Δημήτρης Χ. Σάββας

Με το πολεμικό πλοίο «Αετός» καταφθάνει στην πόλη του Ηρακλείου ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από το ζεύγος Κρόσφιλδ, αλλά και από τον στρατηγό Πλαστήρα. Θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο Ανδρέα Παπαδόπουλο, από τον Γενικο Διοικητή Κατεχάκη, από τους Βουλευτές, το Νομάρχη, από συλλόγους και διαφόρους φορείς, από τους καθηγητές του Λυκείου «Κοραής» Βουρδουπάκη, Τζοβενή και Πετράκη στους οποίους απευθυνόμενος ο Πρωθυπουργός είπε: «Δια το Λύκειον διατηρώ πάντοτε τας καλυτέρας αναμνήσεις.

Σ’ αυτό εφοίτησαν και οι δυο γιοι μου». Τέλος ανθοδέσμες προσφέρουν στον Πρωθυπουργό οι τρόφιμοι του Ορφανοτροφείου, οι μαθήτριες του Γυμνασιακού Παρθεναγωγείου και οι μαθητές του 1ου Μικτου Αρρένων. Ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού συνοδευόμενοι από τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο.

Ανοιξιάτικη λιακάδα επικρατεί στην Καστρινή Πολιτεία και λόγω της Μεγάλης Παρασκευής η κίνηση της αγοράς είναι ζωηρότατη. Στους δρόμους και στα σοκάκια, καθώς και στα προαύλια των σπιτιών μόνιμα ακούγονται θρηνητικά βελάσματα των αμνών, που αίρουν τας αμαρτίας… αλλά παράλληλα και την λουκούλλειον πασχαλινήν καλοπέραση.

Σίγουρα η Μεγάλη Παρασκευή δίνει, τουλάχιστο έδιδε εκείνες τις εποχές, μία συμβολική και χαρακτηριστική πινελιά στα όμορφα νιάτα. Οι λιγοστές εκκλησίες του Μεγάλου Κάστρου τη μέρα αυτή δέχονταν τους νέους της εποχής (καθότι ημέρα αργίας), με τα κουστούμια τους οπωσδήποτε καπελοφορεμένοι, να συρρέουν στους ναούς αφενός για το Θείο Δράμα και αφετέρου διακατεχόμενοι από μυστικοπαθή θρησκευτική προσήλωση να ανταλλάσσουν γρήγορες και πονηρές ματιές με το ωραίο φύλο.

 

 

Οι ευκαιρίες τότε ήταν λίγες και η Μεγάλη Παρασκευή- ο Θεός να μας συγχωρέσει- έδινε αυτό το δικαίωμα στους νέους μας. Απαραίτητη φυσικά η διακόσμηση των Επιταφίων, οι οποίοι εφιλοτεχνούνταν από τις Καστρινές δεσποινίδες κυρίως. Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ηρακλειώτικης καθημερινής ειδησεογραφικής εφημερίδας «Ανόρθωσις» με ημερομηνία 19η Απριλίου 1930, ο διάκοσμος των επιταφίων έχει ως εξής όπως αναφέρει ο αρθρογράφος: «Κατά το κρατούν έθιμον εις τους ναούς της πόλεώς μας εφιλοτεχνήθησαν υπό δεσποινίδων οι διάκοσμοι των επιταφίων.

Ο ωραιότερα διακοσμημένος επιτάφιος ήτο και εφέτος του Αγ. Μηνά τον οποίο εφιλοτέχνησαν οι δεσποινίδες Αθηνά και Λιλίκα Μιγάδη, Ευαγγελία Χαρωνιτάκη και Μαρίνα Μυλογιαννάκη. Επίσης με αρκετήν καλαισθησίαν διεκομήσθη ο επιτάφιος Αγ. Δημητρίου υπό των δεσποινίδων Χαρικλείας Ψαραδάκη, Φανής Ψαράκη, Σταματίας Δεσποτάκη, Ευαγγελίας Ρουμελιωτάκη και άλλων. Ομοίως με καλαισθησίαν εφιλοτεχνήθη υπό των δεσποινίδων Ζωρζέτας Καίτης Ι. Βογιατζάκη και Πιπέρα ο διάκοσμος του επιταφίου του Αγ. Τίτου.

Τον διάκοσμον του επιταφίου της Αγ. Τριάδος εφιλοτέχησαν αι δεσποινίδες Άννα και Αριστέα Πιτσιδιανάκη, Καλλιόπη και Χρυσούλα Ψαρούδη, Ιωάννα Τζουλάκη και άλλαι με λεπτήν επίσης επιτηδειότητα. Τον επιτάφιον του Αγ. Ματθαίου διεκόσμησαν αρκετά καλά οι δεσποινίδες Φρόσω Αντωνακάκη, Αδαμαντία και Κούλα Πολυχρο- νίδου, Αθανασία Τζεδάκη και άλλαι. Τον επιτάφιον της Αγ. Παρασκευής εφιλοτέχνησαν οι δεσποινίδες Ευρυδίκη Λευκόχειρ, Άννα Δασκαλάκη, Μαρία Τσουκαλά.

Τον δε επιτάφιον του Αγ. Παντελεήμονος διεκόσμησαν οι δεσποινίδες Αθηνά Παναγιωτάκη, Μαρίκα Μοτικίδου, Μελτίνη και Βασιλεία Πρωιμάκη». Και επειδή διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της Σαρακοστής η προαναφερόμενη εφημερίδα μέσω καταχώρισής της ενδιαφέρεται και για τη διατροφή του αναγνωστικού της κοινού, αφού το καλεί να προμηθευτεί τα αναγκαία, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

«Προμηθευτείτε τα φημισμένα Ιαπωνικά θαλασσινά ΝΟΖΑΚΙ και θα δείτε πόσο εύκολα περνά η Σαρακοστή της Μεγαλοβδομάδας. Καβούρια, γαρίδες, στρείδια. Άπαντα ευθυνά, φρεσκότατα και εις αρίστην ποιότητα πωλούνται εις όλα τα καλά εδωδιμοπωλεία».

Και επειδή το Πάσχα πλησιάζει από το αποικιακό του Αντώνη Α. Ανεμογιάννη υπάρχει διαρκής παρακαταθήκη στα γνήσια και ανόθευτα βούτυρα ΔΕΡΝΑΣ, όπως μας ενημερώνει η ίδια εφημερίδα. Άλλες εκείνες οι εποχές και έτσι το καλούσαν οι μέρες.

Από την στήλη μας αυτή σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!