Γιάννης Μοσχονάς
του Γιάννη Μοσχονά

Εκεί που νόμιζες πως όλα έχουν πια τελειώσει, πάνω που πίστευες πως το δίκιο έχει κατατροπωθεί από το άδικο, την ώρα που φοβόσουν πως η ανθρωπιά έχει εκτοπιστεί από την βαρβαρότητα, τη στιγμή που ήσουν έτοιμος να αποδεχτείς ότι οι ιδεολογίες έχουν ηττηθεί κατά κράτος από τις σκοπιμότητες, εκεί ακριβώς εμφανίζονται οι φοιτητές ως «από μηχανής θεοί», ανατρέποντας όλες τις κακές σου σκέψεις!

Οι φοιτητές μπαίνουν και πάλι μπροστά! Πάντα μπροστά έμπαιναν. Είναι τα νέα παιδιά που στις φλέβες τους κοχλάζει το αίμα της νιότης, στα κεφάλια τους γεννιούνται οι ιδέες του αύριο και στις καρδιές τους – που χτυπάνε πάντα δυνατά – φωλιάζει η δύναμη της εξέγερσης απέναντι στην τυραννία και την κατάφωρη αδικία.

Έτσι έκαναν πάντα, έτσι κάνουν και τώρα. Προτάσσουν τα τρυφερά τους στήθη, με θάρρος, δύναμη και αποφασιστικότητα απέναντι στο μεγάλο ισραηλινό έγκλημα, την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Το αντιπολεμικό κίνημα των Αμερικανών φοιτητών, το οποίο εξαπλώνεται παγκοσμίως στα πανεπιστήμια Καναδά, Γαλλίας και Αυστραλίας, διασώζει την όποια ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και κάθε ίχνος ανθρωπιάς, αν έχει απομείνει ακόμα τέτοια.

Οι «πεπολιτισμένες» δυτικές κυβερνήσεις εξίστανται από την εξέγερση των φοιτητών μέσω των καταλήψεων και μάλιστα στα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, στη Μέκκα του παγκόσμιου καπιταλισμού. «Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Και στο UCLA; Και στο YALE; Και στο MIT; Πώς επιτρέπεται αυτό;», αναρωτιούνται τα «παπαγαλάκια» του συστήματος εξουσίας. Θεωρούν πως όλες αυτές οι επαναστατικές συμπεριφορές ανήκουν πλέον σε ένα παρωχημένο παρελθόν και όχι στο «πολιτισμένο» και εκσυγχρονισμένο τους παρόν.

 

Χρεώνουν τις πρωτοβουλίες της αντίδρασης και της αντίστασης σε κάτι περιθωριακούς τύπους, σε αναρχικά και ταραχοποιά στοιχεία, αλλά και σε παλαιοαριστερούς ιδεολόγους και οραματιστές μιας ξεφτισμένης επανάστασης. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όμως των αμερικανικών πανεπιστημίων ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις τους σε όλες τις μεγαλουπόλεις που εδρεύουν πανεπιστήμια, από τις 18 του Απρίλη, γιατί θεωρούν αδιανόητη τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα. Ο απολογισμός του αίματος που ρέει άφθονο στην αιματοκυλισμένη Γάζα είναι τρομακτικός και δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους νέους ανθρώπους και μάλιστα τους πλέον σκεπτόμενους από αυτούς.

Μετά από 200 και πλέον ημέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, εκτιμάται ότι κάτω από τα ερείπια βρίσκονται 7.000 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 77.000. Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών έχει καταστραφεί, μεταξύ των οποίων το 70% των κατοικιών, 33 από τα 36 νοσοκομεία και όλα τα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Γάζα θα χρειαστεί περίπου 80 χρόνια για να αποκαταστήσει όλες τις καταστροφές της και αυτό θα κοστίσει 40 δισ. δολάρια. Δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε 21 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν κατά του πολέμου που συνεχίζει να διεξάγεται στην αιματοκυλισμένη Λωρίδα της Γάζας. Σε μια γενοκτονία όπου έχουν δολοφονηθεί χιλιάδες παιδιά. Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σημειώθηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη στο Campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και στο UCLA του Λος Άντζελες, με εκατοντάδες αστυνομικούς να καταστέλλουν βίαια τις διαδηλώσεις, να έχουν ξηλώσει οδοφράγματα και να έχουν προβεί σε αθρόες συλλήψεις.

