Το μετέωρο βήμα της καθημερινότητας

Είναι ένας όρος-πολυεργαλείο, η καθημερινότητα. Τα χωράει όλα -και γι’αυτό μπορεί συχνά να μη χωρά και τίποτα. Ως γνωστόν, στη γλώσσα της εφαρμοσμένης πολιτικής αυτές οι λέξεις είναι πολύτιμες. Για τους πολίτες όμως οι λέξεις έχουν πάντα περιεχόμενο γιατί αναφέρονται στη ζωή τους.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την κατάσταση στο Ηράκλειο από πλευράς καθαριότητας, για την ακρίβεια δεν χρειάζεται να πούμε σχεδόν τίποτα. Και τη βλέπουμε καθημερινά και τη ζούμε ασφαλώς. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Και προφανώς δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η δημοτική αρχή -κάθε δημοτική αρχή- δεν ενδιαφέρεται. Το αντίθετο, η λογική επιτάσσει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί αυτό είναι προφανώς σε όφελος και της ίδιας της δημοτικής αρχής.

Δυστυχώς όμως παρ’όλα αυτά βρισκόμαστε στην ίδια, αν όχι σε διαρκώς χειρότερη, αφετηρία. Και το χειρότερο είναι ότι εμπεδώνεται στην κοινωνία με ταχύ ρυθμό η αντίληψη ότι δεν υπάρχει προοπτική εξόδου από αυτό το τέλμα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και δεν ωφελεί να τις αναπαράγουμε διαρκώς. Αλλά δεν μπορούμε και να τις ανεχόμαστε διαρκώς.

Το “στοίχημα της καθημερινότητας” για το Ηράκλειο σε αυτή τη φάση κρίνεται από αυτό και από αυτό θα κριθεί και η δημοτική αρχή. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κυρίως με τον δικαστικό επίλογο του έπους των αενάως παρατεινόμενων συμβάσεων, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που μόνο δραστικές κινήσεις θα αποδώσουν. Δηλαδή κινήσεις πέραν της όποιας πρόσληψης συμβασιούχων.

Αν το υπάρχον σύστημα κάδων δεν δουλεύει, πρέπει να το ξαναδούμε. Αν πρέπει να δημιουργηθεί ένα αληθινό πλαίσιο εντοπισμού και ποινών για όσους ρυπαίνουν αλόγιστα απορρίπτοντας στον δημόσιο χώρο ογκώδη αντικείμενα, να το φτιάξουμε. Αν χρειαστεί να σηκωθούν από τα γραφεία άνθρωποι που έχουν προσληφθεί για την Υπηρεσία Καθαριότητας και δεν ξέρουν ούτε πού βρίσκεται, να σηκωθούν. Κι αν πρέπει να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στην καθαριότητα, να γίνει και αυτό.

Δεν υπάρχει πλέον χώρος και χρόνος ούτε για ταμπού, ούτε για παρέλκυση. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έχει ήδη μελετηθεί με επιστημονικό και οικονομοτεχνικό τρόπο κάθε δυνατότητα παρέμβασης και μεταρρύθμισης του υπάρχοντος συστήματος. Τι ακριβώς περιμένουμε; Την επόμενη πολυήμερη κρίση στην αποκομιδή, όταν οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε οριακά;

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό για να βρούμε λύσεις. Κάθε απόφαση όμως πρέπει να αιτιολογηθεί. Οι κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη για την πολιτική που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, αλλά η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των αυτοδιοικητικών. Αν το σύστημα είναι επαρκώς μεταρρυθμίσιμο στη δημόσια μορφή του, ας τρέξουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλιώς, ας μελετηθεί άμεσα κι ας δρομολογηθεί με διαφάνεια η στοχευμένη και αξιολογούμενη συνδρομή ιδιωτικών πόρων. Μόνο η ανατροφοδότηση με νέο προσωπικό στη μορφή των οκτάμηνων συμβάσεων κλωτσάει την μπάλα λίγο παρακάτω…

Η καθαριότητα είναι η “μητέρα όλων των μαχών” σήμερα για τον Δήμο Ηρακλείου και αν δεν υπάρξουν λύσεις σε αυτή, τίποτα δεν θα πάει καλά. Καθημερινότητα το 2025 σημαίνει πριν και πάνω απ’όλα καθαριότητα στον δημόσιο χώρο.