Προτείνουν ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Έκαναν την κίνηση οι πρώτοι! Οι Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο), Αντώνης Λιάκος, Γιώργος Σωτηρέλης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Νίκος Μαραντζίδης (Μακεδονίας) αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η αποχή και τα ποσοστά που έλαβαν τα κυρίαρχα κόμματα προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς, καλώντας τους «ανένταχτους προοδευτικούς» να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος. Σημειώνουν, δε, πως θα πρέπει να εστιάσει σε δύο ζητήματα ο χώρος: την επεξεργασία εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων και την επιλογή προσώπου που θα συγκεντρώνει την ευρύτατη κοινή αποδοχή για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Προφανώς… να πάνε όλοι μαζί, ε;
Δύο λιγότεροι για τους «Σπαρτιάτες»
Με δύο λιγότερους βουλευτές μέσα σε μια ημέρα έμειναν οι «Σπαρτιάτες», που πλέον οριακά συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα. Από την Κ.Ο. αποχώρησαν χθες ο Ηρακλειώτης Μιχάλης Γαυγιωτάκης και ο Γεώργιος Ασπιώτης.
«Από τούδε και στο εξής λειτουργώ ως βουλευτής στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, έχοντας τιμηθεί με την ψήφο των πολιτών του Ηρακλείου Κρήτης, μη εντασσόμενος πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του πολιτικού κόμματος “Σπαρτιάτες”» δήλωσε ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης και άφησε αιχμές για οικονομικά ζητήματα.
Ο πρώην «Μίστερ Κρήτη», που είχε αναλάβει και τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κάνει λόγο για «λανθάνουσα ανεξαρτησία», ενώ ζητά από τον κ. Τασούλα να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο, ενεργοποιώντας τις διατάξεις της νομοθεσίας για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων των πόθεν έσχες για τους πολιτικούς.
«Προτάσσουμε το θάρρος, τη δύναμη του φρονήματος, τα βήματα μπροστά και όχι την οπισθοχώρηση. Δεν χαριζόμαστε σε επίγειους παραδείσους, ούτε συνωμοτούμε στα θέλγητρα και προσταγές ενός επίδοξου εισβολέα» προσθέτει στη δήλωσή του.
Μερικές ώρες μετά ανακοίνωσε την απόφασή του να λειτουργεί ως ανεξάρτητος βουλευτής, μη εντασσόμενος πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών», ο Γεώργιος Ασπιώτης, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.
Πλέον οι «Σπαρτιάτες» μένουν με πέντε βουλευτές και οι ανεξάρτητοι βουλευτές γίνονται έντεκα. Στην περίπτωση που οι «Σπαρτιάτες» μείνουν με κάτω από πέντε βουλευτές παύουν να είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Έκλεισε το ευρωπαϊκό ντιλ
Έκλεισε το ντιλ! Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες που διαπραγματεύονται τα ονόματα για τα κορυφαία πόστα του ευρωπαϊκού μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συμφωνία προβλέπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να προταθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα είναι η νέα επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).
Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα!
«Είμαστε σε μια κατάσταση που δεν είναι καλή, καθώς έχουν περάσει 15 μέρες από τις ευρωεκλογές και δεν έχουν συνεδριάσει τα όργανα του κόμματος» δήλωσε στον realfm ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον κ. Μωραΐτη τον ήξερα σαν ένα πετυχημένο στιχουργό, έναν καλλιτέχνη, έναν στιχουργό που είχε μια συγκεκριμένη ενασχόληση. Είμαι 20 χρόνια σε αυτό το κόμμα. Δεν δέχομαι υποδείξεις από κανέναν, στο πού θα πάω και πού θα μείνω» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Και πρόσθεσε: «Κάνει ο Νίκος Μωραΐτης προτροπή στον Αλέκο Φλαμπουράρη σε ποιο κόμμα θα πάει; Έχουμε χάσει το μέτρο; Ποιος είναι αυτός; Πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια;».
Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη είπε: «Εγώ περίμενα ότι θα είχε μια διαφορετική στάση και μια διαφορετική αλληλεγγύη. Είμαστε πολλά χρόνια με τον Παύλο στο ίδιο κόμμα και δεν περίμενα ότι θα κάνει αυτό το σχόλιο. Και βεβαίως γι’ αυτό βγήκα και του απάντησα. Για το τι έγινε, πώς έγινε και τι ευθύνες έχει ο καθένας». Και συμπλήρωσε: «Αλλά βγαίνει τώρα κάποιος και λέει “εσείς οι τρεις να πάτε στο ΠΑΣΟΚ, εσείς οι δύο να πάτε στη Νέα Αριστερά”; Στο όνομα ποιανού μιλάει; Ποιος είναι αυτός; Εμάς αυτό το κόμμα είναι η ζωή μας εδώ πέρα».
Λίγη… σεμνότητα, Παύλο!
…Φυσικά απάντησε ο Παύλος Πολάκης αφήνοντας αιχμές κατά του Κώστα Ζαχαριάδη και σημειώνοντας πως, εάν δεν είχε έρθει σε συνεννόηση «με τους μετέπειτα αποστάτες το περασμένο καλοκαίρι, σήμερα θα είχαμε δήμαρχο Αθηναίων τον Νίκο Παππά και όχι ευρωβουλευτή». Τις αιχμές δεν άφησε αναπάντητες ο Ζαχαριάδης, ζητώντας «σεμνότητα» από τον Παύλο Πολάκη και αναφέροντας «δες και τις δικές σου ευθύνες σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε». «Αν δεν είχαμε δεχτεί την επιστολή με την υποκριτική σου συγνώμη στην Πολιτική Γραμματεία, δεν θα είχαμε αυτή την εκλογική κατάρρευση. Μεγάλο λάθος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αντί να έχεις κομματικού χαρακτήρα βεβαιότητες για την Αθήνα, πες μας τι έγινε στην Κρήτη που το τρίτο κόμμα έγινε πρώτο. Γιατί ένας κόσμος που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 πήγε στην Κρήτη όχι με τον πρώτο αλλά με τον τρίτο;».
Και Καρτερός κατά… Κασσελάκη!
Αλλά να ήταν μόνο αυτοί; Σφοδρή κριτική στη στρατηγική που ακολουθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη θεωρία του ότι «άντεξε» ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά άσκησε με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός. Ο αρθρογράφος της «Αυγής» σημειώνει ότι δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι και ούτε φυσικά χαρούμενοι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ τονίζει ότι η εκτίμηση του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία έγινε και εκτίμηση του Εκτελεστικού Γραφείου, ότι «αντέξαμε», δεν λέει απολύτως τίποτα. Ο Θανάσης Καρτερός υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά απέτυχε σε όλους τους στόχους του: Ούτε τη μεγάλη ανατροπή έκανε, ούτε προσέγγισε το 20%, ούτε καν το ποσοστό των εθνικών εκλογών του Ιουνίου», αμφισβητώντας ανοιχτά την ηγεσία Κασσελάκη.
Σε άλλο σημείο του άρθρου του αναφέρει ότι η Αριστερά αντέχει πάνω από 100 χρόνια και δεν κατάφεραν να την εξαφανίσουν, ενώ υπενθυμίζει ότι με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους πέρυσι ο Τσίπρας παραιτήθηκε, σε αντίθεση με τώρα και αναρωτιέται: «όλα είναι καλά και πάμε ταξίδι στο Σικάγο;». Κλείνοντας ο Θανάσης Καρτερός με καυστικό τρόπο λέει: “Εντάξει, συνεχίστε, αλλά για πολλούς αυτό δεν αντέχεται. Γιατί ξέρουν ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το επόμενο λάθος του. Ή πιο σωστά το επόμενο “αντέξαμε…”».
