Το 23% των εργαζομένων με το υβριδικό μοντέλο έχασε περισσότερα
από 10 κιλά
Η πανδημία έφερε νέα ήθη όχι μόνο στην κοινωνική μας ζωή αλλά και στην επαγγελματική, αφού έδωσε ώθηση στην εξ αποστάσεως εργασία και στη συνέχεια αυτό που λέμε πλέον υβριδική εργασία.
Ποιο είναι όμως το υβριδικό μοντέλο εργασίας (Hybrid Work) και πώς ορίζεται; Σηματοδοτεί την εποχή της ευελιξίας, αφού εμπεριέχει την εξ αποστάσεως μαζί με τη διά ζώσης μορφή εργασίας. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο του γραφείου, συνδυάζοντας την εργασία από το σπίτι.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη «Resetting Normal: Defining the New Era of Work», ένα μεγάλο ποσοστό (53%) των εργαζομένων – 61% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα- αποζητά το υβριδικό μοντέλο εργασίας θεωρώντας πως ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.
Στην ίδια έρευνα, στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και 15.000 άτομα που απασχολούνται σε θέσεις υπαλλήλων γραφείου, δήλωσαν πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν φαίνεται να έπληξε την παραγωγικότητά τους, με το 82% των ερωτηθέντων να αισθάνονται το ίδιο παραγωγικοί ή περισσότερο από πριν (85% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα).
Όμως μια νέα φρέσκια έρευνα δείχνει ότι η υβριδική εργασία κάνει καλό και στην υγεία. Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα μελέτη της IWG με τίτλο “Hybrid & Health” η υβριδική εργασία οδηγεί σε ένα πιο υγιές, πιο χαρούμενο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό, με τους εργαζόμενους να ασκούνται περισσότερο, να κοιμούνται περισσότερο και να τρώνε καλύτερα, να έχουν ελεύθερο χρόνο, καλύτερη ψυχολογία, λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, την ίδια στιγμή που ο περιορισμός των μετακινήσεων των υπαλλήλων από και προς τον τόπο εργασίας τους συμβάλλει σημαντικά στη συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος χρόνος άσκησης για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας διαμορφώνεται πλέον στις 4,7 ώρες άσκησης την εβδομάδα, σε σύγκριση με 3,4 ώρες πριν από την πανδημία. Πρόκειται για αύξηση 38%. Ακόμη ένας βασικός πυλώνας για την υιοθέτηση ενός υγιούς μοντέλου ζωής αποτελεί ο ύπνος.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας κοιμούνται περισσότερο χάρη στον επιπλέον χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν στο κρεβάτι το πρωί, ο οποίος πρακτικά έχει ελευθερωθεί από την καθημερινή μετακίνηση.
Συνολικά, κοιμούνται έως και 71 περισσότερες ώρες τον χρόνο – ή περισσότερες από τρεις ολόκληρες ημέρες επιπλέον. Οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας, σύμφωνα και πάλι με τη μελέτη της IWG, ανέφερουν ότι οι διατροφικές τους συνήθειες έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (70%) τόνισαν ότι η υβριδική εργασία τούς έδωσε την ευκαιρία να προετοιμάζουν ένα υγιεινό πρωινό κάθε ημέρα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) δήλωσαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν μαγειρεύοντας θρεπτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Χάρη στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, λόγω του μοντέλου υβριδικής εργασίας, περισσότεροι από το ένα τέταρτο (27%) των εργαζομένων στην έρευνα της IWG ανέφεραν απώλεια βάρους από την αρχή της πανδημίας.
Δύο στους πέντε (42%) έχασαν μεταξύ 5 και 9,9 κιλών, ενώ ένα αξιοσημείωτο 23% έχασε περισσότερα από 10 κιλά. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες απώλειας βάρους ήταν ο αυξημένος χρόνος για άσκηση (65%) και ο περισσότερος χρόνος για να μαγειρέψουν υγιεινά γεύματα (54%).
Σχεδόν τέσσερις στους πέντε (79%) εργαζόμενους στη μελέτη της IWG δήλωσαν ότι ήταν πιο παραγωγικοί από τότε που μεταπήδησαν στην υβριδική εργασία και σχεδόν οι μισοί απέδωσαν αυτό στα μειωμένα επίπεδα άγχους και στον αυξημένο χρόνο χαλάρωσης μετά τη δουλειά.
Περισσότεροι από τα τέσσερα πέμπτα των εργαζομένων στη μελέτη της IWG δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι είχαν επιπλέον προσωπικό χρόνο σε σύγκριση με την προ-πανδημία, με την πλειοψηφία να αξιοποιεί τον χρόνο αυτό με την οικογένεια και τους φίλους (55%), αθλούμενη (52%) ή κάνοντας μια μικρή βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας (67%). Τα δύο τρίτα (66%) είπαν ότι αισθάνονται ότι η ψυχική τους υγεία είναι καλή χάρη στη στροφή στην υβριδική εργασία.
Έρευνα της IWG διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα (66%) των υπαλλήλων γραφείου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να περιοριστούν οι μετακινήσεις, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) ανέφερε ότι η μειωμένη μετακίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (84%) πιστεύει ότι το περιβαλλοντικό κέρδος που προέρχεται από τη μείωση των μετακινήσεων είναι ένα από τα οφέλη της υβριδικής εργασίας. Είναι σαφές ότι το υβριδικό μοντέλο είναι εδώ για να μείνει και οι δυνατότητες βελτίωσης της υγείας και της ευημερίας όλων είναι σημαντικές.