Μπροστά οι νέοι για τα Τέμπη
Κατακλύστηκε το κέντρο του Ηρακλείου χθες το μεσημέρι από διαδηλωτές που ζήτησαν να πέσει φως στην υπόθεση των Τεμπών.
Μια υπόθεση που όσο περνά ο καιρός τόσο γεννιούνται νέα ερωτηματικά και γιγαντώνεται η λαϊκή απαίτηση για την απόδοση δικαιοσύνης. Και όχι δεν ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο ένα από τα συνηθισμένα. Διέφερε στο μέγεθος αλλά και στη σύνθεση των ανθρώπων που διαδήλωναν.
Και ήταν όλοι εκεί: Φορείς, εκπρόσωποι επαγγελματικών τάξεων, οικογενειάρχες ακόμα και με μικρά παιδιά και νέοι, πολλοί νέοι. Φοιτητές και μαθητές, στην ηλικία των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη. Και όχι η νέα γενιά δεν είναι ούτε του καναπέ, ούτε των social media. Ή τουλάχιστον όχι μόνον αυτών. Η νέα γενιά είναι παρούσα σε κάθε υπόθεση που «πονάει». Και τα Τέμπη είναι μια υπόθεση που πόνεσε και θα πονέσει ακόμα πολύ το σύνολο της κοινωνίας.
Η λαμπρή παρουσία του Αναστάσιου
Ήταν ξεχωριστός με την παρουσία του και τη στάση ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κερδίζοντας την εκτίμηση και την αγάπη όλων.
Πολιτικοί, σημαντικά πρόσωπα του παγκόσμιου στερεώματος αλλά και απλώς κόσμος σκύβει με σεβασμό το κεφάλι στην εκδημία του αγαπητού Ιεράρχη. Ο εκλιπών είχε επισκεφθεί την Κρήτη το 2002 αφήνοντας τις θετικότερες εντυπώσεις σε όσους τον συνάντησαν.
Ευγενής, πράος και γνώστης των θεμάτων που συζητούσε. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν ήταν μια τυχαία προσωπικότητα. Θεολόγος, κληρικός, συγγραφέας, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος αφήνει πίσω του μία πλούσια παρακαταθήκη, ενώ το 2000 είχε προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης.
Η Κρήτη τον αποχαιρετά μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Αλβανία, ενώ η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, όπως αναφέρει σε ψήφισμά της θα οργανώσει επιστημονική εκδήλωση στο μέλλον για να τιμήσει την μνήμη της. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψή του στο νησί μας.
Χωρίς εκλογή
Δεν στάθηκε δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρώτη συνεδρίαση του προηγούμενου Σαββάτου. Ο προτεινόμενος από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 ψήφους, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους, η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στηριζόμενη από τη Νέα Αριστερά, Λούκα Κατσέλη έλαβε 40 ψήφους, ο προτεινόμενος από την ΚΟ Νίκη Κ. Κυριακού έλαβε 14 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν και 49 «παρών».
Νέο ραντεβού
Η ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου στις 31 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται η ίδια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών (200). Το Σύνταγμα προβλέπει – κατ’ ανώτατο όριο – πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και στη δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, και τότε θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Εάν τέλος, δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.
Θέμα η μετεγκατάσταση
Ένα από τα θέματα που ξεχωρίζουν στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου αφορά στους Ρομά. Αναφέρεται στην 16η θέση της συζήτησης της ημερήσιας διάταξης ως εξής: «Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη, την Ισότητα και την Συμμετοχή των Ρομά, στο Δήμο Ηρακλείου».
Η συζήτηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει η υλοποίηση της απόφασης για την μετεγκατάσταση των Ρομά, που ως γνωστόν όλο συζητείται και όλο σκοντάφτει. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως σήμερα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους κάθε φορά δεν προχώρησαν. Μένει τώρα να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτήν την φορά το θέμα.
Νέα αναβολή
Τέσσερα χρόνια πέρασαν χωρίς να ξεκαθαριστεί η υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη. Η δικαστική διαδικασία που θα φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια για τις συνθήκες και τα κίνητρα θανάτου του παραμένει στάσιμη.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει για τρίτη φορά τη δίκη των δύο κατηγορούμενων ψαράδων, λόγω κωλύματος του συνήγορου τους Αλέξη Κούγια, μεταφέροντάς την στις 22 Σεπτεμβρίου 2025.
«Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη αυτού του πατριώτη αγωνιστή της Ελλάδας», δήλωσε η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, εξερχόμενη από τα δικαστήρια. Και πρόσθεσε: «Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους ώστε οι δράστες να καταδικαστούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Αυτή η νέα καθυστέρηση προκαλεί απογοήτευση και θυμό, ιδιαίτερα στην οικογένεια του εκλιπόντος. Δεν έχουν άδικο καθώς ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν ήταν απλώς ένα τραγικό γεγονός, αλλά και μια υπόθεση με συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένης της πολιτικής του σταδιοδρομίας και της συμβολής του στη δημόσια ζωή.
62.000 αιτήσεις!
Το όνειρο του Έλληνα για «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι» δεν αλλάζει. Και πώς να αλλάξει δηλαδή, όταν τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα. Έτσι όλοι πια θέλουν το δικό τους σπίτι.
Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη όπου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Τόνισε πως μέσα σε 10 ημέρες κατατέθηκαν 62.000 αιτήσεις στο GOV, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 12.000 αιτήσεις που περιμένουν συγκατάθεση συζύγου.
«Σύμφωνα με το “Σπίτι μου 1”, περιμένουμε καλύτερη ταχύτητα στις εκταμιεύσεις. Στο πρώτο πρόγραμμα είχαμε την πρώτη εκταμίευση 3,5 μήνες μετά, και ένα μέσο όρο εισοδήματος περίπου τα 16.000 ευρώ και μέσος ηλικίας τα 34 έτη.
Θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι τα στατιστικά από τις τράπεζες για το “Σπίτι μου 2”, βλέπουμε όμως ότι τα ραντεβού στις τράπεζες ψηφιακά ή δια ζώσης έχουν αρχίσει να κλείνουν. Διαδικτυακά βλέπουμε από τις πλατφόρμες ότι υπάρχουν 60.000 διαθέσιμα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών είναι προφανώς στην Αττική, βλέπουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε δυτικά και ανατολικά προάστια γιατί υπήρχε και μεγαλύτερη δραστηριότητα κατασκευής για πάρα πολλά έτη.
Υπάρχει και στο κομμάτι της Αθήνας και στα διαμερίσματα που ζητάει ο κόσμος διαθεσιμότητα», είπε αρχικά η κ. Ζαχαράκη και τόνισε: «Αυτό που σίγουρα δε ενδείκνυται είναι κάποιοι επιτήδειοι να θελήσουν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα για να αυξήσουν την τιμή του ακινήτου».
Σημαντικό έργο στον Κρουσώνα
«Σάρκα και οστά» παίρνει αυτές τις μέρες ένα σημαντικό έργο για το κεφαλοχώρι του Κρουσώνα. Πρόκειται για την αποκατάσταση του ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπου, ο οποίος είναι πολιούχος του χωριού και μάλιστα γιορτάζει σε λίγες μέρες.
Το ενδιαφέρον για το ναό δεν είναι μόνο ιστορικό αφού αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μνημεία των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, στην Κρήτη. Ο εν λόγω ναός είχε σημαντικό ρόλο στα νικηφόρα επαναστατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή του ορεινού Μαλεβιζίου και του Μυλοποτάμου, κατά τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης, με επίκεντρο τον Κρουσώνα, τα οποία οδήγησαν στην γενίκευση της επανάστασης στην κεντρική και ανατολική Κρήτη.
Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, πυρπολήθηκε από τους χριστιανούς επαναστάτες, προκειμένου να εξολοθρευτούν 370 επίλεκτοι Τουρκαλβανοί του επιτιθέμενου οθωμανικού στρατού, οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτόν μετά από μάχες που είχαν προηγηθεί.
Συγκλονίζουν οι όμηροι
Φόβο, εξευτελισμό και αγωνία περιγράφουν ότι έζησαν οι τρεις όμηροι που απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Τρεις Ισραηλινές μοιράστηκαν τις οδυνηρές τους ιστορίες για τον χρόνο τους στη Γάζα, αποκαλύπτοντας όσα έζησαν.
Όπως είπαν οι τρεις γυναίκες, μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετακινούνταν από σπίτι σε σπίτι μέσα στα τούνελ της Χαμάς. Κρατούνταν σε ανθυγιεινές συνθήκες για μήνες και συχνά τους αρνούνταν το ντους, την ιατρική περίθαλψη και την πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής. Ορισμένες μάλιστα ήταν αναγκασμένες να περνούν για ατέλειωτες ώρες στο απόλυτο σκοτάδι, ενώ υπέφεραν από την πείνα.
Εκτός από τη σωματική τους ταλαιπωρία, οι όμηροι έκαναν καταναγκαστική εργασία. Ορισμένοι αναγκάζονταν να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν τουαλέτες για τους απαγωγείς τους. Τους απαγόρευαν να κλαίνε ή να κρατιούνται χέρι-χέρι, επιδεινώνοντας περισσότερο την ψυχολογική πίεση που αισθάνονταν.