτων του, καθώς και η υψηλή τεχνολογία επεξεργασίας του εξηγούν το σημερινό ευρύ φάσμα εφαρμογών του που αναφέραμε παραπάνω.
Το αλουμίνιο είναι σήμερα ένα από τα βασικά δομικά υλικά στην οικοδομική δραστηριότητα. Ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις προσδοκίες των μηχανικών και αρχιτεκτόνων τόσο από πλευρά μηχανικών αντοχών όσο και από πλευράς αισθητικής. Η δυνατότητά του να είναι πρακτικά αδιάβρωτο από τους καιρικούς παράγοντες καθιστούν το αλουμίνιο το κατάλληλο υλικό για την κατασκευή πορτοπαραθύρων, υαλοπετασμάτων, ψευδοοροφών, καγκέλων κλπ.
Το αλουμίνιο δίνει λύσεις τόσο στις περιπτώσεις κατασκευής μοντέρνων κτιρίων όσο και στις περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η προσπάθεια εξοικονόμησης πλουτοπαραγωγικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τον κύριο στόχο της σύγχρονης κοινωνίας, πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η δυνατότητα ανακύκλωσης του αλουμινίου. Το αλουμίνιο, όπου και σε όποια μορφή και αν ευρίσκεται, μετά τη χρήση των προϊόντων συλλέγεται και επαναχυτεύεται για την δημιουργία μετάλλου με ιδιότητες εφάμιλλες αυτών του πρωτόχυτου.
-Ένα άλλο ευρείας χρήσης υλικό είναι ο χαλκός, το πολυτιμότατο αυτό μέταλλο, που περιέχεται σε πολλά ορυκτά, κυριότερα των οποίων είναι ο κυπρίτης, ο χαλκοσίτης, ο μαλαχίτης και ο αζουρίτης.
Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του (ορείχαλκος, μπρούντζος κ.ά.) ξεκινά από το 7000 π.Χ., φτάνει στο παρόν και εκτείνεται δυναμικά στο μέλλον.
Οι βασικοί σταθμοί που σημάδεψαν τη συμβολή του μετάλλου στις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι τρεις:
-Η εποχή του χαλκού (1800 π.Χ.-1900π.Χ.)
-Η βιομηανική επανάσταση (18ος αιώνας)
-Η ευρεία διάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας (σύγχρονη εποχή).
Σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες εφαρμογές και χρήσεις του χαλκού και των κραμάτων του.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην τεράστια αντοχή του μετάλλου στον χρόνο, στην εύκολη κατεργασία του και τις εξαιρετικές του φυσικές ιδιότητες.
-Επιπλέον ο χαλκός, όπως και το αλουμίνιο είναι, πλήρως ανακυκλώσιμος, άρα σέβεται το περιβάλλον.
Καθημερινά συναντάμε χαλκό σε κέρματα, σε κοσμήματα, σε φωτιστικά, σε οικιακές συσκευές, σε εξαρτήματα, όπως κλειδαριές, πόμολα κλπ…
-Στη βιομηχανία, δε παραγωγής καλωδίων, αγωγών και πηνίων, ο χαλκός αποτελεί τη σημαντικότερη πρώτη ύλη.
-Στις οικοδομές επίσης κυριαρχεί στον τομέα των θερμοϋδραυλικών δικτύων.
Παρέχει ασφάλεια στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και μεγάλη διάρκεια ζωής στις υδρορροές. Ακόμα χάλκινες στέγες χρησιμοποιούνται σε κτίρια και εκκλησίες.
-Στις ευρωπαϊκές χώρες όπου η χρήση τους είναι ευρύτατη, υπάρχουν κτίσματα τεσσάρων και πλέον αιώνων με χάλκινες στέγες, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα.
-Στα μηχανήματα και στα μέσα μεταφοράς πολλά βασικά τμήματα και εξαρτήματα όπως γρανάζια, προπέλες, ρουλεμάν, αντλίες κ.ά. κατασκευάζονται από χαλκό και κράματά του…
-Εργα τέχνης, αγάλματα και μουσικά όργανα, επιβεβαιώνουν την άριστη σχέση του μετάλλου με τις τέχνες και τον πολιτισμό.
-Η πληροφορική, ο πλέον σύγχρονος και απαραίτητος κλάδος για την παγκόσμια εξέλιξη, εμπιστεύεται τον χαλκό για την κατασκευή λεπτών και ευαίσθητων οργάνων υψηλής τεχνολογίας.
Οι εξελίξεις, λοιπόν, της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν ως μέτρο τις διάφορες χρήσεις των αιώνιων αυτών μετάλλων και τον βαθμό που μας επηρεάζουν, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας…