Χθες… σήμερα… αύριο 30/12/2024

Έρχονται οι αλλαγές στα πρόσωπα

Στο τέλος της μακροσκελούς ανασκόπησης του μέσω κοινωνικού δικτύου, όπως μας έχει συνηθίσει να κάνει κατά καιρούς, φύλαγε την είδηση ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός για τις αλλαγές που έρχονται στο εκτελεστικό σχήμα της Λότζια.

Όπως σημείωσε ο κ. Καλοκαιρινός: «Μέσα στις δυο τελευταίες μέρες του 2024, θα ανακοινωθεί το εκτελεστικό σχήμα της Δημοτικής Αρχής για το 2025».

Έτσι πάμε σε αλλαγές προσώπων σήμερα ή το αργότερο αύριο και κατά την ανακοίνωση ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα, γιατί αλλάζουν κάποιοι και ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των νέων.
Το θέμα βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι τα πρόσωπα να δίνουν αξία στις θέσεις και να λειτουργούν με τρόπο αποτελεσματικό για το Ηράκλειο και τους δημότες του.

Και φυσικά οι όποιες επιλογές κρίνονται στην πορεία αλλά και στους απολογισμούς όταν αποχωρούν από τη θέση που τους ανατέθηκε. Είδομεν!

Σε ετοιμότητα για τη νέα χρονιά

Ήταν από τα πρόσωπα που «έπαιξαν» πολύ στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια του 2024 και όχι άδικα.
Η μάχη που κατάφερε κερδίσει απέναντι σε σοβαρές υποψηφιότητες μέσα στο ΠΑΣΟΚ εδραίωσαν παραπάνω τη θέση του στο κίνημα.

Σίγουρα έγινε περισσότερο ισχυρός από τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ που τον έφεραν στην θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ «παίζει» πλέον δυνατά στην πολιτική ζωή της χώρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδιορίζοντας την πολιτική που θα ακολουθήσει σε άρθρο του στο ΚΑΡΦΙ ανέφερε: «Το 2025 θα είναι μια ακόμη χρονιά πολλαπλών προκλήσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασιστεί ξανά στο ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε, όλοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Απρόσμενες και με καθυστέρηση

Ήταν εκείνες οι ευχές που δεν περιμέναμε, ειδικά αφού ο αποστολέας βρίσκεται συνεχώς με το χέρι στην τσέπη μας. Ο λόγος για τις ευχές που έφθασαν στα προσωπικά e-mails εκατομμυρίων φορολογούμενων αναφέροντας:

« Απ’ όλες και όλους μας στην ΑΑΔΕ δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μας για χρόνια πολλά και καλά! Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το 2025! Αγάπη, υγεία, ευημερία για όλους!».
Των γραπτών ευχών ακολουθούσε και βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ.

Ποιο είναι το περίεργο εκτός από το γεγονός ότι τις ευχές κανείς δεν τις περίμενε, και κάποιοι, ίσως δεν ήθελαν κιόλας; Στην φωτογραφία φαίνεται η ΑΑΔΕ να εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» στον φορολογούμενο στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε άλλους το μήνυμα έφθασε στις 27 ή και στις 28 Δεκεμβρίου. Όλη η τεχνολογία στα χέρια τους και να βγαίνουν αναξιόπιστοι ακόμα και στις ευχές;

Ορκωμοσία με αντιδράσεις

Ένας σκληροπυρηνικός επικριτής της Δύσης, ο Καβελασβίλι, χθες, σήμερα πρόεδρος της Γεωργίας εν μέσω πολιτικής κρίσης στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου, η κυβέρνηση της οποίας έχει παγώσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελετής 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στη Γεωργία για να καταγγείλουν την ορκωμοσία του νέου προέδρου που είναι πιστός στο κυβερνών κόμμα, του Μιχαήλ Καβελασβίλι, σε ένα νέο επεισόδιο μιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε πριν από δύο μήνες.

Πολλοί διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι απορίες

Στην μέριμνα της Κυβέρνησης για την στήριξη της Ελληνικής υπαίθρου αναφέρθηκε αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.
Η εφημερίδα στην οποία έδωσε συνέντευξη ονομάζεται «Τα Χωριάτικα» και εκδίδεται στην Πρώτη Σερρών και ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Δουλειά μας είναι να δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα οικονομικά κίνητρα, που έδωσε προ μηνών η κυβέρνηση σε όλους όσοι επιλέξουν να μετεγκατασταθούν στον βόρειο Έβρο, πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την ελληνική περιφέρεια, ενώ επέμεινε στην περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουρισμού μικρής κλίμακας.

Εύλογες θεωρούμε οι απορίες, τι έκανε ως σήμερα η Κυβέρνηση αφού τα χρόνια είναι αρκετά, όπως και τι θα γίνει με τις περιοχές της Κρήτης που απειλούνται με ερημοποίηση;

Απομυθοποίηση

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος του διαδικτύου είναι λίγο πιο παράξενος και πιο απρόβλεπτος από αυτόν που νομίζουμε μερικές φορές. Έτσι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει μια είδηση που μας απομυθοποιεί όσα εμείς νομίζουμε ότι πραγματικά ενδιαφέρουν τον κόσμο. Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος;

Το 2024 μας αποχαιρετά και -όπως κάθε χρόνο- η Google έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία όσον αφορά στα πιο δημοφιλή σε αναζητήσεις πρόσωπα, ανά χώρα. Στη δική μας χώρα, αυτά είναι τα πέντε πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες τη χρονιά που φεύγει:

Στην πρώτη θέση η κατά το ήμισυ Ηρακλειώτισσα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω Γιουροβίζιον, στη δεύτερη η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρινέλλα που μας συγκίνησε λόγω του ατυχήματος επί σκηνής, ο αθλητής Εμμανουήλ Καραλής που είχε μια σπουδαία χρόνια στην τρίτη θέση, στην τέταρτη θέση η Κέιτ Μίντλεντον, προφανώς λόγω της ασθένειάς της και στην πέμπτη ο Λευτέρης Πετρούνιας, που έκανε ένα εντυπωσιακό «κλείσιμο» με το χάλκινο στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Τι θέλουν οι Έλληνες

Η Metron Analysis σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε, κατέγραψε τις ανησυχίες των Ελλήνων και τις απόψεις που έχουν σχηματιστεί στην κοινωνία, μετά την κρίση που ξέσπασε το 2008.

Η έρευνα έγινε για την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», με το 66% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως πιστεύει στον Θεό. Μάλιστα, το 63% τάσσεται υπέρ της νομοθετικής κατοχύρωσης της ευθανασίας, ενώ το 34% κατά.

Επίσης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες προτεραιοποίησαν τις πιο σημαντικές αρχές κι αξίες τους. Στην πρώτη θέση είναι η κοινωνική προστασία (70%) και ακολουθούν: η αντιμετώπιση των διακρίσεων (66%), η ισότητα των φύλων (65%), η περιβαλλοντική ευθύνη (62%) και η δημόσια τάξη (60%).

Όσο για το τι μας καθορίζει, το 54% πιστεύει πως μας καθορίζει η εκπαίδευση και το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, το 28% η εθνική ταυτότητα, 14% οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις αλλά και το επίπεδο της ευημερίας μας.

Ακόμη, οι γυναίκες πιστεύουν εντονότερα πως μας καθορίζει το περιβάλλον σε αντίθεση με τους άνδρες που δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην εθνική ταυτότητα.