Κάποια μέρα θα πρέπει να μας πούνε:
1) Πόσο τελικά κόστισε το φράγμα Αποσελέμη;
2) Πόσο κόστισε το εργοστάσιο διύλισης και πόσο κοστίζει ανά κυβικό ο καθαρισμός του νερού του φράγματος;
3) Πόσο κοστίζουν ανά έτος οι ζημιές των δικτύων ύδρευσης και των γεωτρήσεων άντλησης του νερού;
4) Πόσο κοστίζει το νερό που “χάνεται”από τις γεωτρήσεις μέχρι τις βρύσες των σπιτιών;
Θα πρέπει να μάθετε ότι:
1) Ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης για την παραγωγή από 20 έως 40 χιλιάδων κυβικών νερού την ημέρα στον Αλμυρό ποταμό Γαζίου κοστίζει από 5-8 εκατομμύρια ευρώ.
2) Ένα“υβριδικό πάρκο”για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -σε Κέρι κ’ Αλμυρό- που θα μειώσει το κόστος της αφαλάτωσης κατά 0,20 λεπτά/κυβικό κοστίζει περίπου 20 εκατ. Ευρώ.
3) Το κόστος παραγωγής αφαλατωμένου πόσιμου νερού μετά από τις ανωτέρω παρεμβάσεις θα είναι λιγότερο από 0,20 λεπτά του ευρώ.
4) Η αντικατάσταση όλων των παλαιών δικτύων ύδρευσης με νέα “πράσινα δίκτυα” 4ης γενιάς, όπου με “τηλεέλεγχο – τηλεχειρισμό”θα ελέγχεται η ροή αλλά και τα σημεία όπου υπάρχουν τυχόν απώλειες νερού κοστίζει για το Γάζι περίπου12 εκατομμύρια ευρώ.
5) Το κόστος για την υλοποίηση των ανωτέρω αναφερόμενων έργων δεν θα ξεπεράσει το 30% του κόστους κατασκευής του έργου που έγινε στον Αποσελέμη…
6) Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής Γαζίου – σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου – ο ανωτέρω σχεδιασμός ήταν έτοιμος για υλοποίηση. Σταμάτησε όμως με ευθύνη της ΔΕΥΑ Ηρακλείου λίγο πριν από τις Δημοτικές Εκλογές του 2010…
Συμπέρασμα δικό μου:
Η υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού για τον Αλμυρό με “υβριδική” μονάδα αφαλάτωσης, με νέα “πράσινα δίκτυα” με “τηλεέλεγχο – τηλεχειρισμό”, που θα λύσει οριστικά το υδρευτικό πρόβλημα όλης της περιοχής Ηρακλείου -και όχι μόνο – κάποια μέρα θα γίνει…
Τότε που η ανάγκη για νερό θα είναι ισχυρότερη από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα…
Πρόταση: Ποτέ δεν είναι αργά…
* Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης είναι πρώην δήμαρχος Γαζίου.