ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Ένα κτήριο - μια ιστορία...

ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΑΣ: Ένα κτήριο – μια ιστορία…

Η ιστορία του κτηρίου που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια Ηρακλείου, στο ΝΔ τμήμα της πλατείας Ελευθερίας, ανάγεται στην ενετοκρατία, όταν το 1585 χτίστηκαν οι στρατώνες του Αγίου Γεωργίου.

Αργότερα οι Τούρκοι τροποποίησαν το ενετικό κτήριο και το χρησιμοποίησαν σαν στρατώνα των αυτοκρατορικών γενιτσάρων.

Αναφέρεται ότι το 1625 οι στρατώνες είχαν έναν κεντρικό διάδρομο 200 μέτρων και 200 δωμάτια σε 2 ορόφους για τις ανάγκες της φρουράς και ειδικές αίθουσες για κατοικία των αξιωματικών.

Οι τούρκικοι κισλάδες (στρατώνες) καταστράφηκαν από μεγάλο σεισμό στις 30 Σεπτεμβρίου 1856, που ισοπέδωσε όλη την πόλη του Ηρακλείου κι εγκαταλείφθηκαν.

Το 1883 ξεκίνησε η οικοδόμηση νέων στρατώνων από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Μούση.

Για οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από την Κνωσό, ενώ το θύρωμα της βόρειας κεντρικής μαρμαρόγλυπτης εισόδου προέρχεται από τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου (στο σημείο όπου είναι σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Αρχιτεκτονικά ακολουθεί το νεοκλασικό ρεύμα της εποχής, με λιτό σχεδιασμό και σχεδόν ανύπαρκτη διακόσμηση.

Το κτήριο φιλοξένησε το Γυμνάσιο (1898-1907), τη Συλλογή Αρχαιολογικών Ευρημάτων Ηρακλείου μέχρι την ίδρυση του Μουσείου στη σημερινή του θέση, την «Κρητική Πολιτοφυλακή», δηλαδή τον πρώτο τακτικό στρατό της Κρήτης την εποχή που το νησί βρισκόταν υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου, το Γερμανικό Διοικητήριο (Κράις Κομαντατούρ, 1942-44), ενώ στα υπόγειά του από το 1885 λειτουργούσαν οι κεντρικές φυλακές της πόλης.