Το «σύστημα» αντιδρά πάντα όταν αισθάνεται να απειλείται. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι, «οι Αμερικανοί φοιτητές ναι μεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να προκαλούν χάος». Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές έχουν ήδη συλληφθεί έως σήμερα, μεταξύ των οποίων και δεκάδες τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του MIT του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του πανεπιστημίου Στάνφορντ, καθώς οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποεπένδυση των πανεπιστημίων τους από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ, καθώς και την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, θυμίζει έντονα το μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων του ταραγμένου 1968 για τον πόλεμο του Βιετνάμ, το οποίο σάρωσε τις ΗΠΑ και άλλαξε την φυσιογνωμία τους.

Ήταν 23 Απριλίου του 1968, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όταν εκατοντάδες φοιτητές στο Κολούμπια ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες για τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και για τα πολιτικά δικαιώματα, καταγγέλλοντας για «ρατσιστικές πολιτικές» τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Οι εντατικοί βομβαρδισμοί και η επέμβαση στην Καμπότζη τον Απρίλιο του 1970, ξεσήκωσαν μεγάλες διαδηλώσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και φοιτητές από την εθνοφρουρά.

Το σχέδιο του Νίξον σταμάτησε τότε προσωρινά, καθώς αποσύρονταν τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι συγκρούσεις όμως εντάθηκαν τον Δεκέμβριο του 1972, όταν ο Νίξον εξαπέλυσε ακόμα μία σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων στο Βόρειο Βιετνάμ. Αυτές οι επιθέσεις όμως καταδικάστηκαν άμεσα από την διεθνή κοινότητα, οδηγώντας έτσι τον Νίξον στην αναθεώρηση της τακτικής του πάνω στις διαπραγματεύσεις.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των κορυφαίων πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο, δεν βγαίνουν στους δρόμους γιατί συμπαθούν την «Χαμάς». Άλλωστε, είναι γνωστό ότι μεταξύ τους βρίσκεται και ένας μεγάλος και διαρκώς διογκούμενος αριθμός προοδευτικών Εβραίων φοιτητών. Οι φοιτητές εξεγείρονται ενάντια στην αδιανόητη σφαγή που εξακολουθεί να συντελείται στη Γάζα, αλλά και ενάντια στην υποκρισία των δυτικών δημοκρατιών που περισσεύει.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, στα λόγια στηρίζουν την κατάπαυση του πυρός, ενώ στην πράξη υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ. Δεν θέλει δα και πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος, τόσο τα ματαιόδοξα κίνητρα των Αμερικανών, όσο και την υποτέλεια της Ευρώπης. Μιας δειλής, μοιραίας και άβουλης Ευρώπης. Η σφαγή στη Γάζα πραγματοποιείται με αμερικανικά όπλα και η Ευρώπη λειτουργεί ως «καθαρτήριο» αμαρτιών εγκλημάτων πολέμου, με θύμα τον άμαχο πληθυσμό. Αυτός είναι και ο λόγος όπου η Γάζα μετατρέπεται σήμερα σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης για τη νέα γενιά.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποτελεί ξανά, 56 χρόνια μετά, την θρυαλλίδα του φοιτητικού ξεσηκωμού κατά του πολέμου στη Γάζα, στον ιστορικό φόντο των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ. Το Κολούμπια, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά και όλου του κόσμου, συνδέει την ιστορία του με περισσότερους από εκατό κατόχους βραβείων Νόμπελ (απόφοιτοι, καθηγητές, ερευνητές) που οι εννέα εξ’ αυτών τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Η Πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια έχει γίνει σήμερα σημείο αναφοράς του διχασμού στις ΗΠΑ για τον πόλεμο, αλλά και για την βίαιη καταστολή των διαμαρτυρόμενων φοιτητών. Το αληθινό φως της αγάπης ήρθε φέτος από την Αμερική. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος κάθε φορά που η ηθική έρχεται αντιμέτωπη με τα συμφέροντα.

Εκείνο που πιστεύω όμως είναι ότι, οι κινητοποιήσεις αυτές των νέων ανθρώπων αποτελούν σημάδια ενός κόσμου που αλλάζει. «Πάντοτε η ζωή των νέων ανθρώπων καθοδηγείται περισσότερο από τους ηθικούς κανόνες, παρά από τον υπολογισμό του συμφέροντος», επισήμαινε ο Αριστοτέλης. Σήμερα όμως, οι κινητοποιήσεις αυτές των φοιτητών σε όλο τον κόσμο, αποκτούν και ένα επιπλέον νόημα, στο πνεύμα της αγάπης τούτων των ημερών.

Χρόνια πολλά! https://moschonas.wordpress.com