Με το τροπάριο της Κασσιανής…
Την Μεγάλη Τρίτη (15 Απριλίου), ημέρα που υμνείται η Κασσιανή και το τροπάριό της (η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή), η Κατερίνα Μπατζελή θα κρίνεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, σε τακτική συνεδρίαση του οργάνου.
Η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, παραπέμφθηκε στο δικαιοδοτικό όργανο, με ψήφους 8-3, για «προσβολή και μομφή κατά του προέδρου του κόμματος», Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με το καταστατικό, η ποινή με την οποία απειλείται η κυρία Μπατζελή είναι από εξάμηνη αναστολή κομματικής ιδιότητας μέχρι διαγραφή! Υπενθυμίζεται «ότι ο πειθαρχικός έλεγχος του μέλους της ΚΕ του Κινήματος, ξεκίνησε ύστερα από δηλώσεις του, για τοξικού χαρακτήρα ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, που είχε υπαινιχθεί ότι ο Μητσοτάκης κρατά τον Ανδρουλάκη από το δεξί πέτο…
Η Μπατζελή είχε χαρακτηρίσει τοξικό το 13-0 που μνημόνευε η ανακοίνωση του κόμματος (με το οποίο είχε καταδικαστεί ο Νίκος Παππάς, από το Ειδικό Δικαστήριο, για παράβαση καθήκοντος στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών).
Προάγγελος σκληρής στάσης
Την αυστηρή αντιμετώπιση της Κ. Μπατζελή, προαναγγέλλει σχετική δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου, αν και δεν αναφέρεται σε ονόματα.
Πρόκειται για δήλωση (στο Action 24) με νόημα προς την πλευρά Δούκα και όσους έχουν επιλέξει τη γραμμή της όξυνσης, που αναφέρει: «για να πάμε μπροστά, όπως όλοι θέλουμε, πρέπει να έχουμε μια κοινή γραμμή ότι είμαστε αυτόνομο κόμμα, θα κριθούμε από την αλληλεγγύη και όχι από τα μαχαιρώματα».
Η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού στάθηκε υποστηρικτικά προς την ηγεσία, προσθέτοντας ότι «όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε δυσκολίες, το πιο σημαντικό είναι τα στελέχη του να δείχνουν αλληλεγγύη στον πρόεδρο και το ένα στο άλλο και όταν υπάρχουν επιθέσεις να υποστηρίζονται μεταξύ τους και όχι άνθρωποι από το ίδιο κόμμα να κατηγορούν ο ένας τον άλλο».
Παγκόσμιο σοκ από τους δασμούς Τραμπ
Μουδιασμένο παραμένει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη που πλήττεται από τους υψηλούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, οι οποίοι έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην ίδια την Αμερική, όπως αποτυπώνεται και στη Γουόλτ Στριτ.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε από το επίπεδο του 10% (για το Ηνωμένο Βασίλειο), επέβαλε δασμούς ύψους 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υψηλότεροι είναι οι δασμοί προς χώρες τις οποίες ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει ως τους «χειρότερους παραβάτες». Αν λάβει κανείς υπόψη τις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεσπάσει από την πλευρά των μεγαλύτερων εμπορικών «εχθρών» του Τραμπ, αναμένεται να δημιουργηθεί παγκόσμιο σοκ στις αγορές και αυξήσεις τιμών.
Στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς περιλαμβάνονται η Κίνα (34%), το Βιετνάμ (46%), η Ταϊλάνδη (36%), η Καμπότζη (49%) και η Ιαπωνία (24%). Εντύπωση βεβαίως προκαλεί το γεγονός ότι η Ρωσία έμεινε στο απυρόβλητο του Τραμπ! Υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στην Αμερική ανέρχονται στο 25%.
Ένταλμα – κουρελόχαρτο…
Πλήγμα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, καθώς κάποιες χώρες – μέλη τους, μετατρέπουν σε κουρελόχαρτο, ή είναι έτοιμες να μετατρέψουν, το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ως υπόπτου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το «πουλόβερ» άρχισε να ξεπαραλύεται χθες από τη στάση της Ουγγαρίας, όπου ο Βίκτορ Όρμπαν υποδέχτηκε με θέρμη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μάλιστα λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανακοίνωνε την αποχώρηση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας «ξεδιάντροπη την απόφασή του» για το ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Γαλλογερμανικός άξονας
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε παρόμοια θέση, όντας από τους πρώτους που μίλησαν με τον Νετανιάχου τηλεφωνικά μετά την εκλογή του, και τον προσκάλεσε επίσης στη Γερμανία. H γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επειδή το Ισραήλ δεν είναι μέλος του θεσμού και ως εκ τούτου απολαμβάνει ασυλία από τη διαδικασία.
Η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν λάβει παρόμοιες θέσεις με τη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό αμφισβητεί σημαντικά την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το κύρος του θεσμού και θέτει, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, σε κίνδυνο ένα ολόκληρο σύστημα διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά στην Ουκρανία, στη Βόρεια Οσετία, καθώς και την εμπορία ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου.
Με ναρκωτικά στο σταθμαρχείο…
Σε λεπτές ισορροπίες καλείται να περπατήσει ο νέος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Μεταφορές, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Προφανώς και είναι εντυπωσιακό να πεις ότι πιάστηκαν δύο υπάλληλοι του ΟΣΕ υπό τη επήρεια ναρκωτικών, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπαλλήλων που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης στον ΟΣΕ – όπως σταθμάρχες και μηχανοδηγοί. Αλλά παράλληλα θα είναι και λάθος μήνυμα, να αποδοθούν όλα τα στραβά του σιδηροδρόμου στην ατομική ευθύνη.