Τέλος εποχής για την «Αυγή»
Αυτό κι αν είναι μια κακή είδηση! Το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ με το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισαν από κοινού το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», ενώ θα ακολουθηθεί μοντέλο εξυγίανσης τόσο για το έντυπο όσο και για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Οι ανακοινώσεις προς τους εργαζόμενους πραγματοποιήθηκαν χθες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το χθεσινό (25/6) ήταν το τελευταίο φύλλο για την καθημερινή έκδοση της ιστορικής εφημερίδας. Η ιδιοκτησία ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζόμενων, καθώς στόχος είναι όσοι εργάζονταν στο καθημερινό φύλλο να απασχοληθούν στην ιστοσελίδα avgi.gr και στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας.
Το σκέφτηκε καλά ο πρόεδρος;
Το σκέφτηκε καλά ο Στέφανος Κασσελάκης για να επιτεθεί με σφοδρότητα έναντι του Αλέξη Τσίπρα; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια κίνηση που ενόχλησε πολλούς, ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό, αποφάσισε να κάψει ο ίδιος τα σενάρια περί συνεργασίας ή συμπόρευσης ή συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να βάλει όσο μπορεί τις συντεταγμένες για την επόμενη περίοδο. Και μόνο η αναφορά του «παρέλαβα χάος» ήταν μεγάλο καρφί για τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο εξαπέλυσε ουσιαστικά ευθεία επίθεση.
Και θέλοντας να προκαλέσει τη δημιουργία ενός κομματικού τείχους από στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε με τη μακροσκελή ανάρτησή του από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Κι οι αιχμές για τα «μαύρα» χρήματα, τις αργομισθίες, μεγάλο θέμα.
Κατέθεσε για τις υποκλοπές
Ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε χθες ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τέως ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, για την υπόθεση των υποκλοπών που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημητριάδης κλήθηκε ως μάρτυρας από τον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση που διενεργεί την έρευνα, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.
Η κατάθεση Δημητριάδη διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ενώ το περιεχόμενό της δεν έγινε γνωστό. Ο ίδιος πάντως απέφυγε επιμελώς να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους, επιλέγοντας να φύγει από άλλη πόρτα και όχι από την κεντρική είσοδο του Αρείου Πάγου. Η κατάθεση του κ. Δημητριάδη εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί ο κ. Ζήσης, ώστε να παραδώσει πόρισμα εντός του καλοκαιριού, ενώ την τελική απόφαση για την πορεία της υπόθεσης- δηλαδή αν θα αρχειοθετηθεί ή αν θα ασκηθούν διώξεις- θα λάβει η Γεωργία Αδειλίνη.
«Άραγε καλείται ως μάρτυρας σε μια υπόθεση ή ως ύποπτος για τέλεση αδικημάτων;» ρώτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αποκλεισμός από τον Πούτιν
Το Κρεμλίνο απέκλεισε την πρόσβαση στο εσωτερικό της Ρωσίας σε 81 ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και σε τέσσερα ελληνικά.
Η κίνηση αυτή από τη Ρωσία έρχεται σε αντίποινα για την απαγόρευση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τεσσάρων κρατικά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης.
Ο κατάλογος των απαγορευμένων μέσων πέρα από την ert, περιλαμβάνει τη γαλλική υπηρεσία ειδήσεων AFP, τα γερμανικά πρακτορεία Der Spiegel και FAZ και τους ιταλικούς και ισπανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς Rai και RTVE. Τα υπόλοιπα ελληνικά μέσα που μπλόκαρε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το skai.gr, το Megatv.com και το protothema.gr. Το Κρεμλίνο μπλόκαρε επιπλέον και κυπριακά μέσα, όπως το αγγλόφωνο Cyprys Times, τον «ΠΟΛΙΤΗ» και την ιστοσελίδα της αγγλόφωνης εφημερίδας «Cyprus Mail».