Χθες… σήμερα… αύριο 22/05/2024
Screenshot

Το patris.gr και η επίσημη παρουσίαση

Με πολύ καλές κριτικές και θετική αύρα υποδέχθηκαν αναγνώστες και επισκέπτες το patris.gr, που έκανε πρεμιέρα με τη νέα του μορφή και τον καινούριο σχεδιασμό του. Η ιστοσελίδα φέρνει νέο αέρα εγκυρότητας και έγκαιρης ενημέρωσης. Ο σχεδιασμός για την εφημερίδα και το σάιτ, όπως και η δυναμική που αναπτύσσει ο όμιλος της «Πατρίδας» θα παρουσιαστεί πάντως και επίσημα σε εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε όχι μόνο τον σχεδιασμό, αλλά και να αναφερθούμε στην πορεία της εφημερίδας που συμπληρώνει σχεδόν 80 χρόνια κυκλοφορίας.

Πρόεδρος, αλλά ποιας χώρας;

 

Θεαματική κυβίστηση! Ανανεώθηκε χθες η επίσημη ιστοσελίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η νέα Πρόεδρος του κράτους είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού, δηλαδή «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», στην οποία παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.

Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλώς «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών αναφέρεται μόνο ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις. Σημειώνεται ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι καλώντας τη Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία». Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαΐου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Τρέχει, αλλά από αποτέλεσμα…

 

Δεν ξέρω πόσο… βολικά αισθάνεται ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη θέση αυτή, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αυτό που περίμενε κάποιος πλην του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τα οποία τα ακούμε, αλλά δεν τα είδαμε ακόμη και κρατάμε μικρό καλάθι. Προφανώς η αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στη χώρα είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και γι’ αυτό μπήκε σε αυτή τη θέση ο Πιερρακάκης, ο οποίος είχε πετύχει στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Τώρα προς το παρόν μένουμε στα… ψηφιακά, λίγο το σχολείο, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, μα αποτελέσματα δεν έχουμε δει ακόμη!

 Προς το παρόν πάει πάνω-κάτω για τις εκλογές. Ο υπουργός μετά την επίσκεψη στο Βατικανό ταξίδεψε στην Κρήτη, στη συνέχεια πήγε στην Ημαθία και τώρα είναι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη όπου μιλάει στο G4I, ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά συνέδρια παγκοσμίως για τη διακυβέρνηση και την τεχνολογία. Βλέπετε, πάλι για τα ψηφιακά τρέχει!

Οι συνεχείς αναβολές

Screenshot

 

Αγανακτισμένος ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων με τις αναβολές του δικαστηρίου, όπως αποκάλυψε χθες το patris.gr. Η ιστορία στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, τον Ιούνιο του 2021. Μια αρνήτρια μάσκας που δούλευε στον Δήμο δεν ήθελε με τίποτα να συνετιστεί με τους κανόνες, της έκαναν παρατήρηση κι εκείνη αντέδρασε με μήνυση εναντίον του Μανόλη Κοκοσάλη- και όχι μόνο! Κάπως έτσι άρχισαν οι αντεγκλήσεις, οι μηνύσεις, ο Δήμος προσέφυγε στη δικαιοσύνη και πήγε η λοιπόν υπόθεση στα δικαστήρια. Ε, από τότε ο δήμαρχος πηγαινοέρχεται στις αίθουσες, αλλά το δικαστήριο δεν γίνεται! «Πήρε πλέον την όγδοη αναβολή και δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει. Και μιλάμε και για άλλες υποθέσεις που έρχονται» είπε στο patris.gr ο δήμαρχος. Και με το δίκιο του αγανακτεί!

Η Ντόρα προετοιμάζει το κλίμα

 

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και την Παρασκευή 24 Μαΐου, στη 1 μμ, θα γίνει  συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 38, με την πρώην υπουργό και βουλευτή Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Προφανώς προετοιμάζει το κλίμα και για την κάθοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει περιοδεία και συγκέντρωση την 1η Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο ΒΟΑΚ και οι διαρροές

Από το Υπουργείο Υποδομών υπάρχουν διαρροές ότι όλα είναι καλά με τον ΒΟΑΚ, αλλά έχει επιμέρους ζητήματα. Όπως στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει να κατασκευάσει η Άκτωρ, η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως τα ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις εκτροχιάζουν το χρονοδιάγραμμα και πηγαίνουν συνεχώς πιο πίσω την κατασκευή του έργου. Το Υπουργείο λέει ότι έχει προχωρήσει ήδη στη χορήγηση τμηματικών προθεσμιών της σύμβασης κατά 483 μέρες, λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις που ξεπερνούν τον έναν χρόνο. Ούτε όμως το Χερσόνησος-Νεάπολη, που είναι το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, το οποίο κατασκευάζεται ως ΣΔΙΤ από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις-Ιντρακάτ, εμφανίζει καλύτερη εικόνα. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης μελετών, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή μέσα στο έτος. Αξιοσημείωτες καθυστερήσεις εμφανίζει κι ένα άλλο έργο του ΒΟΑΚ, το οποίο αναπτύσσεται ανεξάρτητα από την κύρια παραχώρηση, αλλά και τα έργα που κατασκευάζονται ως δημόσια και ως ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τις εργασίες για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον ΒΟΑΚ, προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ, που παρατηρήθηκαν κατά την κατασκευή του έργου.

