Moien, Gudde Moien Crete, Gudde Moien Heraklio! μ’αυτόν τον εγκάρδιο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Olivier Gloden, υπεύθυνος του Λυκείου Αthenee ξεκίνησε η τελετή Αδελφοποίησης με το 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο) στις 27/4 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ο ΓΕΛ.
Η Αδελφοποίηση, που έγινε φέτος υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και τη συμβολή του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη», είναι ο καρπός μιας δυνατής φιλίας που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια με σχολικές ανταλλαγές και φέτος μπήκε σε πιο στέρεες βάσεις.
Το 2001, το 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου φιλοξένησε, μετά από πρόταση του κ.Ηρακλή Γαλανάκη( δ/ντή του Γραφείου Τύπου στο Λουξεμβούργο) προς τη Δ/θμια Δ/νση Ηρακλείου με δ/ντή Εκπ/σης τον κ. Παντελή Μπικάκη, το Λύκειο Athenee του Λουξεμβούργου επί Δ/νσης κ. Έλλης Σκαρβελάκη και Υποδ/νσης Βίκυς Αλεξανδρίδου, με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Μανώλη Παπαδάκη – Δ.Αβραμάντη.
Τις σχολικές ανταλλαγές εμπνεύστηκε και υλοποίησε στο Λουξεμβούργο ο δραστήριος Σύλλογος «Οι Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο» με πρόεδρο τον διαπρεπή ελληνιστή κ. Henri Muller και συντονιστή τον κ. Eduard Wolter, κλασικό φιλόλογο και σημερινό πρόεδρο του Συλλόγου, που τιμά με ιδιαίτερη ζέση την ελληνική παιδεία στο Λουξεμβούργο και τις ουσιαστικές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (9 Φλεβάρη γιορτάστηκε στο Λουξεμβούργο η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας).
Παράλληλα το 2003 ιδρύθηκε στο Ηράκλειο ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη» για να κρατήσει ζωντανό το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, να προωθήσει τον Πολιτισμό και των δύο χωρών, τιμώντας ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, διευκολύνοντας παράλληλα τις σχολικές ανταλλαγές.
Πράγματι, οι σχολικές ανταλλαγές συνεχίστηκαν, όλα αυτά τα χρόνια με το 2ο ΓΕΛ και από το 2015 με το 1ο ΓΕΛ-Καπετανάκειο, με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς επιτρέπουν στους μαθητές των δύο χωρών να ζουν για μία εβδομάδα στις οικογένειες, να παρακολουθούν μαθήματα, αλλά και να γνωρίζουν την παράδοση, την ιστορία και τον τρόπο ζωής κάθε τόπου.
Μια εμπνευσμένη εκπαίδευση, ως γνωστόν, ανοίγει τις πόρτες στη ζωή και συνεχίζει τη διδασκαλία και σε άλλα γνωστικά πεδία. Η διάχυση των αποτελεσμάτων της γίνεται αντιληπτή στο άμεσο μέλλον, κυρίως γιατί επιτρέπει στους μαθητές να αποκτήσουν εμπειρίες, να ταξιδέψουν, να ακούσουν, να γευτούν, να απολαύσουν. Να γεμίσουν με ενθουσιασμό τις νεανικές ψυχές τους, να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν.
Στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, οι μαθητές μας εξοικειώνονται με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –όπου συνήθως φιλοξενούνται. Υπήρξαν φορές που η φωνή τους ηχηρή και δυναμική ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε διεθνή Fora και με την παρουσία τους προωθούν θέματα «ειρηνικής συνύπαρξης-αμοιβαίου σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολυφωνίας» στην Ενωμένη Ευρώπη.
Όλες αυτές οι εμπειρίες, λιθαράκι-λιθαράκι χτίζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, χτίζουν μέσα μας την πίστη στον άνθρωπο και την Αξία του και καλλιεργούν ουμανιστικές συνειδήσεις. Σέβομαι και Αποδέχομαι. Όχι ανοχή, αλλά αποδοχή, ένα πιο σταθερό βήμα προς τη συνάντηση με τον άλλο άνθρωπο. Για να μπορέσουμε κάποτε, επιτέλους, να μετατρέψουμε τη φράση του Ζαν Πωλ Σαρτρ «Κόλαση είναι οι Άλλοι» στη φράση του Ροζέ Γκαρωντύ «Ευτυχία είναι η διαρκής συμμετοχής σ’ έναν Ομορφότερο Κόσμο».
