Χθες σήμερα αύριο 8/4/2025

Η απαξίωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Δεν πρόλαβε καλά καλά να συσταθεί και από το πρώτο κιόλας πόρισμά του, κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση. Ο λόγος για τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Το βασικότερο σημείο του πορίσματος ήταν το σημείο για την πυρόσφαιρα, η οποία προκλήθηκε από άγνωστο καύσιμο (που προφανώς μετέφερε παράνομα η εμπορική αμαξοστοιχία).

Σαράντα ημέρες μετά την παρουσίαση του πορίσματος έρχονται το πανεπιστήμιο της Γάνδης και η Πίζα να αμφισβητήσουν το αίτιο πρόκλησης της πυρόσφαιρας. Και αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, βγαίνει και λέει: Θα ζητήσω να βγει η πυρόσφαιρα από το πόρισμα! Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ένας από τους πέντε εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το πόρισμα, εμφανίζεται στα ΜΜΕ με τελείως διαφορετικές απόψεις.

Ειδικότερα, ο Χρ. Παπαδημητρίου τα «γυρίζει» όσον αφορά στα αίτια της έκρηξης και της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα επιβάτες να καούν ζωντανοί στα Τέμπη, ζητώντας να αποσυρθεί το τμήμα του πορίσματος το οποίο αναφέρει την πυρόσφαιρα. Και όλα αυτά επειδή επανήλθε στο τραπέζι το αρχικό αφήγημα της Κυβέρνησης για έκρηξη από τα έλαια σιλικόνης των μηχανών….

 …κι άλλο λάδι στη φωτιά

 

Στο θέμα του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και στο εδάφιο της πυρόσφαιρας παρενέβη χθες και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά…

Η εισαγγελέας απέστειλε χθες στον διευθύνοντα την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, παραγγελία με την οποία ζητεί να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθησαν στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ τα συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα.

Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει πως «θα πρέπει να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης». Και βεβαίως όλα αυτά δεν μπορεί να μην έχουν σχέση με την πρόθεση Παπαδημητρίου να απαλειφθεί από το πόρισμα η αναφορά στην πυρόσφαιρα και τα αίτια που την προκάλεσαν.

 Νίκη ή στοίχημα;

Μένει να αποδειχτεί εάν επιβεβαιωθούν, όσοι χαρακτηρίζουν ως «πύρρειο νίκη» αυτή που πέτυχε ο Δήμος Ηρακλείου με τη διατήρηση του café Μαρίνα στο δυναμικό της ΔΕΠΑΝΑΛ. Και αυτό συμβαίνει, όπως αιτιολογούν, γιατί από τη μια μπορεί να κατάφερε η δημοτική επιχείρηση να παραμένει στο χώρο του Μαρίνα, όπου βρίσκεται από τη δεκαετία του ΄80, αλλά η αύξηση του ενοικίου κατά 20% είναι έχει μεγάλο οικονομικό βάρος και γεννά έντονο προβληματισμό.

Το κρίσιμο ζήτημα που υπάρχει είναι πώς θα καλυφθεί η επιπλέον χρέωση του ενοικίου και αν αυτή θα μετακυλίεται στην πελάτη. Διότι αν οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν τον πολίτη, ουσιαστικά ακυρώνεται και ο κοινωνικός ρόλος της ΔΕΠΑΝΑΛ, που απλώς θα λειτουργεί σαν κάθε ιδιώτη… Το μίσθωμα των 15.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα μεγάλο και θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις δυνατότητες της ΔΕΠΑΝΑΛ…

Μονοψήφια διαφορά

Στα μονοψήφια έπεσε και πάλι η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, που εξακολουθεί να είναι η Πλεύση Ελευθερίας, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO για τα ParapolitikaFm.

Στο ερώτημα «αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ είναι στην πρώτη θέση με 23,3%, ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 13,4% και στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,8%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,7%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,7%, η Φωνή Λογικής με 2,9%, η Νίκη με 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2%, η Νέα Αριστερά με 1,9%, το ΜεΡΑ25 με 1,8%.

Στην ίδια δημοσκόπηση τέθηκε το ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς με το 43,8% να απαντά ναι ή μάλλον ναι και το 47,9% να απαντά όχι ή μάλλον όχι.

