Στα… αξιοθέατα της πλατείας Ελευθερίας
Όσα και να γράψει κάποιος για την πλατεία Ελευθερίας είναι λίγα… Το κακό είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και ο διαβάτης θέλοντας και μη θα τη βρει μπροστά του. Δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Όπως δεν μπορεί να παρακαμφθεί το γεγονός ότι το έργο της ανάπλασης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023, έχουμε Πάσχα του 2025 και τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο θα είναι σε εκκρεμότητα κάποια μερεμέτια με τη συμπληρωματική σύμβαση που έγινε.
Συνεπώς μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα είναι έργα σε εξέλιξη. Δεν ξέρω ποιος φταίει. Το αποτέλεσμα όμως είναι απαράδεκτο. Και οι εικόνες να περνούν οι τουρίστες μέσα από τα εργοτάξια, δυσφημιστικές για την πόλη. Τα λεωφορεία σταθμεύουν στο άγαλμα του Βενιζέλου και οι τουρίστες μπαίνουν στη γραμμή περνώντας μέσα από την πλατεία, παθαίνοντας σοκ με το πρώτο αξιοθέατο…Φανταστείτε να μην ήταν και «έξυπνη πόλη» το Ηράκλειο!
Η αξιοζήλευτη «ομάδα αλήθειας»
Είναι λογικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξιφουλκούν κατά της Κυβέρνησης για την «ομάδα αλήθειας» – το όργανο προπαγάνδας της ΝΔ, που όπως παραδέχονται και από την Κυβέρνηση αμείβεται και από ιδιωτικούς πόρους… Είναι λογικό η Κυβέρνηση με έναν οργανωμένο μηχανισμό να υπερέχει έναντι όλων των κομμάτων στο κομμάτι της επικοινωνίας, που παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση και της πολιτικής ατζέντας και της κοινής γνώμης.
«Η Κυβέρνηση, ενώ ομολογεί πως γνωρίζει τη λειτουργία της “ομάδας αλήθειας” και της παρέχει πλήρη κάλυψη, επιμένει να μην απαντά στα ερωτήματα για τη διαδρομή του χρήματος μεταξύ του εν λόγω προπαγανδιστικού μηχανισμού, των εταιρειών που συνδέονται μαζί του ή τον χρηματοδοτούν ευθέως και του κράτους», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σε σχόλιό του, ζητώντας απαντήσεις από την Κυβέρνηση.
Η Βικελαία των ανεξίτηλων παραδόσεων
Είναι πραγματικά σπουδαίος ο τρόπος που εξακολουθεί να προσφέρει η Βικελαία. Ακόμα και κάτω από αυτές τις δραματικές συνθήκες υποστελέχωσής της, παραμένει φάρος προσφοράς και ελπίδας. Τη μεγάλη Τρίτη κυριολεκτικά κατακλείστηκε η στοά «Νίκου Γιανναδάκη» από δεκάδες παιδιά, που παρακολούθησαν μαζί με τους γονείς τους το βάψιμο των πασχαλινών αυγών με τον παραδοσιακό τρόπο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα αυτών των ημερών. Αξίζουν πολλά και μεγάλα μπράβο στους εργαζόμενους της Βικελαίας, που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη και τον σεβασμό στην ιστορική πορεία της και την προσφορά της Βικελαίας, που περιμένουμε τόσο καιρό να δούμε εμπράκτως πώς θα στηριχθεί, ως οφείλει, και από τον Δήμο Ηρακλείου.
Ηπιότερη η φετινή αύξηση
Ακόμη μια έρευνα αποτυπώνει την αναποτελεσματικότητά της να δαμάσει το τέρας της ακρίβειας, καθώς το πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται φέτος από 99,45 έως 142,95 ευρώ, ακριβότερο δηλαδή κατά 6,2% έως 6,3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ). Πάντως, η φετινή αύξηση είναι ηπιότερη συγκριτικά με τις αυξήσεις που είχε υποστεί το πασχαλινό τραπέζι την προηγούμενη διετία.
Υπενθυμίζεται πως το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού αυξήθηκε κατά 12,6% το 2023 και κατά 19,3% το 2024. Αυτό εκτιμά το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, όπως προκύπτει από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις για τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Στην πασχαλινή αγορά του Ηρακλείου ο Νίκος Ανδρουλάκης
Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα έρθει σε επαφή με καταναλωτές και καταστηματάρχες στην πασχαλινή αγορά του Ηρακλείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, στις 11:30 το πρωί θα επισκεφτεί την κεντρική αγορά του Ηρακλείου (πλατεία Κορνάρου – οδός 1866). Νωρίς το βράδυ θα ακούσει τα 12 Ευαγγελία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Από το Ηράκλειο αναμένεται ν’ αναχωρήσει το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
Σε απολογία λόγω Facebook!
Προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης από τη Hellenic Train, καθώς καταγγέλλεται πως μηχανοδηγός και εκλεγμένος συνδικαλιστής καλείται σε απολογία επειδή πήγε στην εκδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη που διεξήχθη στο ΑΠΘ! Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από τον Γιώργο Μανώλη, αντιπρόεδρο του Σωματείου Μηχανοδηγών. Ο ίδιος σημείωσε πως η διοίκηση «παρακολουθεί τα social media των εργαζομένων, τις αναρτήσεις τους και έπειτα τους καλούν για εξηγήσεις». «Τέσσερις συνδικαλιστές έχουν οδηγηθεί στο πειθαρχικό, είτε χωρίς αφορμή, είτε για λόγους τυπικούς που κάποιοι θέλουν να τους μετατρέψουν σε ουσιώδεις», πρόσθεσε, φανερώνοντας το κλίμα εργασιακής τρομοκρατίας που επικρατεί.
Θα φανούν αξιόπιστοι;
Μπορεί τα καταστήματα εστίασης και τα μεγάλα μαγαζιά που διοργανώνουν γάμους και βαπτίσεις να έχουν συμφωνήσει να τεθεί ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 4.00 τα ξημερώματα στα μαγαζιά τους, αλλά η απόφαση αυτή προσκρούει σε αρκετούς θεριακλήδες που έχουν μάθει αλλιώς και θεωρούν ότι οφείλουν να πίνουν μέχρι να φέξει η μέρα. Είναι φανερό ότι θα δοκιμαστούν και οι αντιστάσεις και η αξιοπιστία όσων συνηγόρησαν σε αυτή τη συμφωνία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα πάρουν ανάποδη τροπή.
Βάζουν το σύνορο στη μέση του Αιγαίου!
Στη σύνταξη δικού της θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα» φέρεται να σκοπεύει να προχωρήσει η Άγκυρα, με τον οποίο θέλει να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία είχε απειλήσει ότι θα διαμορφώσει τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό όταν είχε αντιδράσει στη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του χάρτη εργασίας για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, η Τουρκία επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο, διεκδικώντας τη μία πλευρά του πελάγους.
Αυτή αποτελεί την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας που υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ πρέπει να γίνει στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκπονηθεί «επιστημονικός» χάρτης που αποτυπώνει τα «σύνορα» Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, βασισμένος στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών.
Επικριτικός Μπάιντεν
O Τζο Μπάιντεν επιδόθηκε προχθές, Τρίτη, σε επίθεση εφ’ όλης της ύλης εναντίον του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου. «Δείτε τι έγινε: δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη 100 ημέρες κι αυτή η νέα Κυβέρνηση έκανε τόσες ζημιές και τόση καταστροφή», στηλίτευσε ο πρώην αρχηγός του κράτους, που εκφράστηκε στο Σικάγο στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στη «Social Security» (κοινωνική ασφάλιση), το σύστημα συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας των ΗΠΑ. «Όλ’ αυτά έγιναν τόσο γρήγορα που σου κόβεται η ανάσα», πρόσθεσε στην παρέμβασή του αυτή, διάρκειας σχεδόν μισής ώρας, γαρνιρισμένη με δόσεις χιούμορ, στην οποία πάντως σκόνταψε κάποιες φορές…
Λάσπη στο Χάρβαρντ
Για την πλήρη δυσφήμηση και απαξίωση του Χάρβαρντ… προσπαθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «παγώνει» κρατική χρηματοδότηση ύψους $2,2 δισ. προς το πανεπιστήμιο! Σε μία ακόμη μακροσκελή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε σφοδρά κατά του πανεπιστημίου, καλώντας ευθέως για πλήρη διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.
«Όλοι ξέρουν ότι το Χάρβαρντ έχει χάσει τον δρόμο του», έγραψε ο Τραμπ, κατηγορώντας το πανεπιστήμιο ότι προσλαμβάνει «ριζοσπαστικά αριστερούς ανίκανους» με υπέρογκες αμοιβές, φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταξη πρώην δημάρχων από τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο -αναφερόμενος στους Μπιλ ντε Μπλάζιο και Λόρι Λάιτφουτ– ως διδάσκοντες.
«Άφησαν πίσω τους πόλεις που θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν από την ανικανότητα και το κακό τους», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το ίδρυμα «καταφύγιο για “ξύπνιους” και “χαζούς” που δεν μπορούν να διδάξουν τίποτα πέρα από αποτυχία σε φοιτητές και στους λεγόμενους “μελλοντικούς ηγέτες”».