Είναι πλέον ξεκάθαρο, ακόμα και για τον πιο αδαή τεχνολογικά, ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει έρθει, θα μείνει και θα εξελίσσεται μαζί με όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας με πολύ υψηλές ταχύτητες με το πέρασμα των χρόνων. Τα παραπάνω δεν εξαιρούν, φυσικά, το κομμάτι του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου. «Tα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν με τη χρήση δεδομένων και αλγορίθμων να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν αντικειμενικά τα μοτίβα του παιχνιδιού» είπε σε συνέντευξή του στην DW πρόσφατα ο Ντάνιελ Μέμερτ, αθλητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Στον χώρο του ποδοσφαίρου, το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Σε τμήματα scouting, σε τμήματα φυσικής κατάστασης, στην ανάλυση αγώνων, ακόμα και στην αγωνιστική συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών.
Πρακτικά έχει φέρει επανάσταση στην ανάλυση δεδομένων ενώ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόληψη των τραυματισμών, την τακτική ακόμα και τη διαχείριση της προπόνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο θέλησε να διευρύνει τον εντοπισμό ταλέντων στο ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας απλώς ένα app για κινητά με ΑΙ. Με δωρεάν χρήση. Μέσα από αυτήν νεαροί ποδοσφαιριστές θα μπορούν να ανεβάζουν μόνοι τους βίντεο με μια σειρά από ασκήσεις και κόλπα που κάνουν με την μπάλα.
Όπως παρουσιάζει το συγκεκριμένο app, οι επιδόσεις βαθμολογούνται από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) , οι σκάουτερ των συλλόγων που έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα μπορούν να αναλύουν και να μελετούν τα αποτελέσματα.
Από αυτή τη διαδικασία που σας περιγράφω, πάνω από 130 νεαροί ποδοσφαιριστές δοκιμάστηκαν από συλλόγους στην Αγγλία μόνο τους τελευταίους 6 μήνες.
Ο πρώτος χρήστης της εφαρμογής ήταν ο Μπεν Γκρίνγουντ. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί σε επαγγελματική ομάδα, μέχρι που κατέβασε την εφαρμογή πριν 4 χρόνια.
Αφού ανέβασε βίντεο του εαυτού του, ο 17χρονος δοκιμάστηκε από την Τσέλσι και έγινε ο πρώτος χρήστης της εφαρμογής που είχε την ευκαιρία να το κάνει σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που κάλυψε στον χώρο του ποδοσφαίρου η συγκεκριμένη πλατφόρμα με AI τεχνολογία, το πόσο γρήγορα έγινε αποδεκτή αλλά και το τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον. Μια τεχνολογία η οποία όμως απαιτεί και την ανθρώπινη νοημοσύνη, κάτι στο οποίο καταλήγουν ειδικοί – και όχι μόνο.
Απλοποιεί δεδομένα, «ανακαλύπτει» καταστάσεις, όμως η τελική απόφαση ανήκει – ακόμα – σε ανθρώπινο μυαλό. Μια τεχνολογική ανάπτυξη που αλλάζει τα δεδομένα ακόμα και στον «αγνό» αθλητισμό και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης σε τομείς που πριν λίγα χρόνια δεν φανταζόμασταν καν.