Εμείς, οι Ορθόδοξοι Έλληνες, σήμερα 28 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια διπλή εορτή. Τα Νικητήρια κατά την Εθνική αυτή Επέτειο για την λύτρωση από τα δεινά που απείλησαν την Πατρίδα μας το 1940 και θερμά ευχαριστήρια απευθύνουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο, που πάντα σε δύσκολες στιγμές βοηθά τον πιστό Ορθόδοξο Λαό μας, αλλά και τον πιστό Ελληνικό Στρατό μας να μεγαλουργεί και να μας φρουρεί από βάρβαρους λαούς και από επιδρομές και επιθέσεις αλλοτρίων λαών.
Αυτές λοιπόν τις δυο Επετείους η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε, από το 1952, η εορτή της Αγίας Σκέπης (της 1ης Οκτωβρίου) να συμπανηγυρίζεται την 28η του ιδίου μηνός με την Εθνική Εορτή. Αυτή η παλαιά εορτή της Σκεπής της Υπεραγίας Θεοτόκου, που αναγράφεται από το Μεγάλο Συναξαριστή στην 1η Οκτωβρίου, κατατάσσεται στις εορτές τις σχετικές με θεομητορικά άμφια, δηλαδή την Τιμία Εσθήτα και την Τιμία Ζώνη 31η Αυγούστου και εξαιρείτο γεγονός της εμφανίσεως της Θεοτόκου στον Ναό των Βλαχερνών της Κων/λεως, τότε που η Βασιλεύουσα απειλείτο από τους Αγαρηνούς, επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Σοφού.
Οι περιγραφές για την εμφάνιση της Παναγίας είναι αληθινές. Μα το γεγονός αυτό της Υπερμάχου Στρατηγού, το έζησαν και οι Ελληνες Στρατιώτες κατά τον ηρωικό αμυντικό αγώνα του 1940, που αόρατα αισθανόταν την Σκέπη της Παναγίας σαν φωτεινή νεφέλη, να τους σκεπάζει και να τους φρουρεί. Οχι βέβαια γιατί η Παναγία μας προσωποληπτεί, αλλά γιατί ο αγώνας τους ήταν δίκαιος υπερ της Ελευθερίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αγώνας αυτός χαρακτηρίσθηκε από Ελληνες και ξένους ως ένα μεγάλο θαύμα.
Εμείς λοιπόν οι νεότεροι Ελληνες πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη μεγάλη κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες μας αλλά και οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας και οι Μάρτυρες του Εθνους.
Σήμερα λοιπόν εορτάζουμε εορτή πίστεως και αρετής, ανδρίας και δικαιοσύνης. Αυτή η γιορτή είναι τα μυρίπνοα άνθη που κατέθεσε το Γένος μας στον Βωμό της Ελευθερία. Γι αυτό σήμερα νέες και νέοι της Ορθόδοξης Ελλάδας μας, πάρετε τα μηνύματα της Εορτής, αν θέλετε όχι μόνο από την ιστορία μας, αλλά και από τον λόγο του Θεού. “Τη ελευθερία συν η Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, στήκετε, και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε” (Γαλ. Ε’ 1). Γα να το επιτύχουμε όμως αυτό θα πρέπει να βάλουμε μέσα μας δια των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας το Πνεύμα του Θεού. Γιατί “όπου γαρ το πνεύμα Κυρίου, εκεί ελευθερία”.
Χρόνια πολλά, ελεύθερα, ευλογημένα και δημιουργικά.
Εμμ. Λιοδάκη, ιεροκήρυκος