Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 24ης Φεβρ 2018 δημοσιεύσατε την άποψη του τ. δημάρχου κ. Μαρκογιαννάκη για την περίπτωση αφαλάτωσης του νερού του Αλμυρού.
Επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω μερικά στοιχεία, αφού οι πολιτικοί μηχανικοί διδάσκονται στο Πολυτεχνείο τα δίκτυα διανομής ύδρευσης και αποχέτευσης, και έχω αρκετή πείρα στα υδραυλικά έργα.
Α. ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ
Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι το διυλιστήριο δεν αφορά μόνο το νερό του Αποσελέμη αλλά όλα τα νερά ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης. Χορτάσαμε από διαβεβαιώσεις ότι το τάδε νερό είναι καλό και δεν έχουμε καταλάβει ότι υπάρχει και η επιστήμη του Χημικού και οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές, που ορίζουν τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια ρύπων για να είναι ένα νερό πόσιμο.
Το διυλιστήριο του Αποσελέμη κόστισε 11 εκατ . ευρώ και μπορεί να διυλίσει 110.000 μ3 ημερησίως. Διαθέτει 42 όργανα ελέγχου των πιθανών ρύπων και ημερησίως λαμβάνονται πάνω από 10 δείγματα για να παρακολουθούμε συνεχώς την ποιότητα του νερού, ώστε να είναι καθαρό και πόσιμο βάσει των τεχνικών προδιαγραφών.
Το διυλιστήριο διαθέτει συσκευές μέτρησης μορίων μετάλλου, τοξικόμετρο, κλιβάνους, ανάστροφο μικροσκόπιο, συσκευές μέτρησης απιονισμένου, υπερκάθαρου και απεσταγμένου νερού κ.λ.π.
Όμως, στην Ελλάδα που ζούμε οι Χημικοί είναι άχρηστοι και αρκούμαστε με μια δήλωση του αρμόδιου ότι το νερό είναι καλό και μην φοβάστε αλλά να πίνετε άφοβα. Όλα τα νερά πρέπει να περνούν από διυλιστήριο για να ξέρουμε τι πίνουμε.
Β. ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ
Στο κόστος του φράγματος Αποσελέμη που κόστισε 45 εκατ ευρώ προστίθεται και η δαπάνη του αγωγού να πάει το νερό στο διυλιστήριο και από εκεί στο Ηράκλειο και στον Άγιο Νικόλαο.
Ο αγωγός αυτός κατασκευάσθηκε με χωριστή εργολαβία και κόστισε μετά την έκπτωση του εργολάβου 85 εκατ. Εάν, λοιπόν γίνει αφαλάτωση στον Αλμυρό, θα χρειασθεί άντληση και αγωγός 15 χιλιομέτρων για να φθάσει το νερό στις δεξαμενές της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και από εκεί να μπει στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής.
Κάθε σύγκριση, λοιπόν του κόστους κατασκευής πρέπει να περιλαμβάνει και τους αγωγούς. Τα δίκτυα διανομής νερού μοιράζουν το νερό στις γειτονιές, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης.
Επομένως, το κόστος των δικτύων διανομής δεν έχει σχέση με την προέλευση του νερού, αν προέρχεται από γεωτρήσεις από το φράγμα, ή από πηγές.
Γ. ΚΟΣΤΟΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ
Πολλοί λένε ότι το κόστος είναι μόνο 0,2 ευρώ ανά κυβικό. Ας μας εξηγήσουν όμως, γιατί ξεχνούν, ότι για να φθάσει στις δεξαμενές και να μπει το νερό στα δίκτυα διανομής απαιτείται άντληση που κοστίζει όπως έχει βγει στη δημοσιότητα 0,5 ευρώ ανά κυβικό.
Αντίθετα, το νερό του φράγματος έρχεται από ψηλά και δεν έχει κανένα κόστος πλην της διύλισης, που θα έπρεπε να αφορά όλα τα πόσιμα νερά και όχι να διυλίζεται μόνο το νερό από το φράγμα. «Καλό νερό είναι μόνο το μετρημένο ότι είναι εντός των τεχνικών προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», οι οποίες ισχύουν και στην Ελλάδα
Δ. ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΩΝ
Θα μπορούσαν οι Δήμοι να αναθέσουν μελέτη σε προκαταρκτικό στάδιο για υπολογισμό του κόστους των έργων για κάθε πηγή νερού είτε για κατασκευή φράγματος στον Γιόφυρο, είτε για αφαλάτωση είτε για νέες γεωτρήσεις, είτε για καλλιέργεια πηγών, ώστε να μην χάνεται το νερό πηγών από την ελλειπή συντήρηση.
