Ο κίνδυνος της παραχώρησης των Ενετικών τειχών
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει ο Δήμος Ηρακλείου με το Υπουργείο Πολιτισμού για το επίμαχο θέμα της παραχώρησης της χρήσης των ενετικών τειχών, για να δούμε ποιες είναι στην πράξη οι διαφοροποιήσεις που έγιναν σε σχέση με την πρόταση που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή και ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Η παραχώρηση των ενετικών τειχών σίγουρα είναι μια μεγάλη στιγμή για το Δήμο, η οποία θα κρίνει καθοριστικά τη δημοτική Αρχή σε σχέση με το αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για να διαχειριστεί τη χρήση των τειχών.
Διότι όπως όλοι καταλαβαίνουν εάν πάρουμε μόνο την αρμοδιότητα που θα ξεφορτώσει ωραία ωραία στο Δήμο το υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς τα αναγκαία κονδύλια διαχείρισης, ο Δήμος θα τρέχει και δεν θα φτάνει για να αντιμετωπίσει δεκάδες ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν που θα κάνουν «χαρακίρι» το δημοτικό ταμείο…
Ο Γκριμάλντι, η «Μαρίνα» και ο Δήμος
Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση ανάμεσα στον ΟΛΗ και τη ΔΕΠΑΝΑΛ για το μέλλον του «Μαρίνα» το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής ως δημοτικό αναψυκτήριο, αλλά μετά την πώληση του λιμανιού στον Γκριμάλντι η συνέχιση της λειτουργίας του μπαίνει στην «κόψη του ξυραφιού».
Είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική Αρχή εδώ θα δώσει εξετάσεις και θα πιστωθεί πολιτικά το αν θα καταφέρει να διατηρήσει στα χέρια της το εμβληματικό «Μαρίνα» (που διαχρονικά αποτέλεσε την προμετωπίδα της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου στον τομέα της εστίασης) διασφαλίζοντας και τις θέσεις των εργαζομένων για να μη χάσουν τη δουλειά τους και βρεθούν στο δρόμο.
Ορυκτά καύσιμα, η χαρά του καύσωνα
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δυνητικά θα κάνει εξόρυξη καυσίμων. Όχι ακριβώς η ίδια αλλά οι εταιρείες- κολοσσοί που έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις. Μάλιστα η Ελλάδα πανηγυρίζει για τον πλούτο που κρύβει στα έγκατά της…
Την ίδια ώρα μια νέα έκθεση αποδεικνύει πως τα ορυκτά καύσιμα υπερτροφοδοτούν τον καύσωνα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους επιρρεπείς σε θανατηφόρες θερμοκρασίες και επιβαρύνοντας το κλίμα. Η κλιματική κρίση προκάλεσε επιπλέον έξι εβδομάδες «καυτών» ημερών το 2024 για τον μέσο άνθρωπο, αυξάνοντας τις θανατηφόρες επιπτώσεις του καύσωνα σε όλο τον κόσμο. Μήπως τελικά είναι πολύ βαρύ το τίμημα για να πανηγυρίζουμε και από πάνω;
Κεραμίδα στο κεφάλι το στεγαστικό!
Η στέγαση στην Ελλάδα είναι ακριβό σπορ και μάλιστα με το υψηλότερο κόστος στην Ευρώπη! Η Ελλάδα μάλιστα καταγράφει για το 2023 και το υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας λόγω του στεγαστικού.
Το δεύτερο μέρος της Έκθεσης του Μηχανισμού Επαγρύπνησης (EME), που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν για τις επιδόσεις στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, κατέταξε την Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε., στην ομάδα των χωρών που απομακρύνονται και δεν… συγκλίνουν, γκρεμίζοντας το κυβερνητικό αφήγημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης: -Η Ελλάδα καταγράφει για το 2023 το υψηλότερο ποσοστό κόστους στέγασης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. (28,5%) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 8,8%. -Η χώρα μας καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό επιβάρυνσης του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας λόγω του στεγαστικού, 86,3% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο βρίσκεται μόλις στο 8,9%.