Κονδύλι για τις κατολισθήσεις

….Για τις κατολισθήσεις αυτές πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ενέκρινε τη χορήγηση παράτασης της συνολικής προθεσμίας του έργου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, μετά από αίτημα του αναδόχου, που είναι η P&C Development του Χρίστου Παναγιωτοπούλου. Η τεχνική εταιρεία έχει αποκαλύψει κατολισθητικά φαινόμενα σε γειτνιάζουσες με το έργο θέσεις, για τις οποίες έχει υποβάλει μελέτη εφαρμογής για την αποκατάστασή τους στο Υπουργείο Υποδομών.

Γιατί δεν πήραν απόφαση

 

Έχει προκαλέσει ένα μικρό σοκ η αναβολή που έδωσε το Εκλογοδικείο για τους Σπαρτιάτες. Τι ήταν εκείνο για το οποίο ανώτατοι δικαστικοί έκριναν ότι δεν χρειάζεται να αποφανθούν στο εάν πρέπει οι Σπαρτιάτες να παραμείνουν στο Κοινοβούλιο, να νομοθετούν και να αμείβονται βουλευτές, ενώ το κόμμα τους κηρύχθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον Άρειο Πάγο ως μη σύννομο για να συμμετέχει στις ευρωεκλογές; Πραγματικό παράδοξο.

Η απόφαση επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί εναντίον της εκλογής τριών βουλευτών των Σπαρτιατών, αλλά και συνολικά για τη συμμετοχή του κόμματος αυτού στις περσινές εθνικές εκλογές θα ληφθεί σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ποινικής δίκης για την ίδια υπόθεση, η έναρξη της οποίας έχει προσδιοριστεί για τις 19 Ιουνίου! Άρα, ζήσε… καλοκαίρι μου και βλέπουμε!

Κι όμως στις 24 Απριλίου ο Άρειος Πάγος απέκλεισε τους Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές, κρίνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα «υποκαθιστά» τη Χρυσή Αυγή κι ο πραγματικός αρχηγός του είναι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτή η απόφαση του αποκλεισμού βασίζεται στον νόμο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2023.

Εκλογοδικείο εναντίον Α.Π.

…Η απόφαση λοιπόν θα έπρεπε να είναι μάλλον εύκολη για το Εκλογοδικείο, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα μισά του μέλη προέρχονται από τον Άρειο Πάγο. Αλλά ακόμα κι αν το Εκλογοδικείο έχει άλλη άποψη, από τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος έλαβε μία τόσο σοβαρή απόφαση για ένα κόμμα και τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, θα όφειλε κι αυτό με τη σειρά του να εκδώσει και τη δική του το συντομότερο και πάντως όχι σε απροσδιόριστο βάθος. Κι αυτό διότι στο μεταξύ το κόμμα των Σπαρτιατών έχει λόγο και ρόλο στο Κοινοβούλιο, διαθέτει τη δυνατότητα του δημόσιου λόγου από τα έδρανα της Βουλής, ψηφίζει και καταψηφίζει νομοσχέδια, τοποθετείται επί μειζόνων θεμάτων και φυσικά αντλεί δημόσιους πόρους (επιχορήγηση, μισθούς βουλευτών, συνεργάτες κλπ).

Ο φόβος ήταν ότι μία απόφαση ακύρωσης της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις περσινές εκλογές και η αφαίρεση των εδρών τους μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο της ακροδεξιάς – αλλά και ερωτηματικά γενικότερα σε μία μερίδα πολιτών που δεν ανήκουν σε αυτό τον χώρο – και να υπάρξει αποτύπωση αυτού του κλίματος στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Το φάντασμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι απειλητικό, αλλά μπορεί να προκύψει ανάλογο και στην Ελλάδα, εάν οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου κάνουν λάθη στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών αυτών σχημάτων.

Το μεγάλο θέμα των εδρών

…Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να μην επιθυμεί να λύσει το Εκλογοδικείο, επειδή υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις (ή να μην μπορεί λόγω των εσωτερικών διαφωνιών), είναι τι θα συμβεί εάν κριθεί παράνομη η συμμετοχή των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές. Τι θα γίνει εν ολίγοις με τις έδρες, καθότι στην απόφασή του οφείλει να προσδιορίσει και τα επόμενα βήματα. Το κυρίαρχο σενάριο που κυκλοφορούσε ήταν αυτό της διανομής των 12 εδρών που κέρδισαν οι Σπαρτιάτες- μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο- αναλογικά σε άλλα κόμματα – κυρίως στη ΝΔ, αλλά και σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Αλλά η εικόνα να ακυρώνεται η ψήφος περίπου 200.000 ανθρώπων οι οποίοι επέλεξαν -καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία σε αυτή την εξίσωση- τους Σπαρτιάτες και τώρα βλέπουν άλλα κόμματα να μοιράζονται τις έδρες δεν θεωρείται από όλους ως μία ενδεδειγμένη δημοκρατική διαδικασία. Από την άλλη, το άλλο σενάριο περί διεξαγωγής εκλογών στη μισή χώρα (οι 12 βουλευτές εκλέχτηκαν σε μεγάλες περιφέρειες, που αφορούν εκλογικό σώμα 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων) είναι επίσης κάτι που προβληματίζει πολλούς. Κάπως έτσι πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα.

Προαναγγέλλει και μηνύσεις

Μηνύσεις-έκπληξη εναντίον πολιτικών προσώπων προανήγγειλε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη, που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο Ηράκλειο. «Υπάρχει μια ατιμωρησία σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παραλείψεις-παρανομίες και πλέον αυτό δεν το δεχόμαστε. Με αυτά τα δεδομένα είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε πολύ διαφορετικά και θα ακολουθήσουν μηνύσεις-έκπληξη κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων».

Μηνύσεις όμως προανήγγειλε και κατά της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

«Θα ακολουθήσουν μηνύσεις για τους ιατροδικαστές, οι οποίοι προφανώς δέχθηκαν οδηγίες να συγκαλύψουν, λειτούργησαν έξω από κάθε πρωτόκολλο, ελληνικό και ευρωπαϊκό. Δεν έκαναν καθόλου τοξικολογικές εξετάσεις στα καμένα παιδιά. Απλώς έδωσαν σε όλους τους γονείς ένα χαρτί “βίαιος θάνατος, πλήρης απανθράκωση” και αυτό ήταν. Ούτε αιτία μέσα, δηλαδή εάν ανέπνευσε καυστικό υγρό και μετά πέθανε ή αν κάηκε ζωντανός» τόνισε η κ. Καρυστιανού μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Πόσο εμπιστευόμαστε το Δημόσιο;

Άραγε τι σκέφτονται οι πολίτες για τις δημόσιες-δημοτικές υπηρεσίες; Πώς βλέπουν το Σύστημα Υγείας; Ποιους εμπιστεύονται περισσότερο;

To τρίτο μέρος του έκτου κύματος της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» εστιάζει στα παραπάνω ερωτήματα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από το Δημόσιο. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση υπάρχει ερώτημα για το τι θεωρούν οι πολίτες σημαντικό για την ανάπτυξη στη χώρα. Στη σχετική ερώτηση, η πρώτη σε δημοφιλία απάντηση είναι η «ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης» (32,3% στις συνολικές αναφορές). Ακολουθούν η διαφάνεια στη λειτουργία του Δημοσίου και των θεσμών (27,3% – μάλιστα κατά πολύ αυξημένο από το 19,1% του 2022) και η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (25,9%).

Πώς βλέπουν όμως οι πολίτες το κράτος και τη δημόσια διοίκηση; Ποιες πλευρές του αξιολογούν περισσότερο ή λιγότερο θετικά; Στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τις περισσότερες θετικές και μάλλον θετικές γνώμες συγκεντρώνουν τα ΚΕΠ (85,2%) και έπεται το gov.gr (82%). Αν κρατήσουμε μόνο τις θετικές γνώμες (και όχι τις «μάλλον θετικές»), η σειρά είναι αντίστροφη, αλλά και πάλι τα ποσοστά είναι παρόμοια (54,9% θετικές γνώμες το gov.gr, 51,9% τα ΚΕΠ). Τρίτες έρχονται οι υπηρεσίες πυρόσβεσης με 79,6%. Η πολεοδομία (35,2%), τα ασφαλιστικά ταμεία (33,6%) και η υπηρεσία αδειοδότησης επιχειρήσεων (33,7%) έχουν μεν χαμηλές θετικές αξιολογήσεις, όμως παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, άνω των 6 μονάδων, από το προηγούμενο κύμα της έρευνας, το 2022.

Αντίστροφα, το Σύστημα Υγείας (“νοσοκομεία-φορείς δημόσιας υγείας”) παρουσιάζει σημαντική μείωση, άνω των 10 μονάδων: από 45,9% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες το 2022 σε 32,2%.

@patris

Σκουλήκια, τρίχες, πούπουλα και… σταφυλόκοκκο σέρβιραν στα παιδικά γεύματα από το εργοστάσιο. Προσεγμένα πράγματα. Με τάξη. Και μετά μπήκε φωτιά.

Ellinas