Πενήντα χρόνια, μισό αιώνα τώρα υπάρχει Γυμνάσιο – Λύκειο σ’ ένα τόπο που πολύ το είχε ανάγκη. Εγώ ως ιδρυτής του το 1968, στην επέτειο των 30 χρόνων το 1998 *βλ. εφ. “Πατρίς” 3-8 Νοεμβρίου 1998) και στην επέτειο των 40 χρόνων το 2008 (βλ. εφ. “Πατρίς” 14-15 Οκτωβρίου 2008) είχα γράψει αναλυτικά τα της ιδρύσεως και λειτουργίας του εξαταξίου Iδιωτικού Γυμνασίου στην Επισκοπή Πεδιάδος.
Τώρα ύστερα από μισό αιώνα, στα 50 χρόνια λειτουργίας του θα αναφερθώ στο ξεκίνημά του. Το καλοκαίρι του 1967 διδάσκω στο φροντιστήριο για Α.Ε.Ι. των Εμμ. Αστυρακάκη (φιλόλογος) – Εμμ. Γαλυφιανάκη (μαθηματικός). Στις κενές μας ώρες λέγαμε τα όνειρα και τα σχέδια για τη ζωή μας, νεαροί καθηγητές τότε. Όταν εγώ είπα πως θέλω να ιδρύσω Ιδιωτικό Γυμνάσιο, ο Γαλυφιανάκης μου λέει: “‘Ελα να πάμε στην Επισκοπή Πεδιάδος που το έχουν ανάγκη και οι πολιτικοί τους λένε “θα” και θα”…”
Ο Γαλυφιανάκης καταγόταν από το Σγουροκεφάλι, ένα χωριό δίπλα από την Επισκοπή και ήξερε τις ανάγκες του τόπου του. Επήγαμε πράγματι ένα απόγευμα τον Αύγουστο του 1967. Στο καφενείο που καθίσαμε ο Γαλυφιανάκης ήταν γνωστός, λέει ποιος είμαι και την ιδέα μου για ιδιωτικό Γυμνάσιο. Σε λίγη ώρα οι άνθρωποι από τα γύρω καφενεία μαζεύτηκαν στο καφενείο που είμαστε.
Τους αντιλήφθηκαν πολύ ενθουσιασμένους. Ανταλλάξαμε απόψεις, αλλά δεν μπορούσα να πω το οριστικό Ναι γιατί ήμουν διορισμένος αναπληρωτής (προσωρινός) καθηγητής στη Θεσ/νίκη και ταυτόχρονα στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο της Κλεοπάτρας Θερμού. Σ’ αυτό το Γυμνάσιο ολοκλήρωσα την ιδέα μου για δικό μου Ιδιωτικό Γυμνάσιο. Με τους Επισκοπιανούς ορίσαμε ραντεβού τα Χριστούγεννα του 1967. Πράγματι τα Χριστούγεννα συναντηθήκαμε στην Επισκοπή. Τα ξαναείπαμε… Συζητήσαμε ιδιαίτερα με τους προέδρους της Κοινότητας Κωντ. Μανωλακάκη, του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Εμμ. Μακράκη και τους δασκάλους Ζαχ. Ροδιτάκη και Γεωργ. Αντωνακάκη.
Όλοι ήταν προτρεπτικοί και βοηθοί στην ιδέα μου.. και είπα το οριστικό ΝΑΙ για ίδρυση το επόμενο σχ. έτος 1968-69. Από τον Γενάρη του 1968 κι έπειτα αλληλογραφήσαμε με το δάσκαλο Γεωρ. Αντωνάκη. Την άνοιξη από τη Θεσ/νίκη υπέβαλα τα δικαιολογητικά στο Υπουργείο Παιδείας για άδεια ιδρύσεως Ιδ. Γυμνασίου. Τον Αύγουστο του 1968 είχα την άδεια στο χέρι μου.
Στη Θεσ/νίκη εν τω μεταξύ είχα τυπώσει ένα διαφημιστικό φέιγ βολάν για δωρεάν φροντιστήριο (τότε έδιναν εξετάσεις από το Δημοτικό για το Γυμνάσιο) το μοιραστήκαμε στα γύρω από την Επισκοπή χωριά. Συγκεντρώθηκαν κάμποσα παιδιά κάναμε το δωρεάν φροντιστήριο, έδωσαν εξετάσεις και πέτυχαν 20 παιδιά, ήρθαν και άλλα 6 (έξι) από μετεγγραφή, σύνολο 26 παιδιά για την Α’ Τάξη.
Ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Εμ. Μακράκης μου παραχώρησε τον ξενώνα του Συνεταιρισμού πάνω από τις αποθήκες του εργοστασίου στην είσοδο του χωριού. Διαμορφώθηκε ο χώρος. Εγκρίθηκε από την Επιθεώρηση Μέσης Εκπ/σεως από το Ηράκλειο. Οι Επισκοπιανοί ήθελαν και Β’ τάξη (μαζεύτηκαν 12 παιδιά). Έτσι την 1 Οκτωβρίου που άρχιζαν τότε τα Γυμνάσια εμείς είμαστε έτοιμοι με 2 τάξεις Α’ 26 παιδιά και Β’ 12, σύνολο 38 παιδιά.
