ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Τα περίφημα κίτρα της Κρήτης

ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Τα περίφημα κίτρα της Κρήτης
ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Τα περίφημα κίτρα της Κρήτης

Η Κορσική, η Βραζιλία και η Κρήτη ήταν κάποτε από τις περιοχές που έβγαζαν τα περίφημα κίτρα.
Φρούτο που το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για γλυκά, αλλά και για φαρμακευτική αγωγή!
Τα κίτρα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του Μεσοπολέμου -μπροστά από το μέγαρο Φυτάκη – ετοιμαζόταν να μπουν στα καράβια για να ταξιδέψουν στις αγορές…
Δυο απεσταλμένες του «Νάσιοναλ Γκεογκράφικ» το 1929 είχαν εντυπωσιαστεί από την παραγωγή των κίτρων στην Κρήτη και στην κρουαζιέρα που έκαναν περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τι είδαν.
Γράφουν η Μάρθα Ουγιέ και Μαριέλ Ζαν Μπριν:
«Από τα πιο ενδιαφέροντα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης είναι τα κίτρα.
Στα περίχωρα πολλών λιμανιών και παραθαλάσσιων περιοχών μπορεί κανείς να δει μεγάλα ανοιχτά βαρέλια γεμάτα θαλασσινό νερό όπου επιπλέουν κίτρα κομμένα στη μέση.
Οι κιτρόκουπες μένουν μέσα στην άλμη για ένα με δύο μήνες, εκτεθειμένες στον αέρα, κι ύστερα εξάγονται στην Αγγλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αποξηραίνονται και συσκευάζονται πριν βγουν στο εμπόριο.
Το ταξίδι με πλοία που μεταφέρουν φορτία με αυτό το εσπεριδοειδές είναι ευχάριστη εμπειρία, καθώς από τα βαρέλια αναδύεται ένα υπέροχο λεπτό άρωμα, που διαχέεται παντού….»