Η εξαιρετική εικόνα που παρουσίασε η νέα κυβέρνηση τους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της αρχίζει να αποκτά σκιές, κυρίως από την έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος που έρχεται από την Τουρκία και «πλήττει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Χωρίς προς το παρόν να τίθεται σε κίνδυνο να αμφισβητηθεί η βασική αρχή του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη «θέλω να ενώσω τους Έλληνες», υπάρχει προβληματισμός στην κοινωνία και σε μεγάλη μερίδα της εκλογική βάσης, η οποία δείχνει να ανησυχεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαινόμενο. Ε
ίναι γνωστό ότι οι Έλληνες είναι θερμόαιμος λαός, παραδοσιακά φιλόξενος, που εύκολα ενθουσιάζονται και εύκολα απογοητεύονται. Άρα δεν πρέπει να παραξενευόμαστε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις, εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία της κυβέρνησης στη διαχείριση και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, σε αντίφαση με το επιτυχημένο τρίμηνο διακυβέρνησης πριν από την εμφάνισή του.
Μεγάλο βαθμό έχει πάρει η θετική συμπεριφορά της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επαναφέρει τη χώρα και τον δημόσιο βίο στην κανονικότητα, σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, η φορολογία και η επενδυτική επανεκκίνηση. Όπως επίσης, πολύ θετικά αποτιμάται το κοινωνικό πρόσωπο στα φάρμακα των καρκινοπαθών, στο επίδομα θέρμανσης και άλλα. Μεγάλο βαθμό παίρνει για την πολιτική της στην παιδεία και στη δύσκολη επίτευξη της συναίνεσης για την εξασφάλιση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Παρά ταύτα, το τελευταίο διάστημα όλα τα επιτεύγματα του Α’ τριμήνου κινδυνεύουν να εξανεμιστούν με τις πιέσεις που αρχίζει να δέχεται η κυβέρνηση από δεξιότερο τμήμα της εκλογικής της βάσης.
Η έξαρση του μεταναστευτικού θεωρείται ο σημαντικότερος λόγος να εξασθενίσουν στη συνείδηση του λαού οι μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν για την ασφάλεια και την πάταξη της ανομίας. Γι’ αυτό, ενώ η κυβέρνηση είχε πετύχει απόλυτα τον δύσκολο στόχο της πολιτικής διεύρυνσης στην κοινωνία τώρα αισθάνεται τα πρώτα δείγματα της λαϊκής δυσφορίας από το ξεκίνημά της.
Η διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τη σημερινή κυβέρνηση. Γιατί, ενώ έδειξε πόσο έτοιμη ήταν για να διαχειριστεί με επιτυχία την υφιστάμενη κρίση, απέδειξε ότι ήταν απροετοίμαστη, χωρίς πρόβλεψη και σχέδιο δράσης στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου ακραίου μεταναστευτικού φαινομένου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πρώτα να πειστούν οι Έλληνες τώρα που αναμένεται η μετεγκατάσταση των μεταναστών στην ενδοχώρα. Πρέπει να καταλάβει η κοινωνία για να δεχθεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Γιατί ακούγονται διάφορα ανεύθυνα, γραφικά και ακραία ότι κάποιοι ετοιμάζονται να πάρουν τις καραμπίνες και ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «εθνικό έγκλημα». Όσοι διαμαρτύρονται νομίζουν ότι έχουν να προτείνουν κάποια άλλη καλύτερη λύση.
Έχει κάποιος μία άλλη ιδέα καλύτερη από τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από τα νησιά;
Η κατάσταση δεν είναι για αστεία, το πρόβλημα είναι σοβαρό και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Και βέβαια, η λύση δεν είναι να παραμείνουμε υποχωρητικοί και παθητικοί στην εξέλιξη του φαινομένου.
Η λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια αντίδραση κρατική, ανθρώπινη, νόμιμη και δημοκρατική. Πρέπει εκτός από τη μετεγκατάσταση να δημιουργηθούν άμεσα κατάλληλα προαναχωρησιακά κέντρα, όπου θα μένουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο για τη γρήγορη επιστροφή των στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό θα αποτελέσει μήνυμα προς όλους και αντικίνητρο για όσους νομίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ανοικτά σύνορα και το άσυλο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους. Και επειδή το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει δυναμικά την ενεργοποίηση – υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Το μεταναστευτικό είναι σοβαρό πρόβλημα και δεν σηκώνει πολιτικά παιχνίδια καιροσκοπισμού, μισαλλοδοξίας και λαϊκισμού. Χρειάζεται ασκήσεις ισορροπίας, με κινήσεις σταθερότητας και αισθήματα ανθρωπιάς, εθνικής και δημοκρατικής ευθύνης.