Παρά τις πιθανολογούμενες υφέσεις και εξάρσεις και παρά τον φανερό πόλεμο μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών και των κρατών όσον αφορά την προμήθεια, τη δραστικότητα και τις, στην ουσία, ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων, η πανδημία φαίνεται πως θα ελεγχθεί ικανοποιητικά σε λίγους μήνες, αφήνοντας ανοσία στο γενικό πληθυσμό αλλά για άγνωστο, επί του παρόντος, χρονικό διάστημα.
Κι’ αυτό γιατί τελευταία όλο και πυκνώνουν κάποιες ιατρικές αναφορές πως πιθανότατα θα χρειασθεί και τρίτη δόση για τους ήδη εμβολιασμένους πολίτες, αν και κατά τα φαινόμενα, και κυρίως λόγω των πολλαπλών εμφανιζόμενων μεταλλάξεων του κορονοϊού, η κατάσταση θα οδηγηθεί συνολικά εκεί όπου βρίσκεται και ο ετήσιος εμβολιασμός των ηλικιωμένων και αδύναμων πολιτών για την συνήθη εποχιακή γρίππη.
Όπως σκιαγραφείται σήμερα η κατάσταση, πάντως, φαίνεται ότι θα περάσουμε λίγους ακόμα μήνες με αυτόν τον παντοδύναμο ιό, ανεξάρτητα από τις αμφιλεγόμενες επιδόσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση και τη λήψη κάποιων σαφών και αυστηρών μέτρων κατά των απαράδεκτων συνωστισμών και φυσικά από την προκλητική ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης η οποία βρήκε πεδίο δόξης λαμπρόν και δημιουργίας εντυπώσεων με τελικό στόχο το προσδοκώμενο κομματικό όφελος από αυτή, χωρίς να παραλείψουμε βεβαίως να αναφέρουμε την κατά τα φαινόμενα ατελέσφορη προσπάθεια ανεύρεσης του σωστού βηματισμού της που, όπως είναι προφανές, τόσο σφόδρα επιθυμεί.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φυσικά, η σημερινή αβεβαιότητα με την πανδημία δείχνει πως βαίνει συνεχώς μειούμενη και πολλά πράγματα θα αντιστραφούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε ακριβώς, όμως, όταν καθιζήσει όλος αυτός ο κουρνιαχτός της επιδρομής του θανατηφόρου ιού, θα αποκαλυφτεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η ‘χέρσα’ γη και φυσικά ότι θα συνεπάγεται αυτό για τους πολίτες.
Κι’ αυτό γιατί μεγάλο μέρος από τα ποσά που διατέθηκαν για την υποστήριξη όλων των ανέργων και των αναξιοπαθούντων, γενικώς, λόγω του κλεισίματος των μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, και τα οποία η χώρα δανείστηκε, έστω με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν στους δανειστές. Έστω και λίγες γνώσεις να έχει ο πολίτης αυτής της χώρας, είναι εύκολο να διαπιστώσει ότι με τους ρυθμούς του παραγωγικού ιστού της χώρας, πολλά πράγματα θα έρθουν αμείλικτα μπροστά μας.
Σε κάποια εποχή, όχι πολύ μακρυά, τότε που θα καταφέρουμε να ισορροπήσουμε και σταθεροποιήσουμε μερικώς την κατρακύλα του ΑΕΠ της χώρας, τότε που η ανεργία φυσικά θα συνεχίζεται, οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να ικανοποιηθούν. Είναι η στιγμή εκείνη που η όποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία πρέπει να λάβει γενναία μέτρα που σε πολλά θα υπενθυμίζουν τα επαίσχυντα μνημόνια που τόσο καλά γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Θα βιώσουμε ξανά μια κατάσταση καθόλου μα καθόλου ευχάριστη, ασχέτως αν οι πολιτικοί μας αποφεύγουν να αναφερθούν σε αυτή για τους δικούς τους πασίγνωστους λόγους.
Το μελλοντικό πολιτικό και κοινωνικό πεδίο θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω από την εμπρηστική πολιτική, σε λόγια και πράξεις, της γείτονος χώρας, λόγω της οποίας τα επόμενα χρόνια είμαστε αναγκασμένοι να δαπανήσουμε ικανά ποσά σε ήδη δρομολογημένες αναβαθμίσεις πολεμικές αεροσκαφών, την αγορά των νέων γαλλικών και φυσικά την ευρισκόμενη στα σκαριά αγορά φρεγατών, από κάπου, με τα γνωστά γεωστρατηγικά παιχνίδια και διαπραγματεύσεις να βρίσκονται τον τελευταίο καιρό όχι στο προσκήνιο, αλλά περισσότερο πίσω στα παρασκήνια!
Η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα σε δύσκολη θέση! Κάποιες δηλώσεις γνωστών μας στελεχών από την προηγηθείσα οικονομική κρίση, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει εντός της ευρωζώνης, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, για τους έστω και μερικώς υποψιασμένους. Είναι οι περίεργες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, του πρώην υπεύθυνου του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αλλά αν και δεν το δείχνουν τα έμπειρα στελέχη των πολιτικών μας κομμάτων, το γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά! Απλώς δεν γνωρίζουν ποιο θα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ποιο στην αντιπολίτευση επί του παρόντος, τουλάχιστον, ή ποιος σχηματισμός από συνένωση πολιτικών δυνάμεων, να μην το αποκλείουμε και αυτό. Κι’ εκεί θα φανεί σε όλο το μεγαλείο σε τι ποσοστό βρίσκεται ενσωματωμένο στο είναι τους η σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κατά κύριο λόγο, και κατά δεύτερο η απύθμενη και άνευ ουσίας αερολογία και η γνωστή ασθένεια του λαϊκισμού!
* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι χειρουργός και διευθυντής του χειρουργικού τομέα στο ΠΑΓΝΗ