Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η πρώτη Κυριακή Τεσσαρακοστής και εορτάζεται πανηγυρικά σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία και σε όλες τις άλλες εκκλησίες που χρησιμοποιούν το Βυζαντινό τελετουργικό για να τιμήσουν το τέλος της εικονομαχίας και την αναστύλωση των εικόνων. Την εποχή εκείνη οι εικονομάχοι είχαν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος, όμως μετά το θάνατο του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου οι εικόνες επανέκτησαν τη μεγάλη σημασία των για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Την ξεκάθαρη δογματική διάκριση των πιστών μεταξύ του προσκυνήματος που πρέπει να αποδίδεται στις εικόνες και της λατρείας που πρέπει να αποδίδεται μόνο στο Θεό. Πρωταγωνιστές στο μεγάλο αυτό θρησκευτικό γεγονός αναστήλωσης των εικόνων ήταν ο μικρός αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ’ με τη μητέρα του αντιβασιλέα Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο Α’, όταν κάλεσαν τη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 843 και έφεραν την ειρήνη στην Εκκλησία. Η Σύνοδος αυτή όρισε κάθε χρόνο να τελείται πανηγυρική γιορτή στην επέτειο της ιστορικής ημέρας και την ονόμασε Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Στις 24 Μαρτίου 2024, αναμένεται να εορταστεί φέτος αυτή η μεγάλη γιορτή σε όλους τους ναούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Ο φετινός εορτασμός ενδέχεται να είναι διαφορετικός εξ αιτίας των τριγμών που προκλήθηκαν πριν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία. Στην Αθήνα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε η Κυριακή της Ορθοδοξίας να μην εορταστεί στην Μητρόπολη της Αθήνας όπως γινόταν κάθε χρόνο, αλλά στο ναό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Mε αυτή την απόφαση, η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει ανοικτά τη δυσαρέσκειά της και την πρόθεση να μην παραστούν στη λειτουργία οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να δείχνει ενοχλημένη για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και να αποφάσισε ο εορτασμός την Κυριακή της Ορθοδοξίας να γίνει «κεκλεισμένων των θυρών», όμως κανονικά αποφάσισε να γίνει η δοξολογία της 25ης Μαρτίου στη Μητρόπολη Αθηνών και όπως φαίνεται, δείχνει να χαμηλώνει την ένταση που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις της με την κυβέρνηση. Η Εκκλησία της Κρήτης έχει εκφράσει την αντίθεσή της όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως κρατάει χαμηλούς τόνους και ο εορτασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ελάχιστοι είναι μητροπολίτες και ιερείς που εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση, όπως ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου που δήλωσε ότι: «Όσοι συνέργησαν προς την κατεύθυνση αυτή δεν κατανοούν την ευθύνη τους, δεν θα τιμώνται ούτε θα προσκαλούνται σε γεγονότα που η Εκκλησία διοργανώνει. Σαφώς οι πόρτες των Εκκλησιών μας είναι ανοικτές για όλους, η Εκκλησία δεν αποκλείει κανέναν, δεν διχάζει ούτε καταδικάζει, όμως συμβιβασμοί και υποχωρήσεις στην πίστη δε χωρούν» τόνισε ο Αμφιλόχιος.
Κατά την άποψή μας, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν στερείται αισθημάτων, ούτε μαθημάτων, πατριδογνωσίας, εκκλησιαστικής ή πολιτικής αγωγής και χριστιανικής συνείδησης. Θεωρείται αδιανόητο, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία που αγωνίστηκε τόσους αιώνες με προσευχές, αγώνες και θυσίες για την ελευθερία του ελληνικού λαού, να συγκρουστεί με το κράτος για ένα νόμο που καλώς ή κακώς συμπορεύεται με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να το πράξει απλά δικαιολογημένα ίσως θελήσει να εκφράσει την διαφωνία της και την δυσαρέσκειά της. Η Εκκλησία γνωρίζει και μπορεί να ασκήσει τη διακονία της καταλλαγής, της ευσπλαχνίας, της αγάπης και της ειρήνης, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού για την σωτηρία του χριστεπώνυμου λαού.