Και έρχεται η Αδελφοποίηση με το Athenee και το 1ο ΓΕΛ για να μας διαβεβαιώσει «Ναι, είμαστε πλέον Αδέλφια» σ’ έναν κόσμο που δεν θα σταματήσει ποτέ να Ονειρεύεται… ναι, ζούμε σε χαλεπούς καιρούς-και πότε, άλλωστε, δεν ήταν-θα μας υπενθυμίσει ο Εγγονόπουλος… αλλά εμείς, σε πείσμα των καιρών και ενός γενικευμένου πνεύματος παρακμής, θα επιμένουμε πως το Σχολείο μπορεί να αλλάξει την οπτική μας στη ζωή (αντιγράφοντας τον Νίκο Καζαντζάκη: αν δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, μπορείς να αλλάξεις τη ματιά σου στα πράγματα), το σχολείο, το δημόσιο, μπορεί και πρέπει να δώσει γενιές που θα πιστεύουν στην αξία της ζωής, ως το πολυτιμότερο αγαθό, που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να κάνουμε ομορφότερο.
Φέτος από τις 16/4 έως τις 30/4 είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ξεχωριστές εμπειρίες, τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στο Ηράκλειο. 30 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί μοιραστήκαμε τη χαρά της συνύπαρξης στο σχολείο, στο σπίτι, στη χώρα. Δύο βδομάδες με πλούσιες πολιτιστικές δράσεις.
Το πρόγραμμα ήταν και στις δύο χώρες πολύ ενδιαφέρον. Ευρωπαϊκή Ιστορία, μαθήματα στην τάξη, επισκέψεις σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, εκθέσεις φωτογραφίας και σύγχρονης τέχνης, επισκέψεις σε επιστημονικά κέντρα, επαφή με τη φύση, καθώς και αθλητισμός. Κεντρικό θέμα των εργασιών μας φέτος «η οικοδόμηση της πολιτικής μας ταυτότητας». Ποιος ο ρόλος του σύγχρονου πολίτη; Είμαστε επαρκείς πολίτες; Πώς χτίζεται η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα; Θεωρία και πράξη. Ευελπιστούμε πως προσπαθήσαμε να βιώσουμε στην πράξη, τις έννοιες του σεβασμού και αλληλεγγύης.
Σημαντικό να αναφέρουμε επίσης την επαφή των παιδιών με την Παράδοση. Ενδεικτικά αναφέρω την επίσκεψη στο μινωικής παράδοσης εργαστήρι του κ. Χουλάκη στο Θραψανό, που έδωσε ένα μάθημα βιωματικό στα παιδιά μας. Μικροί αγγειοπλάστες!! Εξαιρετική ήταν και η φιλοξενία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού –με τον μερακλή Πρόεδρό τους κ. Μαυραντωνάκη. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κρητικής αρχοντιάς. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε με πολλή ευγνωμοσύνη, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που διευκόλυναν και έκαναν πραγματικότητα το όραμα της Αδελφοποίησης. Αρχικά ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που στήριξε τις σχολικές ανταλλαγές ήδη από το 2001, ως δήμαρχος των Αρχανών – του βραβευμένου χωριού, με το βραβείο του καλύτερου χωριού της Ευρώπης το 2000 –και σήμερα ως περιφερειάρχης συνέβαλε στην υλοποίηση της Αδελφοποίησης, τόσο ηθικά όσο και υλικά, με τη συνδρομή του τμήματος Παιδείας και Τουρισμού. Ξεχωριστή υποδοχή μας επεφύλαξε ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Λάμπρος Καμπουράκης που είχε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τα παιδιά και στην Περιφέρεια, αλλά και στη γιορτή Αδελφοποίησης.
Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Αλεξάκη για τη σημαντική συμβολή του στη διοργάνωση των εκδηλώσεών μας. Επίσης ευχαριστούμε τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό για την ηθική συμπαράστασή του, τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιώργο Βλαχάκη, που μας υποδέχτηκε εγκάρδια στη Λότζια και επιπλέον ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο κ. Παττακό, που παρευρέθηκε εκ μέρους του δημάρχου στην τελετή Αδελφοποίησης.
Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης και τον δ/ντή Εκπ/σης κ. Τερζάκη καθώς και τον δ/ντή Δ/θμιας Δ/νσης κ. Γιγουρτάκη. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και την κ. Μαρία Ρογδάκη, που ξενάγησε δωρεάν στα γαλλικά τους φιλοξενούμενούς μας- το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Μουσείο της Ελεύθερνας .Ξεχωριστή υποδοχή μάς επεφύλαξε η δ/ντριά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Λένα Μπορμπουδάκη καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου» κ. Γιώργος Αεράκης. Επίσης οικειοθελώς και με αληθινό μεράκι μας ξενάγησε η αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σταρίδα στον Κούλε και στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.
