Το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου υπό την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πολλές κρυφές και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν πλήρη περιφρόνηση στους Ευρωπαίους αγρότες, που μαζικά σε όλες σχεδόν τις χώρες διαδηλώνουν για τις λανθασμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται, με τις επιδοτήσεις σταθερά να μειώνονται και το μάρμαρο να πρέπει να πληρώσουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών…
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι 27 έδειξαν να τους νοιάζει μόνο η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, εγκρίνοντας κονδύλιο 50 δισ. ευρώ ΜΕΣΑ από τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό (7ετή μέχρι το 2027) με ανάλογες περικοπές κονδυλίων, που προέρχονται και αποδίδονται αποκλειστικά στους ευρωπαίους πολίτες φορολογούμενους.
Είναι και το γεγονός, που ουδόλως αναδείχθηκε και σχολιάστηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν… να βάλουν χέρι στις παγωμένες καταθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσίας σε χώρες της Ευρώπης.
Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναγράφεται ότι «Πιθανά έσοδα θα μπορούσαν να προκύψουν δυνάμει των σχετικών νομικών πράξεων της Ένωσης, σε σχέση με τη χρήση έκτακτων εσόδων στην κατοχή ιδιωτικών οντοτήτων που προέρχονται απευθείας από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσίας…».
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση συμπίπτει χρονικώς περίπου με τη δεύτερη επέτειο της ρωσσικής εισβολής στην Ουκρανία, που βρίσκει τη χώρα αυτή, ηττημένη και σχεδόν κατεστραμμένη ολοκληρωτικά, παρα τον μέχρι τώρα πακτωλό σε χρήμα και οπλισμό από τη Δύση, που ναι μεν δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ουκρανία, αλλά πολεμά ανοιχτά γι’ αυτήν.
Από την αρχή του πολέμου οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις στη Ρωσσία, παγώνοντας τις καταθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες Ρώσσων ολιγαρχών και περίπου 300 δισ. ευρώ της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσίας στην Ευρώπη, με το αρχικό σκεπτικό ότι αυτές οι παγωμένες καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά την οριστική ήττα της Ρωσσίας. Αυτή την στιγμή το σκεπτικό έχει αναποδογυρίσει εντελώς, ώστε οι παγωμένες ρωσσικές καταθέσεις να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσσία και μετά για την ανοικοδόμηση της. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει τη λήξη της αμερικανικής βοήθειας ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την τελευταία αποστολή αμερικάνικης βοήθειας.
Αυτό που επιχειρούν τώρα οι Ευρωπαίοι, με την ισχυρή παρότρυνση των Αμερικανών, είναι να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εμπλακούν σε άμεση ρήξη με τη Ρωσσία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και τούτο διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία, ούτε προβλέπεται από τους Διεθνείς κανόνες, κράτος, ή αριθμός κρατών να βάζουν χέρι στις επίσημες και ιδιωτικές καταθέσεις άλλη χώρας, με την οποία δεν βρίσκονται σε πόλεμο, ούτε την έχουν νικήσει για να επιβάλουν τιμωρητικά αντίποινα.
(σ.σ. Έτσι για την ιστορία και μόνον, η ηττηθείσα Γερμανία στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο ακόμα – δηλαδή ποτέ- δεν θα προβεί σε πολεμικές αποζημιώσεις έναντι της Ελλάδας).
Χωρίς προηγούμενη σύρραξη ΕΕ-Ρωσσίας και εμπλοκή σε εχθροπραξίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί νομικά η αρπαγή καταθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσσίας στην Ευρώπη. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία χωρίς προηγούμενη εμπόλεμη κατάσταση κάποια (ισχυρή) χώρα νομιμοποιηθεί να αρπάζει εκ των προτέρων και να κατάσχει κεφάλαια και χρήματα του εχθρού, τότε ανοίγει ο δρόμος για παράνομους και ανήθικους πολέμους..(π.χ. ΗΠΑ εναντίον Κίνας ή ΕΕ εναντίον Κίνας).
Είναι άγνωστο για την ώρα αν η Μόσχα θα πάρει στα σοβαρά τις προθέσεις των Ευρωπαίων να εμπλακούν απέναντι της. Το πιθανότερο είναι η Μόσχα ως αντίποινα να κατασχέσει και να κλείσει τα κεφάλαια των ξένων επιχειρήσεων στην Ρωσσία. Κάτι που δεν θα ικανοποιήσει κανένα.