Περιορισμένη η δυναμική Τσίπρα

Ως προς τον Αλέξη Τσίπρα, στην ίδια δημοσκόπηση, πάνω από τους μισούς (54,5%) λένε ότι πρέπει να παραμείνει απλός βουλευτής, με ένα 18,4% να ζητούν επιστροφή του ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ένα 14,6% να τάσσεται υπέρ της ίδρυσης καινούργιου κόμματος. Στο ερώτημα, τέλος, για την αντιμετώπιση της στάσης των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και αν λειτουργεί υπονομευτικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

– το 46,8% λέει ναι ή μάλλον ναι για τον Κώστα Καραμανλή και 43,1% απαντά όχι ή μάλλον όχι

– το 67,3% απαντά ναι ή μάλλον ναι για τον Αντώνη Σαμαρά και το 27,3% όχι ή μάλλον όχι.

Λίφτινγκ στην επικοινωνία

Ολικό λίφτινγκ στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί σε αλλαγές προσώπων, όχι μόνο στο Μέγαρο αλλά και στην Πειραιώς, όπου και έδρα των γραφείων της ΝΔ.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος τύπου στη θέση του Νίκου Ρωμανού αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Γιώργος Ευθυμίου.

Διευθυντής ψηφιακής επικοινωνίας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Νίκος Ρωμανός.

Ο Χρήστος Ζωγράφος αναλαμβάνει σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού.

Σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα επενδύσεων αναλαμβάνει ο Δημήτρης Πολίτης.

Τα υπόλοιπο επικοινωνιακό επιτελείο παραμένει ως έχει.

Ε, όχι δασμοί και στη φέτα

Την μομφή του στους αμερικανικούς δασμούς και ιδιαίτερα απέναντι στα ελληνικά προϊόντα, όπως τις ελιές, το λάδι και τη φέτα, ανέδειξε ο πρωθυπουργός στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε για να εξετάσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην ελληνική οικονομία και να καθορίσει την αντίδραση της χώρας μας.

Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού επεσήμανε ότι υφίσταται ανατροπή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, η οποία ξεκίνησε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε ότι οι δασμοί στα προαναφερθέντα προϊόντα δεν έχουν λογική, καθώς δεν παράγονται καθόλου στις ΗΠΑ.

Αλέξης περί δασμών

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία μετά τους δασμούς Τραμπ, ήταν το αντικείμενο ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, ως τιμώμενος προσκεκλημένος στο 28ο Harvard College China Forum, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Κινέζοι φοιτητές και καθηγητές από όλη την Αμερική.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ηγεσίες κάθε χώρας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες που θα οδηγεί στον εμπορικό πόλεμο, αλλά στο πώς θα κατοχυρώσουν αυτά τα συμφέροντα με νέες συμφωνίες και νέες πολυμερείς διευθετήσεις. Αναφερόμενος στην ισορροπία ΗΠΑ – Κίνα – Ε.Ε., σημείωσε πως αν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας.

Τέλος, επέκρινε τη λογική του αυταρχικού καπιταλισμού που βασίζεται στο γνωστό απόφθεγμα του Τενγκ Σιαοπίνγκ, που αναφέρει ότι «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Την Παρασκευή στην Ολομέλεια η παραπομπή Τριαντόπουλου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού  και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Πλέον, η επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή 11 Απριλίου 2025. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει και η ψηφοφορία για την τελική απόφαση της παραπομπής του πρώην υφυπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Στους δρόμους μετά τις κατσουνιές

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των οδηγών ΤΑΞΙ το περιστατικό με την άγρια επίθεση που δέχθηκε συνάδελφός τους το βράδυ της Κυριακής στην Αγία Πελαγία. Οι οδηγοί ταξί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν χθες στάση εργασίας από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι, ενώ συγκεντρώθηκαν στο χώρο του αεροδρομίου.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν δύο οχήματα τύπου βαν είχαν στήσει ενέδρα στον άτυχο οδηγό ταξί, ο οποίος μετέβη στην περιοχή για να παραλάβει πελάτη. Από τα δύο οχήματα κατέβηκαν τέσσερα άτομα κρατώντας κατσούνες και επιτέθηκαν στον ταξιτζή χωρίς καμία προειδοποίηση, τον οποίο αφού ξυλοκόπησαν, τον απείλησαν με μαχαίρι λέγοντάς του πως θα τον σκοτώσουν. Όλα συγκλίνουν ότι αιτία της επίθεσης είναι το μεταφορικό έργο, για το οποίο κατά καιρούς οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ προβαίνουν σε καταγγελίες περί κλοπής…