Χθες σήμερα αύριο 28/3/2025

Στον… Γολγοθά των δημόσιων νοσοκομείων

Αυτό που καθημερινά ζει ο κόσμος στα νοσοκομεία δεν περιγράφεται. Ατέλειωτες ουρές αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων που έχουν ανάγκη από περίθαλψη και την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές να τρέχουν πάνω κάτω πανικόβλητοι και να μην προλαβαίνουν.

Μιλάμε για πραγματική ισοπέδωση του συστήματος υγείας, την οποία η κοινωνία ζει οδυνηρά με τον πιο σκληρό τρόπο. Και από την άλλη πλευρά, ακούς την κυβέρνηση να αναπτύσσει μια ρητορική εφησυχασμού και χαλαρότητας σαν να ζει σε άλλο πλανήτη… Συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καταλάβει ότι ούτε την οργή ούτε την αγανάκτηση της κοινωνίας που βρίσκεται κυριολεκτικά στα κάγκελα…

 Ενισχύουν τη δυναμική του Δένδια

Ο Δένδιας είναι ο νούμερα ένα δελφίνος στη ΝΔ και αυτό το έχουν καταλάβει άπαντες, ενώ και οι δικές του κινήσεις πάντα περνούν από το μικροσκόπιο. Υπό αυτή την έννοια, οι παρόντες στα αποκαλυπτήρια της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης (του Βαρώτσου), στο Πεντάγωνο, ήταν δεδομένο ότι θα γίνονταν αντικείμενο καταγραφής.

Έτσι η παρουσία δυο πρώην πρωθυπουργών (Σαμαρά και Καραμανλή) αλλά και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη. Προφανώς και η παρουσία τους έδωσε και μια εσωκομματική διάσταση. Ιδίως όταν το «παρών» έδωσαν στην τελετή με οικοδεσπότη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη από όλες τις «γαλάζιες φυλές», δημιουργώντας μια εντύπωση πανστρατιάς της ΝΔ, ενισχυμένης από την ταυτόχρονη παρουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της.

Όσον αφορά την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την εκδήλωση, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί επειδή εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική, Stéphane Séjourné.

 Η καθυστέρηση έφερε την αναστάτωση

Επειδή διακρίνω μια διάθεση ρεβανσισμού, και κάποιοι προσπαθούν να μπλέξουν τα μέσα ενημέρωσης για την ιστορία με το Συνήγορο του Πολίτη και τη διαχείριση της πληρωμής των κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, καλό θα είναι να μπουν στη σωστή σειρά τα πράγματα.

Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστεί ότι προφανώς δεν πήραν τα μέσα ενημέρωσης το Συνήγορο του Πολίτη από το χέρι για να εκδώσει την αρχική του ανακοίνωση, στην οποία χρεώνει αυθαιρεσίες στο Δήμο Ηρακλείου και ούτε φυσικά οι άνθρωποι της Ανεξάρτητης Αρχής τρελάθηκαν ξαφνικά και αποφάσισαν να εκδώσουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη ανακοίνωση αποκατάστασης.

Αν ο Δήμος απαντούσε νωρίτερα στις επιστολές του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο έχουν καταφύγει δεκάδες συμπολίτες μας και κυρίως αν έδινε έστω τηλεφωνικά εξηγήσεις για το επίμαχο θέμα της πληρωμής των κλήσεων, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η βαβούρα.

Βέβαια, η πλευρά του Δήμου απαντά ότι δεν είχε εξαντληθεί ο χρόνος που είχε τη δυνατότητα να απαντήσει για το επίμαχο θέμα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πολιτική ευθύνη διότι είναι φανερό ότι αν γινόταν έστω μία τηλεφωνική επικοινωνία για να δοθούν εξηγήσεις, όλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

«Ασυγχώρητο και άτιμο»

Από τη στιγμή που η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε τα -δημοσκοπικά- «πάνω» της, τα media τής αφιερώνουν όλο και περισσότερο χώρο και χρόνο. Σε αυτό το πλάσιμο εξαπέλυσε χθες το πρωί, από τηλεοράσεως (ΣΚΑΪ), ευθεία επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό και συνοδοιπόρο της, Αλέξη Τσίπρα.

Με αφορμή τις προσπάθειες που κάνει για την επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας είναι σε ένα λαγούμι και καλά θα είναι να παραμείνει εκεί. Όσο είμαι εγώ, θα παραμείνει στο λαγούμι» για να συμπληρώσει «αυτό που έκανε στη χώρα είναι ασυγχώρητο και άτιμο».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε μάλιστα και ένα περιπαιχτικό σχόλιο για τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Μπορεί να προφασίζεται ότι κάνει διαλέξεις σε μια γλώσσα που δεν ξέρει. Ευτυχώς δεν το κάνει ως πρωθυπουργός όπως παλιά, που εξέθετε τη χώρα με τα αγγλικά που δεν ήξερε».

Η σκοπιμότητα της μη χειραψίας

Στην ίδια εκπομπή η κυρία Κωνσταντοπούλου κλήθηκε να σχολιάσει αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν ως «ακτιβισμό της μη χειραψίας», καθώς στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ευρισκόμενη στη Λάρισα, αρνήθηκε να χαιρετήσει τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Χρήστο Κέλλα.

