Τα επιχειρηματικά λόμπι στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς αντιμετωπίζουν με αγωνία και φόβο τις απειλές και τις εξαγγελίες φασιστικού τύπου του Τραμπ, σχετικά με την δεύτερη θητεία του, ευρισκόμενα σε αμηχανία για το τι πρέπει να πράξουν για να αμυνθούν από τον απρόβλεπτης έντασης αναμενόμενο τυφώνα.

Ο τυφώνας Τραμπ έχει προκαλέσει χάος και αναστάτωση στο εταιρικό λόμπι της Αμερικής, που απαντά με ένα «δωμάτιο πολέμου» και τα δικηγορικά γραφεία εγκατέστησαν ειδική τηλεφωνική γραμμή, για τη διαχείριση πιθανών επιδρομών της υπηρεσίας Μετανάστευσης σε χώρους εργασίας.

Την ίδια ώρα κατασκευαστικές εταιρείες και όμιλοι λιανικής έχουν συστήσει ειδικές ομάδες με σκοπό να μειώσουν τις επιπτώσεις από πιθανούς νέους δασμούς κι αυτό ενώ οι γενικοί διευθυντές τους – μερικοί φορώντας ακόμη τα σμόκιν τους από τα γκαλά στον Λευκό Οίκο – προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις εκτεταμένες αλλαγές σε τομείς όπως η φορολογία, η μετανάστευση, το εμπόριο και η ενέργεια.

«Ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει τελικά, αλλά πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές είναι ακριβώς αυτές που χρειάζονται επιχειρήσεις φιλικά προσκείμενες στον ΠΡΟΕΔΡΟ», όπως ένα από τα πρώτα διατάγματα του Τραμπ διατάσσει για την απαγόρευση της εξ αποστάσεως εργασίας στο ομοσπονδιακό προσωπικό.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε κάτι που θα κρατήσει μπροστά την Αμερικανική από άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο, ώστε να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικοί».

«Οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου θα κλυδωνιστούν καθώς η νέα κυβέρνηση Τραμπ παίρνει τα ηνία»,

«Θα δούμε τι θα γίνει με τους δασμούς… αλλά ξέρουμε ότι η Κίνα έχει ένα γιγαντιαίο πλεόνασμα εξαγωγών το οποίο θα δεχτεί σφοδρή επίθεση».

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν τώρα πως η χώρα τους μπορεί να γλυτώσει τον σκληρό εμπορικό πόλεμο της προηγούμενης θητείας Τραμπ, παρά τις απειλές Τραμπ για δασμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι μεγάλες τράπεζες θα μπορέσουν να επωφεληθούν αυτής της διαταραχής – διαμεσολαβώντας μεταξύ των αγορών- αλλά οι μικρότερες μπορεί να δυσκολευτούν.

Εκτός από την αναστάτωση που προκαλεί η αλλαγή φρουράς στις ΗΠΑ, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά νέων κανονισμών που, όπως λένε, εμποδίζουν την ικανότητά τους να προωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα διεθνή τραπεζικά πρότυπα που συντάχθηκαν για να καταστήσουν το τραπεζικό σύστημα ασφαλέστερο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας με βάση τους κινδύνους (δείκτες κεφαλαίου), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού μιας τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει την επιβολή των νέων αυστηρότερων προτύπων κατά ένα έτος, έως τον Ιανουάριο του 2027, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τραμπ – με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να δηλώσει ότι θα σταθμίσει κι εκείνη εκ νέου τις επιλογές της.

Η νέα θητεία Τραμπ θα έχει τέλος σοβαρό αποτύπωμα στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, με ενδεχόμενες εφόδους και μαζικές συλλήψεις μεταναστών με την αρχή να γίνεται – σύμφωνα με πληροφορίες – στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Ντένβερ και το Μαϊάμι.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της προεδρίας του, ο Τραμπ υπέγραψε τουλάχιστον δέκα εκτελεστικά διατάγματα με αντικείμενο το μεταναστευτικό που πρόκειται να αυξήσουν δραματικά τους ελέγχους στα νότια σύνορα, να περιορίσουν τα αιτήματα ασύλου και να δυσχεράνουν το διασυνοριακό εμπόριο με το Μεξικό.

Ο νέος πρόεδρος ξεκαθάρισε, παράλληλα, την πρόθεσή του να καταργήσει το «δικαίωμα εδάφους» – δηλαδή ο τόπος Γέννησης- κάτι που σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Αμερικανική υπηκοότητα.

Σύντομα προβλέπονται αλλαγές στο σύστημα παροχής βίζας, αλλά και δραματικές αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και τον Παναμά.

Ο τυφώνας ξεκίνησε. Προσδεθείτε!

Ο Δημήτρης Κων. Σαρρής είναι πρώην υφυπουργός, γγα νομάρχης Ηρακλείου