Λειτουργήσαμε 5 ολόκληρα σχολικά έτη προσθέτοντας κάθε χρόνο μία τάξη ώσπου έγινε εξατάξιο με 113 μαθητές (Α’ τάξη 16, Β’ 24, Γ’ 28, Δ’ 127, Ε’ 22, Στ’6 – 113).
Στην Στ’ τάξη από τα 12 παιδιά με τα οποία ξεκίνησε είχαν μείνει μόνο 6, οι εξής: 1) Αμαργιανιτάκης Ιωαν, 2) Κασαπάκης Ιωαν, 3) Κορναράκη Αικ. 4) Μακρογιαννάκη Ειρήνη 5) Μοιράκη Ελένη και 6) Ξειδιανάκη Αθηνά.
Το Νοέμβριο του 2007 έδωσα στη γραμματέα του Δήμου Επισκοπής Ειρήνη Μακρογιαννάκη (πρώην μαθήτριά μας) μια ονομαστική κατάσταση κατά τάξη, όλους τους μαθητές του σχ. έτους 1972-73 και την παρακάλεσα να φροντίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2008 που θα γιορτάσομε τα 40 χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου – Λυκείου Επισκοπής να μου γράψει δίπλα στο όνομα κάθε παιδιού πως έχει σταδιοδρομήσει στη ζωή του. Την άνοιξη μου έδωσε την κατάσταση.
Από τους άλλοτε μαθητές: 11 έγιναν εκπαιδευτικοί (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές και πτυχιούχοι άλλων Σχολών του Πανεπιστημίου), 10 έγιναν στρατιωτικοί και αστυνομικοί, 25 δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, 9 έγιναν ιδιωτικοί υπάλληλοι, 16 έμποροι, 7 τεχνίτες, σύνολο 79. Από τους υπόλοιπους 3 απεβίωσαν, κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό, και αρκετοί ασχολούνται με τη γεωργία.
Εφέτος που έχομε επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας Γυμνασίου – Λυκείου στην Επισκοπή συζητήσαμε προ ημερών με τον εξαίρετο και αγαπητό Λυκειάρχη κ. Δημ. Μαγκαφουράκη για την επιβράβευση του καλύτερου μαθητή κάθε τμήματος όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου. Περισσότερα θα πούμε στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Η φωτογραφία του κειμένου έχει ιστορική σημασία για το Γυμνάσιο Επισκοπής. Την άνοιξη 15-5-73 ο περιφερειάρχης Κρήτης υφυπουργός Γ. Γεωργαλάς στην αυλή του Ιδ. Γυμνασίου μας στην Επισκοπή με τους μαθητές, τους καθηγητές και πολλούς γονείς, οι οποίοι ζητούν να γίνει το Ιδ. Γυμνάσιο, Δημόσιο… Στη μέση της φωτογραφίας ο υφυπουργός Γεωργαλάς, δεξιά του ο Νομάρχης Ηρακλείου Σ. Μασούρος (με σταυρωμένα χέρια) αριστερά του ο ιδρυτής του Ιδ. Γυμνασίου Α. Σοφουλάκης και ο δ/ντής του Γυμνασίου Παύλος Λαμπράκης.
Αριστερά της φωτογραφίας ο καθηγητής Εμμ. Σαρινάκης (θεολόγος), ο γραμματέας της κοινότητας Ιωαν. Κρασανάκης και ο δάσκαλος Ζαχ. Ροδιτάκης. Δεξιά με τους γονείς των παιδιών ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Εμμ. Μακράκης (με την τραγιάσκα). Στη σκάλα οι μαθητές και οι καθηγητές: Μαρία Αθανασάκη (μαθηματικός), Σοφία Οικονομάκη (φιλόλογος), Σταύρος Χατζάκης (θεολόγος) και Δημ. Τζαβλάκης (φιλόλογος).
Από το διάλογο που έγινε… εγώ ως ιδρυτής του Γυμνασίου τού έδωσα τα κλειδιά του Γυμνασίου με αντάλλαγμα την αναγνώριση των 5 χρόνων του Γυμνασίου ως χρόνια στο Δημόσιο και ο Γεωργαλάς μου απάντησε: “Αυτά να τα ζητήσεις από τον Υπουργό Παιδείας. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εμμ. Μακράκης επρόσφερε το κτήριο που στεγάζει το Ιδ. Γυμνάσιο, έως ότου το κράτος δημιουργήσει δικό του κτήριο…”.
Το Ιδιωτικό Γυμνάσιο έγινε Δημόσιο το Σεπτέμβριο του 1973 με το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” του Χουντικού υπουργού Παιδείας Κ. Ασλανίδη. Το τι ακολούθησε εγράφει στην εφ. “Πατρίς” στην επέτειο των 30 και 40 χρόνων λειτουργίας του Γυμνασίου – Λυκείου Επισκοπής.
* Ο Αντ. Σοφουλάκης είναι συνταξιούχος πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ιδρυτής του εξαταξίου Ιδιωτικού Γυμνασίου Επισκοπής. Διετέλεσε δ/ντής της Σχολής Νηπιαγωγών Χανίων και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου.