Οι λακκούβες θα μας «καταπιούν»
Είναι απερίγραπτη η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πόλης και τα παράπονα του κόσμου χωρίς τέλος. Αναγνώστης μάς έστειλε φωτογραφία από την οδό Κίμωνος, στο Ατσαλένιο, ένα δρόμο με πολλή κίνηση γιατί είναι έξοδος προς την Παπαναστασίου.
Σε αυτό λοιπόν τον μικρό δρόμο το βλέμμα χάνεται στις λακκούβες όπου η μία διαδέχεται την άλλη με την πρώτη μικρή βροχή. Και όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, από τη μία κάνουμε τον σταυρό μας για να βρέξει και να μη διψάμε και από την άλλη στις πρώτες βροχές τρέμουμε για το πόσο θα μεγαλώσουν οι λακκούβες έξω από τα σπίτια μας, που κινδυνεύουν να μας καταπιούν.
Η Γεροβασίλη «αδειάζει» ΠΑΣΟΚ για προανακριτική
Είναι λογικό τα κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιο θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για τις αντιπολιτευτικές κινήσεις στη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών. Και μάλλον στο πλαίσιο αυτό βγήκε χθες η Όλγα Γεροβασίλη να «αδειάσει» το ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής για το μπάζωμα των Τεμπών. Ακόμα και να έχουν βάση τα όσα λέει, μένει μια σκιά κομματικής αντιπαλότητας…
Σύμφωνα με την ίδια το σύνολο των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας οδηγεί «σε παράβαση καθήκοντος για ένα πολιτικό πρόσωπο (Χρήστος Τριαντόπουλος), δηλαδή ένα πλημμέλημα» σημειώνοντας πως με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική «κινδυνεύεις να κλείσει μια υπόθεση γρήγορα χωρίς να έχεις φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Η δικογραφία για τον Τριαντόπουλο είχε ανακοινωθεί στην Ολομέλεια (σ.σ. τον Μάιο όταν και διαβιβάστηκε στη Βουλή). Οι νομικοί του ΣΥΡΙΖΑ τη μελέτησαν, θεωρήσαμε ότι τότε ήταν πρόωρο να κάνουμε ενέργειες και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να έρθουν και άλλα στοιχεία. Τον Αύγουστο όντως δεν ανακοινώθηκε ο συμπληρωματικός φάκελος στη Βουλή».
Στην Κρήτη η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για τους υδρογονάνθρακες
Πιθανό χαρακτήρισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου να δούμε μέσα στο 2025 την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, το πιθανότερο στην περιοχή της Κρήτης, που θα μάς δώσει μια αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αναμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών.
Μιλώντας στο Athens Energy Summit, η κυρία Σδούκου χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών Chevron και ExxonMobil που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών στη χώρα.
Σε σχέση με τις αναφορές για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής μετά την εκλογή Τραμπ η κυρία Σδούκου είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ανέκαθεν έλεγε πως το φυσικό αέριο χρειάζεται ως καύσιμο – γέφυρα προς την απανθρακοποίηση και ως παράγοντας συγκράτησης του κόστους της ενεργειακής μετάβασης.
Δημοσκόπηση Interview με δεκακομματική βουλή
Προβάδισμα 13,3 μονάδων δίνει στην Νέα Δημοκρατία, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Political.
Στη δεύτερη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με την Ελληνική Λύση να σκαρφαλώνει στην 3η θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην 5η.
Στο ερώτημα «Αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται:
ΝΔ: ………………………..25,6%
ΠΑΣΟΚ: …………………12,3%
Ελλ. Λύση: ………………8,4%
ΚΚΕ: ……………………….7,7%
ΣΥΡΙΖΑ: …………………..7,1%
Φωνή Λογικής: ………..5,9%
Πλεύση Ελευθερίας: ….4,0%
Κίνημα Δημοκρατίας:.. ..3,5%
ΜεΡΑ25: ………………..3,1%
ΝΙΚΗ: …………………….3,0%
Στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για την διακυβέρνηση της χώρας;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με 27,1% και ακολουθούν: Νίκος Ανδρουλάκης 9,6%, Σωκράτης Φάμελλος 8,3%, Κυριάκος Βελόπουλος 7,3%, Ζωή Κωνσταντοπούλου 5,5%, Στέφανος Κασσελάκης 5,1%, Δημήτρης Νατσιός 4,3%, Δημήτρης Κουτσούμπας 4,1%, Αφροδίτη Λατινοπούλου 3,2%, Βασίλης Στίγκας 1,1%, Αλέξης Χαρίτσης 1%.
Δημοφιλίες υπουργών και κόλαφος Τεμπών
Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης, στην ερώτηση «πώς κρίνετε το έργο των παρακάτω υπουργών;», λαμβάνουν:
Δένδιας 47,9%, Πιερρακάκης 36,8%, Γεωργιάδης 24,2%,
Χρυσοχοΐδης 24%, Ζαχαράκη 22,3%, Χατζηδάκης 21,9%,
Θεοδωρικάκος 20%, Κικίλιας 19,4%, Καραμέως 19,3%,
Σταϊκούρας 17,4%, Παπαθανάσης 17,1%
Στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη στο θέμα, ενώ το 35% πιστεύει ότι η δικογραφία είναι μεγάλη και η δικαιοσύνη χρειάζεται χρόνο.