«Δεν είχα κανένα λόγο για να κάνω δημόσιες σχέσεις με την Κυβέρνηση, πολύ περισσότερο με έναν τοπικό βουλευτή της Λάρισας που έκρυψε πολλά πράγματα για τα Τέμπη» είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχε πολιτικό υπόβαθρο η κίνησή της, λέγοντας «μιλάμε για έναν βουλευτή που έκανε βρώμικη δουλειά στην εξεταστική επιτροπή και μετά ανταμείφθηκε με θέση υπουργού».

«Δεν κάνω τα πράγματα με βάση το συμφέρον και υπολογισμούς, αλλά τα κάνω γιατί τα πιστεύω», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία για τους στόχους του κόμματός της επεσήμανε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αλλάξουμε την χώρα και τον κόσμο, δεν βάζουμε πιο κάτω τον πήχη», συμπληρώνοντας πως «εφόσον οι πολίτες μάς δώσουν την εμπιστοσύνη να γίνουμε Κυβέρνηση, θα την αναλάβουμε ετοιμάζοντας κυβερνητικό πρόγραμμα».

…από αρχαιοτάτων χρόνων

Μετά τον Πλεύρη- η Λατινοπούλου δεν πιάνεται, είναι πια σε δικό της κόμμα- βγήκε και ο Άδωνης να υποστηρίξει τους δόκιμους υπαξιωματικούς της ΣΜΥΝ, για το υβριστικό σύνθημα κατά της Τουρκίας στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Σε χθεσινή ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «το γνωστό προχθεσινό επεισόδιο εντάσσεται» σε μια «μακραίωνα και απολύτως και Ελληνική (και όχι μόνον φυσικά) παράδοση». Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι δεν πρέπει «να πετροβολούμε άλλο αυτά τα παιδιά» και ότι η «τιμωρία» τους «πρέπει να είναι συμβολικού χαρακτήρα».

Σημειώνεται πως η παρέμβαση Γεωργιάδη έρχεται κόντρα στο κεντρικό κυβερνητικό μήνυμα, καθώς το περιστατικό είχε προκαλέσει σφοδρή ενόχληση στην πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το σχόλιο ήταν ότι «δεν δείχνεις την ισχύ με συνθήματα». Αλλά κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη «τα αρχαία κείμενα βρίθουν από τέτοιους είδους λεκτικές προσβολές…».

Ενεργειακό και διπλωματία

Ενθουσιασμό στις τάξεις της Κυβέρνησης έχουν φέρει οι εξελίξεις για το ενεργειακό ενδιαφέρον νότια της Κρήτης, του αμερικανικού κολοσσού της Chevron, το οποίο και έγινε δεκτό με θέρμη από το αρμόδιο Υπουργείο. Η εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο χώρο της ενέργειας, θα διερευνήσει δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, για το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να κάνει λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα, ενώ στην πορεία προστέθηκε ότι με την κίνηση αυτή, η Αμερική αμφισβητεί εμπράκτως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και άρα επιδεικνύει έμπρακτη αναγνώριση των ελληνικών θέσεων για την ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι τμήματα των οικοπέδων αυτών -που είχαν οριοθετηθεί ήδη και προκηρυχθεί με διεθνή διαγωνισμό το 2014-βρίσκονται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και συγκεκριμένα από την πλευρά της Λιβύης.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αποτελεί και ένα μήνυμα συνολικά για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, βάσει του οποίου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει δικαιώματα στα νότια της Κάσου και της Καρπάθου, όπου και παρεμποδίζει τους τελευταίους εννέα μήνες την πρόοδο των εργασιών για τις έρευνες που προηγούνται της πόντισης καλωδίου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Οι «ψεκασμένοι» της… Τουρκίας

Στο πλαίσιο των «ήρεμων νερών στο Αιγαίο», ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον Ερντογάν πώς να διαχειριστεί τους διαδηλωτές, αν και οι καταστάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία είναι διαφορετικές. Εδώ δεν έχουμε φυλακές για τους πολίτικους αντίπαλους.

Το πολύ πολύ να στήσουμε κανένα ειδικό δικαστήριο, αλλά μέχρι εκεί. Το βέβαιο είναι ότι και στις δυο χώρες για διαφορετικά γεγονότα, έχουμε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις ηγεσίες. Πάντως, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να πει στον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους όρους «ψεκασμένοι» και «για τα μπάζα» γι’ αυτούς που διαδηλώνουν και να τους αποδομήσει! Πάντως για την κατάσταση στην Τουρκία, η Δύση πρέπει να αισθάνεται άσχημα.

Γιατί αυτή έχει δώσει αέρα στον σουλτάνο να λειτουργεί με καταδίκες και φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Καθιστά ισότιμο συνομιλητή έναν -επί της ουσίας- φασίστα και καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η Αμερική και η Ευρώπη, έχουν ευθύνες για τη συμπεριφορά Ερντογάν και την κατάσταση στην Τουρκία.