Στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της εφημερίδας «Πατρίς» της 16.4.24 με τίτλο
«Ισχυροί…κλυδωνισμοί στους πυλώνες φωτισμού» αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σημαντική παρέμβαση αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δέχεται αλλεπάλληλες προτροπές και εισηγήσεις από τους πολίτες για την αφαίρεση των μεγάλων σιδερένιων πυλώνων φωτισμού, γεγονός που φαίνεται ότι έχει κυοφορήσει την ιδέα της καταγραφής άποψης της κοινής γνώμης μέσα από τη δημόσια διαβούλευση του επίμαχου θέματος.
«Γιατί δεν κάνεις ένα ψηφιακό δημοψήφισμα;» είναι το ερώτημα που έχει τεθεί στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Γιώργο Σισαμάκη, ο οποίος δεν φαίνεται να το αποκλείει, τονίζοντας ωστόσο ότι η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον δήμαρχο Α. Καλοκαιρινό είναι σε πρώτη φάση να προκληθεί μια συνάντηση με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία διαχρονικά εγείρει αντιστάσεις στο θέμα της αφαίρεσης των πυλώνων φωτισμού και να ανοίξει μια συζήτηση για το επίμαχο θέμα».
Κατ’ αρχήν χαίρομαι για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας προτείνουν και εισηγούνται την αφαίρεση των πυλώνων φωτισμού. Πρόκειται για μια πρόταση που έχω κάνει σε πολλά άρθρα μου εδώ και μερικά χρόνια στην εφημερίδα «Πατρίς».
Την επανέλαβα για πολλοστή φορά στο άρθρο μου στο φύλλο της εφημερίδας 5.10.2023 με τίτλο: «Δεκαέξι προτάσεις στη νέα δημοτική αρχή». Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές ήταν και η ακόλουθη:
«Τροποποίηση τους σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, με ελάχιστη τσιμεντόστρωση και πλακόστρωση και αύξηση του ποσοστού της έκτασης πρασίνου της πλατείας. Ταυτόχρονα να ξηλωθούν τα «ικριώματα» που προσβάλλουν το χώρο».
Τη λέξη «ικριώματα» (κρεμάλες) για τους πυλώνες φωτισμού την είχα χρησιμοποιήσει και στα προηγούμενα άρθρα μου διότι αυτή είναι η αίσθηση που δίνουν.
Πρόκειται για μια μεταλλική «εμφύτευση» που δεν έχει καμιά σχέση και ασχημίζει την ωραία αυτή πλατεία, που οι πολλές άστοχες και πολυδάπανες παρεμβάσεις την έχουν αλλοιώσει.
Μου φαίνεται, όμως, παράδοξη η αναφορά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι: «η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων διαχρονικά εγείρει αντιστάσεις στο θέμα της αφαίρεσης των πυλώνων φωτισμού», δηλαδή ότι θεωρεί τους πυλώνες «Μνημείο», ενώ πρόκειται για ένα σύγχρονο τεχνικό (και μάλιστα σιδερένιο) ακαλαίσθητο κατασκεύασμα. Κατά τη γνώμη μου η Υπηρεσία αυτή, αντί να το υπερασπίζεται, θα έπρεπε να έχει εδώ και πολλά χρόνια πρωτοστατήσει την αποκαθήλωσή του.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη διεξαγωγή «ψηφιακού δημοψηφίσματος» για το αν θα πρέπει να ξηλωθούν ή όχι οι πυλώνες, επισημαίνουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι πολλαπλά προβληματική. Αρκεί εδώ να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
(α) Γεννιέται το ερώτημα ποιοι θα έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν σ’ αυτό το δημοψήφισμα και πώς μπορεί να ελεγχθεί ότι αυτοί που ψήφισαν είχαν πράγματι αυτό το δικαίωμα;
(β) Ανάμεσα σ’ αυτούς που οπωσδήποτε έχουν αυτό το δικαίωμα είναι χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου που δεν μπορούν να μετάσχουν σ’ αυτήν την διαδικασία διότι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται συμπολίτες μας που το Ηράκλειο είναι πόλη στην οποία γεννήθηκαν και θυμούνται την πλατεία Ελευθερίας ως έναν όμορφο κήπο με λουλούδια.
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