Νωρίτερα το επίδομα επικινδυνότητας
Ακόμα καλύτερα τα νέα για τους ένστολους, σχετικά με την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους, την οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης από τη Βουλή είχε πει ότι μισθολογικά η αναγνώριση θα ισχύσει το την 1η Ιανουάριου του 2026, αλλά χθες διευκρινίστηκε από τη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ότι τίθεται σε ισχύ πέντε μήνες νωρίτερα, καθώς η χορήγηση του σχετικού επιδόματος θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2025. Η αναγνώριση της επικινδυνότητας αντιστοιχεί σε αύξηση του μισθού κατά 100 ευρώ.
Το επίδομα θα δοθεί σε 153.240 ένστολους και ένστολες και συγκεκριμένα σε: 79.677 στρατιωτικούς, 52.954 αστυνομικούς, 8.161 λιμενικούς και 12.448 στελέχη της πυροσβεστικής. Το ετήσιο κόστος θα είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών. Τα 100 ευρώ ανά μήνα θα πάρουν και οι πιλότοι που εισπράττουν πτητικό επίδομα.
Το κράνος έσωσε τον Άδωνη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πρωταγωνιστής της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας για την καθιέρωση της χρήσης κράνους από τους δικυκλιστές. Στο βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μάλιστα, πρωταγωνιστεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, o οποίος περιγράφει πώς το κράνος τον έσωσε όταν είχε ένα τροχαίο ατύχημα πριν χρόνια.
«Νεαρός βιβλιοπώλης οδηγώ μηχανή. Κοντά στο υπουργείο Υγείας, πετάγεται από stop ένα αυτοκίνητο, άπειρος οδηγός εγώ πατάω το μπροστινό φρένο. Για πότε βρεθήκαμε στην άσφαλτο αλλού εγώ, αλλού η μηχανή, αλλού τα βιβλία, ούτε που το κατάλαβα», αναφέρει αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Όμως φορούσα κράνος. Σηκώθηκα και συνέχισα τη ζωή μου», τονίζει. Και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, κυρίως νέοι, καταλήγουν εδώ (στο ΚΑΤ). Πολλοί χάνουν τη ζωή τους, πάρα πολλοί ζουν την υπόλοιπη ζωή τους με βαριά αναπηρία γιατί δεν φορούσαν κράνος».
Περίμενε κάτι άλλο;
Δεν ξέρω τι περίμενε ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, όταν ο Χαρίτσης καλούσε τα κόμματα της κεντροαριστεράς να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά δεν τον έχω για τόσο αφελή.
Ενώ ήταν ενήμερος για την πρόταση που κατατέθηκε στη δημόσια σφαίρα από τον πάρεδρο της Νέας Αριστεράς, έρχεται τώρα να πει ότι δεν ενδιαφέρεται και να εκφράσει τη ενόχλησή του για κάποιες συμπεριφορές δημόσιου χαρακτήρα.
Το όνομά του είχε προταθεί, τις προηγούμενες ημέρες από τη Νέα Αριστερά, με στόχο να αναδειχθεί το ζήτημα των υποκλοπών και ο τρόπος που ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ εργάστηκε για την αποκάλυψη της αλήθειας. Χθες, μέσω επιστολής του, ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε ότι «δεν ανήκε ποτέ στις επιδιώξεις μου και στις στοχεύεις μου η κατάληψη οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος, ούτε και του (πάντως υπερκομματικού) αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Στην πορεία του δημοσίου διαλόγου που ακολούθησε, διαπίστωσα ότι, αντί να γίνει αντιληπτή και επικρατήσει η, προφανής για κάθε καλόπιστο παρατηρητή, ερμηνεία της πρότασης με βάση το πιο πάνω κεντρικό θεσμικό μήνυμά της και να ακολουθήσει μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε αυτό, επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές, αντιπαραθέσεις και διενέξεις», πρόσθεσε.
Νέα Αριστερά κατά πάντων
Η πρώτη αντίδραση στην επιστολή Ράμμου προήλθε όπως ήταν φυσικό από τη Νέα Αριστερά. «Σεβόμαστε και κατανοούμε την απόφαση του κυρίου Ράμμου. Ο κύριος Ράμμος δέχτηκε μια άνευ προηγούμενου συκοφαντική επίθεση από το Μέγαρο Μαξίμου που επιθυμεί ένα πράγμα:
Την αποσιώπηση του σκανδάλου των υποκλοπών», ανέφεραν πηγές της Νέας Αριστεράς, υπογραμμίζοντας πως η πρότασή τους «προέκρινε την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». «Και ως τέτοια είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να λάβει ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα της αριστερής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσαν, σημειώνοντας πως «δυστυχώς, οι δυνάμεις αυτές επέλεξαν τον δρόμο του μικροκομματικού συμφέροντος αντί να ορθώσουν τείχος προστασίας απέναντι στις χυδαίες επιθέσεις από τα συστήματα εντός και πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου».