Ωστόσο, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τον νέο Πρέσβη του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, κ.Paul Alphons Steinmetz και τη σύζυγό του, που ταξίδεψαν στο Ηράκλειο για να γνωρίσουν και να δεξιωθούν τα παιδιά και τους καθηγητές των δύο σχολείων, καθώς και μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη». Αντίστοιχα στο Λουξεμβούργο, ο επίσης νέος Πρέσβης της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο κ. Λούης Αλκιβιάδης Αμπατής και η σύζυγός του, δεξιώθηκαν όλα τα παιδιά και ένθερμα υποστήριξαν την προοπτική των σχολικών ανταλλαγών.
Δημοσιογραφικά το θέμα πρόβαλαν, τόσο το ελληνικό γραφείο Τύπου και η δ/ντριά του κ.Χρυσούλα Αρχοντάκη όσο και ο κ. Mark Williere, δημοσιογράφος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας του Λουξεμβούργου της Luxemburger Wort και μέλος των «Φίλων της Ελλάδος». Δυναμικό παρόν και εγκάρδια υποδοχή μας επεφύλαξαν ο κ. E. Wolter, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Ελλάδας» και ο τέως πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, κ. Cristian Biever.
Θερμή υποδοχή και φέτος, όπως κάθε φορά, μας επεφύλαξε ο δ/ντής του Λυκείου Athenee κ. Joseph Salentiny, που έχει την ευλογία να διοικεί ένα ιστορικό σχολείο, που ιδρύθηκε πριν από 416 χρόνια και έχει 1500 μαθητές ,ελληνικό όνομα-Athenee- και προωθεί τις κλασικές σπουδές.
Αλλά και το Καπετανάκειο είναι ένα ιστορικό σχολείο της πόλης του Ηρακλείου, με λιγότερους μαθητές βέβαια, με έντονη, ωστόσο και πολύμορφη πολιτιστική δράση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε τόσο στον κ. Μανώλη Μηλάκη, τον προηγούμενο δ/ντή, για την ηθική υποστήριξή του στο πρόγραμμα των σχολικών ανταλλαγών, αλλά και στην τωρινή δ/ντριά του κ. Αικατερίνη Χατζάκη, που συνεχίζει τα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου.
Και λίγο πριν κλείσουμε τον απολογισμό των πεπραγμένων να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ και τον δραστήριο πρόεδρό του κ. Τάσο Τσατσάκη, καθηγητή των ΑΤΕΙ Κρήτης, ψυχή του όλου εγχειρήματος-μάς φιλοξένησε και στα ΑΤΕΙ προβάλλοντας τα επιστημονικά τους προγράμματα-καθώς και την πρόεδρο των Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας κ. Αρετή Βουράκη.
Ένα εγκάρδιο ευχαριστώ και σ όλο το Σύλλογο Καθηγητών του 1ου ΓΕΛ, για την ποικιλόμορφη στήριξη-ιδιαίτερα, την κ. Καίτη Δαμουλάκη, καθηγήτρια γαλλικών, την κ. Άννα Μαρή και την κ. Στέλλα Γιαννουλάκη, καθηγήτριες Αγγλικών, τον γυμναστή μας κ. Γιώργο Κόκκινο για τη διδασκαλία λαϊκών και παραδοσιακών χορών, η γιορτή μας ήταν ένας ύμνος στα νιάτα και τη λεβεντιά, αλλά και τη μουσικό μας κ. Μαρία Πιταροκοίλη για τη διδασκαλία δύο εξαίρετων ελληνικών τραγουδιών και ενός λουξεμβουργιανού, που ένωσαν τις νεανικές φωνές τους και πλημμύρισαν τον χώρο της γιορτής νεανικό παλμό, ελπίδα, αισιοδοξία με το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε» .
Οι υπεύθυνες του προγράμματος Ιωάννα Φανιουδάκη και Δέσποινα Αβραμάντη, νιώθουν ξεχωριστή χαρά για τη ζεστασιά και την ειλικρινή φιλία των Λουξεμβούργιων συναδέλφων τους, Olivier Gloden, Lydia Keilen, Nadia Piaci, και Raul Klapp, ειδικά ,όταν τέλειωσαν την ομιλία τους με τη φράση «welcome to the family», μια οικογένεια Ευρωπαϊκή, μια αληθινή αγκαλιά αγάπης, μαζί με μια αγκαλιά χαμόγελα!
* Η Δέσποινα Αβραμάντη είναι πρόεδρος του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη”