Χθες… σήμερα αύριο 25/07/2024

Η νέα χωροταξία στη Λότζια

Η ολοκλήρωση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης της Λότζια και της Ανδρόγεω έχει, όπως είναι φυσικό, ανοίξει τη διαδικασία της μετακίνησης υπηρεσιών και αντιδημάρχων. Στο πλαίσιο λοιπόν της γενικότερης διαδικασίας των μετεγκαταστάσεων, δίνουν και παίρνουν τα σκωπτικά σχόλια, τα «σκουντήματα» και οι πικρόχολες αναφορές για τη νέα χωροταξία της Λότζια, για το ποιος κάθεται πού, γιατί κάποιοι έχουν δύο γραφεία και γιατί οι μη αιρετοί καταλαμβάνουν θέσεις που θα έπρεπε να έχουν εκλεγμένοι, όπως παραδοσιακά γίνεται χρόνια τώρα. Κάποιοι που δείχνουν ότι ξέρουν περισσότερα απαντούν με νόημα «αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσετε» και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς ερμηνεύεται η ατάκα ότι το γραφείο του προέδρου θα μπορούν συμπληρωματικά να το χρησιμοποιούν παράλληλα και άλλοι αντιδήμαρχοι…

Τετραπλή εκπροσώπηση

Εκπροσώπηση από τέσσερις ευρωβουλευτές θα έχει η Ελλάδα στα προεδρεία των  20 επιτροπών και υποεπιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασαν για τη σύστασή τους σε σώμα και εξέλεξαν τα προεδρεία τους. Από την Ελλάδα εξελέγησαν η Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ) πρόεδρος στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και στην ίδια επιτροπή η Έλενα Κουντουρά Γ’ αντιπρόεδρος.
Επίσης, ο Φρέντη Μπελέρης (ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ) εξελέγη Β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών (PETI). Με δήλωσή του μάλιστα ευχαρίστησε την Ελ. Βόζεμπεργκ.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για έναν νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή, αλλά και για τη χώρα μας. Σύντομα η περιπέτειά μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες».

Ακόμα, στην Υποεπιτροπή Δημόσιας Υγείας εξελέγη Δ’ αντιπρόεδρος ο Εμμανουήλ Φράγκος (Συντηρητικοί). Οι επιτροπές ασχολούνται με νομοθετικές προτάσεις, ορίζουν διαπραγματευτικές ομάδες για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους υπουργούς της ΕΕ, εγκρίνουν εκθέσεις, οργανώνουν ακροάσεις και ασκούν δημοκρατικό έλεγχο στα άλλα όργανα και στους θεσμούς της ΕΕ.

Θέλει ισχυρό χαρτοφυλάκιο

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εξασφαλίσει υποστήριξη για δεύτερη θητεία» αναφέρει το Politico, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα επιθυμεί την πρόσφατα αναγγελθείσα θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο Μητσοτάκης είπε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μία μεσογειακή χώρα. Υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν σημαντικά και στο τέλος της ημέρας είναι μία απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος».

Ο Σχοινάς και οι άλλοι

Ο σημερινός Ελληνας επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε στο Brussels Playbook αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει στην Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλη τιμή».
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί, όπως σημειώνει το Politico, αναφέροντας συγκεκριμένα τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Η φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη της την ισορροπία των φύλων και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τη γεωγραφική ισορροπία, όταν θα κατανείμει τα χαρτοφυλάκια, όπως επισημαίνεται.

Φως στα μαύρα σκοτάδια

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά το τρισάγιο στη μνήμη των 104 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, πριν από έξι χρόνια.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, κάτοικοι από τον Νέο Βουτζά, το Μάτι, τις γύρω περιοχές, άρχισαν να φτάνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Νέο Βουτζά για το τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της φονικής φωτιάς. Μετά το τρισάγιο και το προσκλητήριο νεκρών στον Νέο Βουτζά, έγινε πομπή προς το Μάτι, η οποία κατέληξε στην Αργυρά Ακτή. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί φορώντας μαύρα και έχοντας στα χέρια από ένα λουλούδι, σκαρφάλωσαν τον χωμάτινο «διάδρομο» για να φτάσουν μπροστά από το Μνημείο, το οποίο απεικονίζει τη φρίκη που βίωσαν οι 104 που έχασαν τη ζωή τους και οι δεκάδες εγκαυματίες και τραυματίες, στις 23 Ιουλίου του 2018. Οι συγγενείς άναψαν 104 φαναράκια τα οποία «απελευθέρωσαν» στη θάλασσα στη μνήμη των θυμάτων.

Οι παγίδες της παραλιακής

Μέγα θέμα να λυθούν κρίσιμα ζητήματα οδικής ασφάλειας στην παραλιακή του Ηρακλείου, με κορυφαίο αυτό των κιγκλιδωμάτων μετά και από το πρόσφατο ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή του Καράβολα, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και από θαύμα δεν είχαμε και χειρότερα. Αντίστοιχα σοβαρό ζήτημα και αυτό που αφορά στους ξερούς φοίνικες της παραλιακής, που κανείς δεν έχει καταλάβει τι ρόλο επιτελούν. Επίσης είναι δεκάδες οι Ηρακλειώτες που έχουν κάνει τη σκέψη τι θα συμβεί εάν κοπεί ένα από τα συρματόσχοινα που τους συγκρατούν και είναι πανεύκολο να προκαλέσουν τεράστιο ατύχημα.

Το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του

Το νομοσχέδιο για τις «μικρές ΔΕΗ» με το οποίο το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να εκσυγχρονίσει 8 θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου κατατέθηκε κιόλας στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να είναι όχι μόνο επιφυλακτική αλλά και άκρως επικριτική. Ο επίσημος τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της». Το Υπουργείο υποστηρίζει πως αυτό «προωθεί τον εκσυγχρονισμό του ρόλου του Υπερταμείου και προβλέπει διατάξεις που κάνουν πιο ευέλικτο τον τρόπο λειτουργίας των θυγατρικών του, κατά το μοντέλο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ, και δημιουργεί “Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο” για την ενίσχυση των επενδύσεων». Στην πραγματικότητα, λένε οι επικριτές του νομοσχεδίου, το νέο ταμείο θα χρηματοδοτεί και ιδιωτικές επενδύσεις με χρήματα από την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, ενώ επεκτείνεται το «μοντέλο ΔΕΗ», το οποίο τη μετέτρεψε σε επιχείρηση που κερδοσκοπεί διπλά εις βάρος των καταναλωτών.

Οι 8… «μικρές ΔΕΗ»

Το τουλάχιστον προβληματικό μοντέλο αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου:
•Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier).

•ΔΕΘ-Helexpo.

•Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).

•Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).

•ΓΑΙΑΟΣΕ.

•Ελληνικές Αλυκές.

•Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

•Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα τη συγκρότηση ανεξάρτητων πειθαρχικών συμβουλίων χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

Απόδημοι και αυτοδιοικητικοί

Το θέρος τραβά τους απόδημους στην Κρήτη και όταν αυτοί είναι και αυτοδιοικητικοί έχουν έναν λόγο παραπάνω να επισκέπτονται δημαρχεία και Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό, 26 απόδημοι Έλληνες από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας, οι οποίοι βρίσκονται στο νησί, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για μια δεκαήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο νησί, με  αρχηγό την Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, η οποία είχε ανακηρυχθεί Γυναίκα της Χρονιάς το 2019 στην Αυστραλία.

Στην Περιφέρεια Κρήτης τούς καλωσόρισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που αναφέρθηκε στις δράσεις των αποδήμων και τη στήριξη της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σχέση του νησιού με τους απόδημους Κρητικούς και Έλληνες. Οι επισκέπτες είναι φιλοξενούμενοι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Κρήτης. Το πρόγραμμα της επίσκεψής τους, ξεναγήσεις σε ιστορικές θέσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εκπόνησε και υλοποιεί εθελοντικά η Αθηνά Σφακάκη. Για τον πολιτισμό και τις δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κρήτη μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Γεωργία Μηλάκη, ενώ υπήρξε ανταλλαγή αναμνηστικών.

Άρση ασυλίας

Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διάφορες τους η Έλενα Ακρίτα και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία μήνυσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντική ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας της κυρίας Ακρίτα. Η ίδια η Έλενα Ακρίτα, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας της, προκειμένου να δώσει τον δικαστικό αγώνα.

«Η παραίτηση από την ασυλία είναι για εμένα μια αυτονόητη πράξη ευθύτητας, αισθήματος ισότητας και σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη» αναφέρει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, σχετικά με τα εισαγγελικά αιτήματα περί άρσης της ασυλίας της.

Νέα δεδομένα

Για το μπλόκο στη συνταγογράφηση για ιδιώτες γιατρούς, εφόσον δεν προσφέρουν υπηρεσίες σε δημόσια νοσοκομεία, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, επικοινώνησε με ιατρικούς συλλόγους σε Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη και άλλες περιοχές και υπάρχει διάθεση από ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν εθελοντικά στις εφημερίες. «Εάν υπάρξει συνέχεια, τότε είναι πιθανό να μην ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις εις βάρος γιατρών που θα αρνηθούν να εργαστούν στα νοσοκομεία» είπε ο υπουργός. «Έχουμε νέα δεδομένα σε περιοχές που ιατρικοί σύλλογοι βρήκαν εθελοντές» είπε ο υπουργός. «Δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη για επίταξη αν ανταποκριθούν οι γιατροί» ανέφερε.

«Έχει αδικηθεί η νομοθετική μας πρωτοβουλία, γιατί επικεντρώνεται η κοινή γνώμη σε ένα άρθρο το οποίο είναι μια σειρά από προηγούμενα άρθρα στο ίδιο νομοσχέδιο. Δηλαδή στο ν/σ που ψηφίζουμε βάζουμε αύξηση του επιδόματος στα 2.100 ευρώ στον γιατρό που θα πάει από την ηπειρωτική χώρα σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέσα στο καλοκαίρι έως τρεις μήνες» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας. «Αυξάνουμε και τον αριθμό των άγονων περιοχών, αλλά και αυξάνουμε κατά πολύ τις οικονομικές απολαβές των γιατρών που υπηρετούν στα άγονα. Δηλαδή ένας γιατρός θα παίρνει 7.100 ευρώ παραπάνω τον χρόνο με τον νέο νόμο» συμπλήρωσε.