Αρκούνται στο βασικό κτήριο;
Έχουν ενδιαφέρον οι συζητήσεις που γίνονται στη Λότζια στο πλαίσιο της διεκδίκησης της έκτασης που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο της Ν. Αλικαρνασσού, όπου ο Δήμος φαίνεται να γοητεύεται ποντάροντας στη διεκδίκηση του κεντρικού κτηρίου με την προοπτική να στεγάσει εκεί σημαντικό μέρος των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων του.
Η πρόταση αυτή μοιάζει να είναι μια καλή αρχή, αλλά αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο εκεί, να πάρουμε το κτήριο και όπως λέει ο λαός «έξω από την πόρτα»… θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι ευθέως προσβλητικός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το Ηράκλειο…
Δεν περιμένουν καν την ταφή του Σημίτη!
Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ήρθε να μας υπενθυμίσει πόσο τοξική κοινωνία είμαστε. Πριν ακόμα ταφεί κάποιοι βγάζουν τη χολή τους και προβαίνουν σε εμετικά σχόλια για τη διακυβέρνησή του. Και δεν μιλάμε για απλούς ανθρώπους με περιορισμένο επίπεδο. Αυτοί που πρωταγωνιστούν στην προπαγάνδα και στην αμαύρωση της μνήμης του νεκρού είναι υποτίθεται ανωτέρου μορφωτικού επίπεδου.
Κυρίως πολιτικοί και του συναφιού μας. Κανείς δεν επιβάλλει σε κάποιον να είναι θαυμαστής του Σημίτη και των όποιων επιτευγμάτων του, αλλά η διαστρέβλωση της αλήθειας και η ύβρις είναι άλλο πράγμα. Κατανοητό ως ένα βαθμό κάποιοι για αντιπολιτευτικούς λόγους να… ‘’θάβουν’’ τον Σημίτη, αλλά όλα έχουν και κάποιο όριο. Πάντως την ασχημότερη εντύπωση προκαλεί το δημοσιογραφικό συνάφι.
Κάποιοι που έβγαζαν το ψωμί τους χλευάζοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Σημίτη, προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ΝΔ, ρωτώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό κόμμα με αφορμή τα καλά λόγια του Μητσοτάκη στον τεθνεώτα…
Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ρωτήσουν τον Μαρινάκη, πώς σχολιάζει το γεγονός ότι κάποτε ο Κώστας Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει τον Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής». Έλεος!
Το στοίχημα του Χρυσοχοΐδη
Αν μη τι άλλο είναι καλό για την Κρήτη που ο υπουργός που την επισκέπτεται συχνότερα, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έχει το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη. Η Κρήτη είναι μια δύσκολη περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, πράγμα που αντιλαμβάνεται ο υπουργός, που ενισχύει και άλλο τις αστυνομικές δυνάμεις στον Μυλοπόταμο.
Όπως ανακοίνωσε χθες, το ΤΑΕ της περιοχής θα ενισχυθεί με 30 επιπλέον άνδρες. Το μεγάλο του στοίχημα φέρεται τώρα να είναι η πάταξη της εγκληματικότητας που ενδημεί στην ύπαιθρο και αφορά σε εκβιασμούς, αγροζημίες, αδεσποτία ζώων, ζωοκλοπές, καταπατήσεις κ.ά.
Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο χτύπημα δόθηκε προ μηνών στο Καστέλλι Κισσάμου και μέλη του κυκλώματος που λυμαίνονταν χρόνια την περιοχή μπήκαν στη φυλακή.
Η βούληση και η ανοχή…
Το συγκεκριμένο «χτύπημα» δείχνει τη βούληση της ΕΛ.ΑΣ. για στοχευμένες δράσεις, που δεν γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, αν και οι καταγγελίες υπήρχαν… Η ανοχή των τοπικών κοινωνιών, η δήμοι και η Περιφέρεια είχαν τις ευθύνες τους γι’ αυτόν τον λήθαργο.
Γι’ αυτό και ο κ. Χρυσοχοΐδης που θα επισκεφτεί εκ νέου την Κρήτη στο τέλος του μήνα, θα έχει σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς για το θέμα της πάταξης της εγκληματικότητας που αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και βγάζει προς τα έξω μια κακή εικόνα της Κρήτης, με την ανοχή κάποιων…
Πρότεινε τον πατέρα της για ΠτΔ!
«Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ένα πρόσωπο που είναι αποτέλεσμα ούτε παζαριών ούτε ισορροπιών» τόνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με την προεδρική εκλογή.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το όνομα, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως βρίσκεται σε μια «σύνθετη θέση», λέγοντας: «Από τη μία πλευρά είμαι αρχηγός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος με 6 βουλευτές, οπότε δεν μπορούμε εμείς ούτε να επιλέξουμε ούτε να καθορίσουμε την επιλογή. Έχω άποψη, βέβαια η άποψή μου δεν είναι επίσημη πρόταση, γιατί για να κάνεις επίσημη πρόταση πρέπει να έχεις ρωτήσει τον ενδιαφερόμενο.
Θεωρώ όμως ότι μια προσωπικότητα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας που εξασφαλίζει αυτά τα οποία όλοι θα θέλαμε και όλοι οι πολίτες ζητούν είναι ο πατέρας μου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Είναι ένας αυτόνομος πολιτικός άνδρας και φυσικά η πορεία του δεν προσδιορίζεται από το τι πιστεύω εγώ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει δώσει δείγμα γραφής διαχρονικά».
Από το Κάιρο για τη Γάζα
Στις γεωπολιτικές προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στο Κάιρο.
«Θα μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για μία κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός μομέντουμ, που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής, που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή», σημείωσε αναφορικά με τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.
Κάποιος να τον μαζέψει…
Όσο κάποιος δεν του βάζει χαλινάρι, τόσο θα ξεφεύγει. Όσο τον φοβούνται, τόσο θα κάνει τα δικά του, καταπατώντας αξίες, δικαιώματα και την κοινή λογική. Ο λόγος για τον πολυδισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και προσεχώς υπουργό του Ντόναλντ Τραμπ, που απάντησε απρεπώς χθες στη δήλωση του Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τις αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι προς το συμφέρον του Καναδά να γίνει «η 51η Πολιτεία» των ΗΠΑ.
«Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, οπότε δεν έχει σημασία τι λες», απάντησε ο Μασκ στην ανάρτηση του Τριντό στο Χ. Αίσθηση προκαλεί τόσο η επιλογή της προσφώνησης «girl» (κορίτσι) όσο και η λέξη «governor» (κυβερνήτης) που ενδεχομένως δείχνει πως ο Μασκ εξισώνει τον πρωθυπουργό του Καναδά με «κυβερνήτη» μιας αμερικανικής Πολιτείας, όπως λέει το «σχέδιο» του Τραμπ.
«Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα ο Καναδάς να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών», είχε δηλώσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, με φόντο τις δηλώσεις του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Σταθερά δεύτερη η AfD
Σταθερά στη δεύτερη θέση, όπου μάλιστα δείχνει να εδραιώνεται, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατηρεί το προβάδισμά της και στη νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov, με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ωστόσο να αυξάνει τα ποσοστά της και να κλείνει την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων.
Σύμφωνα με την περιοδική έρευνα του Ινστιτούτου YouGov, CDU/CSU συγκεντρώνουν 29% (-1) και βρίσκονται για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες κάτω από το 30%, ενώ στην δεύτερη θέση η AfD φθάνει στο 21% (+2).
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αντιθέτως περιορίζεται στο 16% (-2) και ακολουθούν οι Πράσινοι με 14% (+1), η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 6% (-1) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο όριο του 5% (+1).
Αφοπλισμός a la Mexico
Το Μεξικό βάζει ιδέες στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τον εθελούσιο αφοπλισμό των κατοίκων της… Οι Αρχές του Μεξικού όρισαν επίσημα την… τιμή των όπλων που προσκαλούνται να παραδώσουν οι πολίτες στο πλαίσιο επίσημου προγράμματος.
Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο, οι τιμές κυμαίνονται από 51,3 δολάρια το αυτοσχέδιο όπλο ως 1.200 δολάρια και πλέον το Καλάσνικοφ ή το πολυβόλο. Ο τιμοκατάλογος δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης και είναι ιδιαίτερα λεπτομερής. Περιλαμβάνει όπλα και διαμετρήματα.
Ο αποχαιρετισμός στα όπλα θα κοστίζει έτσι από 4.080 πέσος (200 δολάρια) ανά εκτοξευτήρα χειροβομβίδων ως και τα 26.450 πέσος (1.300 δολάρια) ανά πολυβόλο, ελαφρύ ή βαρύ. Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει το πρόγραμμα «ναι στον αφοπλισμό, ναι στην ειρήνη», για να ενθαρρύνει την «παράδοση» όπλων με «οικονομικά κίνητρα», σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ομοσπονδίας των 32 πολιτειών του Μεξικού.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη όσες προσπάθειες και αν έγιναν έπεσαν στο κενό. Το να δοθούν οικονομικά κίνητρα, σαφώς μεγαλύτερα πάντως, μπορεί να είναι μια λύση…