Οι φωτογραφίες της ημέρας: Χανιά 1898 μέχρι 1913

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μετασχηματιστούν τα συντηρητικά Χανιά, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης Κρητικής Πολιτείας από το 1898 μέχρι το 1913, σε μια πολυάνθρωπη και πολυπολιτισμική πόλη με ευρωπαϊκό “αέρα”.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από νωρίτερα με την παρουσία των στρατευμάτων των “Μεγάλων Δυνάμεων” (τόχει ο έρμος τόπος να φιλοξενεί ξένους στρατούς και βάσεις), που είχαν αναμιχθεί ενεργά στην επίλυση του ακανθώδους “Κρητικού Ζητήματος”.

Στην εκπληκτικής ευκρίνειας φωτογραφία του Περικλή Διαμαντόπουλου, επίσημου φωτογράφου του Πρίγκηπα Γεωργίου, βλέπουμε μια κάθοδό του από το Διοικητήριο της Κρητικής Πολιτείας στο Καστέλι (τη “Μεραρχία”, που λέμε συχνά τελευταία) στην πλατεία των Μαυροβουνίων (ή Συντριβάνι).

Η παρδαλή πομπή με αμαξάδες, ξένους αξιωματικούς, άνδρες της Κρητικής Χωροφυλακής πάνω στα άλογά τους, έχει βγει από την οξυκόρυφη δυτική πύλη του Καστελιού, που μόλις διακρίνεται στο βάθος. Ενδιαφέρον έχουν τα καταστήματα με τις δίγλωσσες επιγραφές και τις πολύχρωμες πάσης φύσεως σημαίες.

Με τεράστια γράμματα προβάλλει την πραμάτεια του το “Καπνοπωλείον Σουλεϊμάν Ζεζδεράκη, προμηθευτού της Α.Υ. του πρίγκηπος Γεωργίου της Ελλάδος, ύπατου αρμοστού Κρήτης” με το Ελληνικό εθνόσημο από πάνω. Pharmacie International, έχει βαπτίσει το “Φαρμακείον” του ο AR.B. Spyridakis, ενώ δίπλα του το μέχρι πρότινος μπαρμπέρικο, εξελίχθηκε σε “Au Salon De Coiffeur  & Parfumerie” και ο επίσης “Προμηθευτής της Α.Υ. του πρίγκηπος…” Ι.Ανδρουλιδάκης, έγινε Jean Andrulidakis.

Πλήθος περίεργοι, μαζί τους και λίγες γυναίκες από τις δυο πλευρές του δρόμου, ντυμένοι οι περισσότεροι “ευρωπαϊκά”(λίγοι χριστιανοί και λίγοι μουσουλμάνοι φορούν πια τις παραδοσιακές ενδυμασίες), θαυμάζουν το αξιοπερίεργο θέαμα. Περίεργα κοιτάζει και ο σκύλος στη μέση του δρόμου.

Στη γωνία του ορόφου του καπνοπωλείου, δίπλα στην είσοδο του ξενοδοχείου με το πομπώδες όνομα “LONDON”, πίσω από τη σημαία, μόλις διακρίνεται να προεξέχει ένα κορινθιακό (μάλλον παλαιοχριστιανικό) κιονόκρανο, σε δεύτερη χρήση.

Οι διαφορές με την ανατολίτικη πόλη, που βλέπουμε στην λίγων δεκαετιών παλιότερη φωτογραφία με το Γιαλί Τζαμισί, λίγα μέτρα παρακάτω, είναι φανερές…… Κείμενο Φωτογραφίες Μιχάλης Ανδριανάκης)