Πριν 20 περίπου ημέρες κηδέψαμε στην Άνω Βιάννο το “Σιδέρη μας”. Το όνομά του ήταν Ιωάννης Κοτσυφάκης. Το όνομα “Σιδέρης” το πήρε από τον άξιο και ικανό ποδοσφαιριστή Σιδέρη.
Ο “Σιδέρης” μας λοιπόν έπαιξε στην ποδοσφαιρική ομάδα της Βιάννου “Ο Πατούχας”. Ήταν παντρεμένος με την άξια Βιανίτισσα Μ. Τσικνάκη.
Ήμασταν συγγενείς, ήμασταν συμμαθητές… Με χαρά έμαθα ότι ο ένας του γιος είναι πρωτοχορευτής στην Αγγλία και ο άλλος ακολουθεί τα βήματά του.
Άξιοι γονείς, άξια τέκνα. Άξια Βιαννιτόπουλα που τιμούν την ιστορική και πολιτιστική ιστορία της Βιάννου. Με την ευκαιρία αυτή βρέθηκα στη Βιάννο.
Επειδή δεν είμαι “τραμπούκα| οδηγός ΑΛΛΑ σέβομαι το όριο ταχύτητας (που παρεμπιπτόντως σε μερικά σημεία πρέπει ν’ αλλάξει), τη διπλή διαχωριστική γραμμή, τον απέναντι οδηγό αλλά και τον “βιαστικό” που με ακολουθεί κ.λπ.
Ξεκίνησα νωρίς 4 η ώρα για επιστροφή στο Ηράκλειο. Παραλίγο να βγω εκτός δρόμου στο κυκλικό (round about) έξω από τη Βιάννο. Αυτό το ΑΙΣΧΟΣ στην είσοδο της Βιάννου.
Στα Πεζά νυχτώθηκα. Εκεί αντιμετώπισα το άλλο ΑΙΣΧΟΣ. Αδιάκριτες γραμμές οριοθέτησης δεξιά-αριστερά του δρόμου. Αδιάκριτη η διπλή διαχωριστική γραμμή-διακεκομμένη για το προσπέρασμα. Με τύφλωναν οι “βιαστικοί” που με ακολουθούσαν με τα 4Χ4. Εγώ έχω ένα μικρό αυτοκίνητο. Με τύφλωναν οι απέναντι από Ηράκλειο-Βιάννο.
Ω! τι πολιτισμός! Κορναρίσματα-βρισιές, ανοιχτές παλάμες (πούλους) κ.λπ. Αυτός είναι ο “σημερινός πολιτισμός του σώφρονα οδηγού”.
Για τα ατυχήματα δεν μας φταίνε πάντα οι κακοτεχνίες του δρόμου. Αν δεν ήμουν προσεκτική και σώφρων, θα είχα σκοτώσει κανένα από τους απέναντι ή θα είχα πέσει στον γκρεμό ή οι κόρες μου δεν θα είχαν μητέρα.
ΑΙΣΧΟΣ! Κατά τη γνώμη μου: α) Η Περιφέρεια δεν θα έπρεπε να παραλάβει και να δώσει σε κυκλοφορία το τμήμα (του κυκλικού) έξω από τη Βιάννο. Να επανασχεδιαστεί αφού η τοποθέτηση φαναριών υποθέτω θα είναι ακριβή, β) να βάφονται συχνά οι διαχωριστικές γραμμές, γ) να τοποθετηθούν τα “μάτια της γάτας”, δ) διαχωριστικό στηθαίο.
Πριν θρηνήσουμε λοιπόν πολλά θύματα ας επιλέξει ο αρμόδιος φορέας και υπόλογος του έργου τη φθηνότερη και ασφαλέστερη λύση. Γιατί “Το θεραπεύειν εστίν φιλοσοφείν”.
Ελένη Παπαδημητράκη
ειδική παιδαγωγός, ειδικότης Κώφωση