«Θα κάνουν ψυχομετρικά, θα κάνουν τεστ αντανακλαστικών, θα δοκιμαστούν σε σενάρια πίεσης» είπε για την αξιολόγηση ο κ. Κυρανάκης, ο οποίος επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ότι «έχουν απομακρυνθεί δύο στους οποίους βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες» διευκρινίζοντας ότι ήταν «σε κρίσιμες θέσεις, εργαζόμενοι σε σταθμαρχεία, και από τις εξετάσεις βρέθηκε ότι ήταν υπό την επήρεια».
«Θα γίνει ξεκαθάρισμα» διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών εξηγώντας ότι «ξεκινήσαμε με τετράδες γιατί πρέπει να γίνει και επανεκπαίδευση».
Στα άκρα με τον Μητσοτάκη
Ήταν αναμενόμενη η επίθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη στον πρωθυπουργό, με αφορμή το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που τον παραπέμπει σε δίκη, καθώς και άλλα μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού (Μώραλης, Καραπαπάς, Αγραφιώτης, Κουντούρης), για τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη.
Ο ίδιος και τα άλλα μέλη της διοίκησης της ομάδας του Πειραιά, παραπέμπονται για πλημμελήματα, ενώ οι 140 οπαδοί της ομάδας κυρίως για κακουργήματα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και του μιντιακού οργανισμού Alter Ego, με μια επιθετική ανακοίνωση καταφέρεται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Δικαιοσύνης, την οποία όπως είπε εργαλειοποιεί ο πρώτος.
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσής του, που εκπέμπει θέση ισχύος, εμπεριέχει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό: «Δεν φοβάμαι, δεν εκβιάζομαι, δεν συνδιαλέγομαι, δεν υποχωρώ, δεν υποκύπτω. Η αλήθεια θα λάμψει και πάλι. Η Δημοκρατία θα επικρατήσει. Στο τέλος θα είμαστε (όπως πάντα) νικητές». Και προφανώς ο επίλογος έχει να κάνει με τις επιτυχίες του Ολυμπιακού.
Δεν πάνε καλά…
Μπορεί να περνάει όλο το Ηράκλειο από το δημοτικό ταμείο και να αδειάζει τις τσέπες του για να πληρώσει κλήσεις που έχουν ξεθαφτεί μετά από 20 χρόνια, με την απειλή των κατασχέσεων και της δέσμευσης των λογαριασμών, αλλά τα οικονομικά του Δήμου δεν πάνε καλά όπως μαθαίνει η στήλη και ακούγονται διάφορα σενάρια.
Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που διερωτώνται, γιατί εκεί στη Λότζια δεν ρωτούν τον Γ. Καραντινό πώς να μαζευτεί το πράγμα με τα οικονομικά, αφού αυτός είναι ο άνθρωπος που τα προηγούμενα χρόνια (τα οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν… «καμένη γη») μάζεψε 50 εκ. ευρώ πλεόνασμα;
Χρυσό βραβείο για την Σεβαστή
Η υπερδραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής «Εργάνη», Σεβαστή Κρασανάκη, έχει μαγειρέψει για την Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά ουδέποτε είχε βραβευθεί. Γιατί πολύ απλά δεν είχε πάρει μέρος σε κάποιον οργανωμένο διαγωνισμό.
Ο παρθενικός της ήταν ο 11ος Διαγωνισμός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, που επέστρεψε δυναμικά μετά από 6 χρόνια και δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, από τις διαγωνιζόμενες κατηγορίες.
Μάλιστα το ΚΟΙΠΟΔΙ του Δήμου Χερσονήσου συμμετείχε με όλους τους Συλλόγους – μέλη του. Στον διαγωνισμό διακρίθηκε με χρυσό βραβείο η Σεβαστή Κρασανάκη με την ομάδα της, εκ μέρους του Συλλόγου «ΕΡΓΑΝΗ» με το πιάτο «χοχλιοί με άγρια αγκιναράκια, μάραθα και στάρι».
Χρυσό βραβείο απέσπασαν επίσης η Γεωργία Μαραγκάκη και Ελένη Κουκουλάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Γουρνών «ΠΡΟΟΔΟΣ» με το πιάτο «σουπιές με βότανα του τόπου, αλγκάνα και σταφυλίνα».
Αργυρή… κακαβιά
Στον ίδιο διαγωνισμό, αργυρό βραβείο απέσπασαν ο Νίκος Ασπετάκης και ο Μιχάλης Κανακάκης, επαγγελματίες αλιείς εκ μέρους του Φιλωνίδειου Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιμένα Χερσονήσου. Η κακαβιά τους ετοιμάστηκε με τον τρόπο που την παρασκεύαζαν οι ψαράδες της Χερσονήσου, με τα ψάρια της εποχής: σκοπρίδι, κέφαλο, λύχνο, συκιό-μυλοκόπι και μπουκανάρα.
Αργυρό βραβείο έλαβε επίσης η Διονυσία Λαρετζάκη, εκ μέρους του Φιλωνίδειου Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιμένα Χερσονήσου με «μπεκρή μεζέ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω Σύλλογος με την ομάδα των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής θα αναβιώσουν, τον προσεχή Σεπτέμβριο, τη Γιορτή του Ψαρά στο Λιμάνι Χερσονήσου!