Τον Απρίλιο το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
Τον Απρίλιο πρόκειται να γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν την Τετάρτη.
Πάντως, από την πλευρά της Αθήνας, διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία.
«Οι δύο πλευρές έχουν θέσει πιθανές ημερομηνίες για τη σύγκληση του ΑΣΣ, μεταξύ των οποίων και Απρίλιο. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
«Στην Τουρκία θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Θα κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Αυτό συζητήσαμε με τον ομόλογό μου στην Ντόχα. Εξετάσαμε αυτά τα θέματα. Και οι δύο πλευρές έχουν την ίδια άποψη, να υπάρχει προσπάθεια και βούληση για να επιλύονται τα ζητήματα με διαβούλευση.
Υπάρχουν καθήκοντα που έχουν δοθεί στους υπουργούς Εξωτερικών», ανέφερε ο κ. Φιντάν, ο οποίος, πάντως, άφησε αιχμές για «προκλητικές δράσεις και δηλώσεις» από Έλληνες πολιτικούς.
Δένδιας για αμυντική αυτονομία της Ευρώπης
Ο υπουργός Ενικής Άμυνας Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» την προσέγγιση της ΕΕ στο παρελθόν, με την επιβολή πολύ στενών δημοσιονομικών ορίων στις αμυντικές δαπάνες. Σημείωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η αμυντική αυτονομία, την οποία όλοι θέλουμε, με αυτό το στενό πλαίσιο και ελπίζει ότι η ΕΕ «έχει επανέλθει στον κανόνα της λογικής».
Κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ακόμη ότι συνυπογράφει τα όσα έχει υποστηρίξει εκείνος για την ανάγκη της Ευρώπης να μπορεί να υπερασπίσει τον χώρο της, σημειώνοντας ότι «για να καθησυχάσω τους υπερατλαντικούς φίλους μας λέω ότι αυτό δεν είναι κάτι αναντίστοιχο με τις δικές μας υποχρεώσεις στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αλλά απολύτως συμβατό και χρήσιμο».
Ούτε σήμερα η εκλογή του ΠτΔ
Ούτε και από τη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται «λευκός καπνός», καθώς οι 180 βουλευτές που απαιτούνται (τα 3/5 της Βουλής) είναι απίθανο να βρεθούν σύμφωνα με τις δύο πρώτες ψηφοφορίες, που απαιτούσαν 200 ψήφους.
Τόσο στην 1η, όσο και στην 2η ψηφοφορία, ο προτεινόμενος από την ΝΔ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα Κωνσταντίνος Τασούλας είχε λάβει 160 ψήφους, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Τάσος Γιαννίτσης 34 ψήφους, η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λούκα Κατσέλη 40 ψήφους και ο προτεινόμενος από την Νίκη Κωνσταντίνος Κυριακού, 14 ψήφους.
Όλα δείχνουν ότι η εκλογή του Κ. Τασούλα, θα καταστεί δυνατή στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου, όπου θα απαιτείται η πλειοψηφία του 50%+1, δηλαδή 151 ψήφοι.
Ο Τραμπ θέλει τη Γάζα για να την κάνει… Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής
Παγκόσμιο πανικό, διπλωματικές αναταράξεις, οικονομική ανησυχία και γεωπολιτικές εξελίξεις, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τραμπ, για την αμερικανική «κατάκτηση» της Γάζας και τα σχέδια «εθνοκάθαρσης» των Παλαιστινίων.
Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, πως οι ΗΠΑ οραματίζονται μια «μακροπρόθεσμη» ιδιοκτησία των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, φανερώνοντας τις επεκτατικές, ιδιοκτησιακές του αντιλήψεις για τη γη των Παλαιστινίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε την επιθυμία του για… bussiness στην αιματοβαμμένη περιοχή που θυμίζει «κρανίου τόπο» μετά το πολύμηνο ισραηλινό σφυροκόπημα. Ο ακροδεξιός πλανητάρχης φαντάζεται την περιοχή ως… «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», κατασκευασμένη από… τις ΗΠΑ.
Φυσικά, δεν εξήγησε πώς και σε ποια νομική βάση και εξουσία οι ΗΠΑ μπορούν να καταλάβουν το έδαφος της Γάζας, προμηνύοντας στρατιωτική επέμβαση. Ο Τραμπ μίλησε για σχέδιο κατασκευής νέων οικισμών για τους Παλαιστίνιους, εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ζητώντας οι Παλαιστίνιοι να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της σχετικής συζήτησης από το Αμάν, το Κάιρο και φυσικά τους ίδιους τους Παλαιστίνιους που δεν επιθυμούν να «εκδιωχθούν» από τον τόπο τους.