Ο Πάπας και το κυπριακό
Στο Κυπριακό αναφέρθηκε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχόμενος «να πέσουν τα τείχη». Με το άνοιγμα της Ιεράς Πύλης του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας εγκαινίασε το Ιωβηλαίο 2025, αφιερωμένο στην Ελπίδα και μίλησε για τις συγκρούσεις που μαστίζουν τον κόσμο.
Μάλιστα, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε το νέο Ιωβηλαίο να είναι ευκαιρία να γκρεμιστούν όλα τα τείχη που χωρίζουν, τα ιδεολογικά, που τόσο συχνά σημαδεύουν την πολιτική ζωή και τα φυσικά, όπως η διαίρεση που πλήττει το νησί της Κύπρου εδώ και 50 χρόνια και έχει διαρρήξει τον ανθρώπινο και κοινωνικό ιστό της.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με ανταπόκριση στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί κοινή λύση, η οποία θα θέσει τέλος στη διαίρεση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των κυπριακών κοινοτήτων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κυπριακό απασχολεί τον Πάπα. Στο ταξίδι του στην Ελλάδα και την Κύπρο το 2021, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας δήλωσε ότι για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αντάξιο της ανθρωπότητας, πρέπει να συνεργαστούμε, να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις, να γκρεμίσουμε τα τείχη και να καλλιεργήσουμε την ενότητα.
Ρητορική μίσους από τον Μεντβέντεφ
Νέες οργισμένες δηλώσεις κατά της Ευρώπης έκανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω του λογαριασμού του στο Telegram, με αφορμή τη βύθιση του ρωσικού φορτηγού πλοίου «Ursa Major» στη Μεσόγειο, την οποία η πλοιοκτήτρια εταιρεία απέδωσε σε «τρομοκρατική επίθεση».
Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να τιμωρηθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα (πολιτικά, οικονομικά και υβριδικά), ενώ αποθέωσε «τα πλήθη των μεταναστών που διαπράττουν ανοσιουργήματα και καταστρέφουν με μίσος τις ευρωπαϊκές αξίες του ουράνιου τόξου».
«Το υπό νορβηγική σημαία πλοίο Oslo Carrier 3 αρνήθηκε να επιβιβάσει τους Ρώσους ναύτες από το πλοίο Ursa Major, που πνίγονταν τη Μεσόγειο. Χρειάζεστε περισσότερες εξηγήσεις; Αυτό δεν μπορεί να συγχωρεθεί» είπε ο Μεντβέντεφ και συνέχισε σε επιθετικό τόνο:
«Η Ευρώπη πρέπει να τιμωρηθεί. Θα σας τα πω πιο αναλυτικά, γιατί ο σημερινός Παλαιός Κόσμος δεν μου προκαλεί κανένα συναίσθημα, εκτός από βαθύτατη αηδία. Είναι η Ευρώπη, η οποία έχει μετατραπεί σε μια κακιά, μισότρελη γριά γυναίκα, που έχει γίνει το κύριο προπύργιο της ρωσοφοβίας στον κόσμο».
Ο Σταϊνμάγερ διέλυσε τη… Μπούντεσταγκ
Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έπραξε χθες το αναμενόμενο. Διέταξε τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών για τις 23 Φεβρουαρίου, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Ο Σολτς δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Δεκεμβρίου και ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την κατάρρευση του αντιδημοφιλούς και περιβόητου τρικομματικού συνασπισμού του στις 6 Νοεμβρίου, όταν απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών του σε μια διαμάχη για το πώς να αναζωογονηθεί η στάσιμη οικονομία της Γερμανίας.
Οι ηγέτες πολλών μεγάλων κομμάτων συμφώνησαν τότε να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, επτά μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.