Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης γενικευμένης σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, πυρετό διαβουλεύσεων και πολλές εκκλήσεις φίλων και εχθρών, που φοβούνται ότι μπορεί ο εφιάλτης να γίνει πραγματικότητα, από μια απερίγραπτη περιφερειακή πολεμική καταστροφική σύγκρουση Μετά τη λήξη της επιχείρησης, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε: «Έντιμη υπόσχεση, δώσαμε ένα αξέχαστο μάθημα.
Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν, αλλά εάν το Ισραήλ κάνει νέο λάθος, η απάντησή μας θα είναι πιο σοβαρή». Τριάντα τραυματίες ανάμεσά τους ένα εφτάχρονο κορίτσι που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και περιορισμένες ζημιές σε αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ, είναι ο απολογισμός της ιρανικής επίθεσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραήλ. Ήταν τα αντίποινα που είχε υποσχεθεί ο ηγέτης του Ιράν Αγατολάχ Αλί Χαμεϊνί μετά την επίθεση των Ισραηλινών στο ιρανικό προξενείο την πρωταπριλιά που κόστισε τη ζωή ανώτερων στελεχών φρουρών της επανάστασης του Ιρανικού Στρατού. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το 99% των ιρανικών πυραύλων αναχαιτίστηκε.
Ο «σιδερένιος θόλος» και η «σφεντόνα του Δαυίδ» το περίφημο σύστημα αεράμυνας ανέλαβαν τα drones και τους πυραύλους που καταστράφηκαν χωρίς να πλήξουν το Ισραήλ. Από τότε η διεθνής κοινότητα περιμένει με αγωνία να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει το Ισραήλ απαντώντας στο χωρίς προηγούμενο απευθείας χτύπημα από την Ισλαμική Δημοκρατία. Ήταν θέμα ωρών ή και ημερών η απάντηση του Ισραήλ, σχολίασαν οι ξένοι ανταποκριτές, μετά την συνεδρίαση του Ισραηλινού Πολεμικού Συμβουλίου. Εντύπωση προκάλεσε το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Νετανιάχου: «Μην κινηθείτε πάλι μόνοι σας και μας σύρετε σε σύγκρουση, βοηθήσαμε στην άμυνα, δεν θα στηρίξουμε σε αντεπίθεση».
Όπως φάνηκε η προειδοποίηση του Μπάιντεν έπιασε τόπο και η απάντηση του Ισραήλ είχε συμβολικό χαρακτήρα και ενώ σχεδίαζε μεγαλύτερη επίθεση την περιόρισε για να αποφύγει τον πόλεμο. Εγκατέλειψε τα σχέδια για εκτεταμένη επίθεση μετά τις διπλωματικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ξένων συμμάχων, για τον βομβαρδισμό πολλών στρατιωτικών στόχων κοντά στην Τεχεράνη, ως αντίποινα για το ιρανικό χτύπημα της 13ης Απριλίου. Μετά από τα παραπάνω η νέα ανάφλεξη που εκδηλώθηκε στην Γάζα ανέβασε κι άλλο το παγκόσμιο πολεμικό θερμόμετρο. Την ίδια ώρα υπάρχει κλιμακωμένη ένταση στην γειτονιά μας στα Βαλκάνια, γύρω από τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κόσοβου, στην Αφρική μαίνονται οι συγκρούσεις και οι εμφύλιες συρράξεις, ενώ η αντιπαράθεση Κίνας με την Ταϊβάν αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ασία.
Οι μεγάλες δυνάμεις οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια περίεργη γεωπολιτική σκακιέρα που η κάθε πλευρά κάνει το δικό της παιχνίδι, προκαλώντας μια επικίνδυνη παγκόσμια εμπλοκή, καθώς κανείς όπως φαίνεται δεν έχει διάθεση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Οι πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αποτελούν ένα ακόμα βήμα αβεβαιότητας του μέλλοντος. Εάν οι επιθέσεις αυτές πυροδότησαν ένα νέο κύκλο έντασης και μια διεύρυνση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή είναι βέβαιο ότι θα φανεί γρήγορα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μπορεί να ήταν αδιανόητη η επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, όμως εξίσου αδιανόητη ήταν η επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό που προκάλεσε την υπερβολική αντίδρασης της Τεχεράνης.
Το Ισραήλ προσδοκούσε ότι θα υποχρέωνε τη Δύση σε μια υποστήριξη άνευ όρων εναντίον του Ιράν και σε ένα βαθμό αυτό που πέτυχε ήταν μόνο στην επιχείρηση αναχαίτησης των ιρανικών πυραύλων. Μέχρι τώρα οι εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ φαίνεται ότι ήταν «μια και έξω» σύμφωνα με την εβραϊκή ρήση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», αφού ο Νετανιάχου του Ισραήλ θέλει να δείξει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση του πολέμου, προσδοκώντας να συσπειρώσει την διχασμένη διεθνή κοινή γνώμη με το μέρος του. Τις συνέπειες της παγκόσμιας αβεβαιότητας τις έχει πληρώσει ακριβά τα τελευταία χρόνια όλος ο κόσμος.
Τις πληρώνουμε ακριβά στην καθημερι- νότητά μας, αφού είναι πολύ πιθανή νέα έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου. Θα δημιουργηθούν προβλήματα στις παγκόσμιες εμπορευματικές μεταφορές και θα μπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο πληθωρισμού και οικονομικής αποσταθεροποίησης. Οι πολεμικές συγκρούσεις προκαλούν πολλά κοινωνικά προβλήματα, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, πτώση του βιοτικού επιπέδου, έξαρση του μεταναστευτικού φαινομένου και πολλά άλλα προβλήματα. Η Ευρώπη προφανώς έχει τις δικές της ευθύνες έναντι των κρατών μελών της, γι’ αυτό πρέπει να δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, πριν οι ευρωπαίοι βρεθούν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Κυρίως στα ζητήματα που έχουν ήδη συζητηθεί πολλές φορές όπως η ενιαία εξωτερική πολιτική και η άμυνα.
Δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν ό,τι τους πει ο Μπάιντεν για τη θέση της Ευρώπης στη λύση του Μεσανατολικού ζητήματος, αλλά να του ζητήσουν να επιβάλει στον Νετανιάχου να σταματήσει ως εδώ. Γιατί εάν τα καταφέρει από αυτό εξαρτάται η ευημερία και η ασφάλειά μας.