Έτσι, μπορεί π.χ. η ΔΕΥΑ Ηρακλείου να ξέρει το τεκμαιρόμενο όφελος για κάθε πηγή νερού με βάσιμα στοιχεία, μήκη αγωγών, διάμετροι κ.λ.π. ώστε να μην αποφασίζουμε κουτουρού. Να επιλέγουμε τα έργα κατά προτεραιότητα, ανάλογα με την ωφέλεια, το κόστος κατασκευής και το κόστος νερού κατά κυβικό.
Η επιλογή των έργων χωρίς μελέτες, αλλά με απόψεις μη ειδικών, καταδικάζει την κοινωνία μας ενώ διαθέτει ειδικούς να φεύγουν τα παιδιά της μετανάστες και εδώ να λύνουμε τα προβλήματα όπως τα λύναμε το 1950. Τότε που δεν υπήρχαν μηχανικοί. Εν προκειμένω, ας ερωτηθεί και το ΤΕΕ τι άποψη έχει για το θέμα.
Ε. ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Θα ήθελα να μάθω γιατί πρέπει να δώσουμε ρεύμα στην αφαλάτωση από ανεμογεννήτριες και δεν μπορεί το ρεύμα αυτό να διατεθεί κάπου αλλού, σαν πιο πολύτιμο. Πιο πολύτιμο προφανώς είναι το ρεύμα για ενίσχυση του δικτύου της ΔΕΗ τις ώρες μεγάλης ζήτησης που θα έχουμε και μεγάλο οικονομικό όφελος, πολύ μεγαλύτερο από την άντληση του νερού μόνο όταν φυσάει ο άνεμος.
ΣΤ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα μεγάλα έργα δεν έχουν οι Δήμοι πιστώσεις και οργάνωση για να τα υλοποιήσουν. Όμως το φράγμα του Πλατύ Ποταμού το πάλεψε ο Δήμος Αμαρίου και τελικά η μελέτη έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας και τώρα ψάχνουμε πιστώσεις για να υλοποιηθεί.
Ζ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για την εκμετάλλευση του γλυκού νερού που τις καλές χρονιές εκβάλλει ο Αλμυρός, πρέπει να κατασκευασθεί και το φράγμα του Γιόφυρου χωρητικότητος 20 εκατ. κυβικά. Έτσι θα αποθηκεύεται το νερό από τον Αλμυρό χωρίς αφαλάτωση για κατανάλωση το καλοκαίρι που το νερό έχει αυξημένη αλατότητα.
Στις σημερινές συνθήκες απαραίτητη προϋπόθεση η πρόσληψη πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου για αντικατάσταση 5 πολιτικών μηχανών που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα και έχει μείνει μόνο ένας πολιτικός μηχανικός που δεν αρκεί ούτε για τη συντήρηση των 600 χιλιομέτρων μήκους δικτύων.
Φαίνεται ότι οι μηχανικοί έχουν το ελάττωμα να ξέρουν τη δουλειά τους και δεν αφήνουν τους πολιτικούς να σχεδιάζουν, να προτείνουν και να αποφασίζουν χωρίς ενοχλητικές διορθώσεις από τους ειδικούς.
Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Γεμίσαμε μορφωμένους Έλληνες, που δεν έχουν αντικείμενο στην Ελλάδα και παίρνουν τον δρόμο της ξενιτειάς. Η χρησιμοποίηση επιστημόνων, πριν ληφθεί απόφαση, από την πολιτική εξουσία είναι εφικτή και αναγκαία και βοηθά στον προγραμματισμό και στην επιλογή κατά προτεραιότητα των έργων με βάση ό,τι ωφελεί περισσότερο.
Το πρόβλημα αυτό είναι πανελλήνιο και είναι επιταγή της νέας εποχής, αφού η Ελλάδα διαθέτει υπερβάλλον επιστημονικό προσωπικό και δεν πρέπει οι δουλειές να γίνονται από συνήθεια, όπως παλιά με τους δημάρχους να αναγκάζονται να αποφασίζουν πρόχειρα, χωρίς στοιχεία για το μέλλον το τόπου.
Η τεκμηρίωση οφέλους από ένα έργο είναι δουλειά του Τεχνικού κόσμου και πάνω στη δουλειά αυτή μπορεί στη συνέχεια, με γνώση και σιγουριά ότι δεν κάνει λάθος, να παίρνει αποφάσεις η πολιτική εξουσία.
Η τεκμηρίωση οφέλους δεν είναι δουλειά των επιμελητηρίων, αλλά μελετητών με πτυχίο, που θα μαζέψουν στοιχεία και χάρτες και θα κάνουν υπολογισμούς επιστημονικούς και οικονομικούς για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Το ΤΕΕ δεν κάνει μελέτες, αλλά μπορεί να πει τη γνώμη του για το πρακτέο.
Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε νέες διαδικασίες με όπλα την επιστήμη, τη γνώση και την εμπειρία. Λεφτά για πέταμα δεν έχουμε. Τα λίγα που διαθέτουμε, να μελετήσουμε καλά τι θα τα κάνουμε. Αποφάσεις πρόχειρες δεν συνάδουν με την εποχή μας.