Κτίζει αφήγημα
Ο Νίκος Δένδιας έχει βλέψεις για την ηγεσία της Ν.Δ. στη μετά Μητσοτάκη εποχή. Δεν το διατυμπανίζει αλλά δεν το κρύβει κιόλας.
Στο πλαίσιο αυτό προσέχει τι λέει και είναι ιδιαίτερα μετρημένος στις τοποθετήσεις του, κυρίως στα θέματα που κάνουν τζιζ. Προφανώς και αυτός εισπράττει ένα κλίμα δυσαρέσκειας από του παραδοσιακούς δεξιούς της Ν.Δ., για διάφορα κορυφαία ζητήματα. Και δεν είναι τυχαίο που έδωσε κάποια ψήγματα για τα «πιστεύω» του σ’ ένα θέμα που ταλανίζει τη Ν.Δ., όπως είναι η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η σκληρή κριτική στην οποία άνοιξε και την πόρτα της εξόδου για τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο υπουργός Άμυνας διαφοροποιείται από τη γραμμή της προσέγγισης με την Τουρκία που ακολουθεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας απόψεις που έχουν κοινά σημεία με αυτές των Καραμανλή, Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου και Κοτζιά.
Όχι και τόσο «ήρεμα νερά»…
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τις τελευταίες μέρες εξέφρασε τη διαφορετική του θέση σε σχέση με τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η ελληνοτουρκική προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Τόσο στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2025, όσο και σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι παρά τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, η Τουρκία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την Ελλάδα, διατηρώντας εν ισχύι το «casus belli» και πως όχι μόνο δεν παραιτείται από τις παράνομες διεκδικήσεις, αντιθέτως τις διευρύνει…
Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», «αποδείχθηκε ότι εάν προσπαθήσεις μια επιθετική δύναμη να την αντιμετωπίσεις με αποσιώπηση, αυτό που θα πετύχεις είναι να σου δημιουργήσει πρόβλημα υπό χειρότερες ακόμη συνθήκες για εσένα».
Εκτός φυλακής οι πολεοδόμοι
Μπορεί κάποιοι να πλήρωσαν υψηλή εγγυοδοσία, αλλά ουδείς από τους 21 κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς, που φέρεται να είχαν στήσει οι Πολεοδομίες δύο δήμων της Χαλκιδικής, αλλά ουδείς προφυλακίστηκε.
Όλοι αρνήθηκαν τις κακουργηματικές διώξεις, που -κατά περίπτωση- αφορούν τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Τελευταίος απολογήθηκε προϊστάμενος τμήματος έκδοσης αδειών, στον οποίο ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 120.000 ευρώ!
Υπό αυτές τις συνθήκες έπεσε η αυλαία των απολογιών με τους 21 συλληφθέντες να αφήνονται στο σύνολό τους ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (και κάποιοι επιπλέον με εγγυήσεις που ξεκινούν από 5.000 ευρώ) ή άνευ όρων. Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται.
Καλά νέα για το Ανακριτικό
Τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για ένα από τα πιο αξιόλογα ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα, το οποίο, τον τελευταίο καιρό, είχε παρουσιάσει μείωση στην απόδοσή του εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης προσωπικού.
Ο λόγος γίνεται για το ανακριτικό γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» επέστρεψε ένα από τα πλέον έμπειρα και ικανότερα στελέχη του Σώματος. Συγκεκριμένα, ο αντιπύραρχος Κώστας Τριφύδης, ο οποίος είχε αναλάβει επικεφαλής του γραφείου και στο πρόσφατο παρελθόν, επιστρέφει για να αναλάβει και πάλι τα ηνία.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, είχαν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, όπως λέει και το γνωστό ρητό, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναγνωριστεί και η καθοριστική συμβολή των υπόλοιπων στελεχών του γραφείου.
Παρά τον μικρό αριθμό τους και τα σοβαρά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση, τα μέλη του ανακριτικού γραφείου υπερέβαλαν εαυτόν και εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και αυταπάρνηση όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές συνθήκες.
Δεν αποκλείει fake και το CNN
Ανοιχτό το ενδεχόμενο το βίντεο που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το CNN, με τη στιγμή της απελευθέρωσης κρατούμενου από φυλακή της Συρίας, να είναι «στημένο» άφησε και το ίδιο το κανάλι, καθώς εκπρόσωπός του απάντησε σε ερώτηση της ιστοσελίδας The Wrap ότι «ψάχνουμε την ταυτότητά του»!
«Συνεχίσαμε την έρευνα για το παρελθόν του και γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας έδωσε ψεύτικα στοιχεία» είπε αρχικά ο εκπρόσωπος του CNN, καθώς πληροφορίες θέλουν τον άνδρα που απελευθερώθηκε να είναι αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της συριακής πολεμικής αεροπορίας.
«Κανείς άλλος εκτός από την ομάδα του CNN δεν ήταν ενήμερος για την επίσκεψή μας στη φυλακή που καταγράφηκε εκείνη την ημέρα. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν όπως εμφανίζονται στο βίντεο. Η απόφαση για την απελευθέρωση του κρατούμενου στα πλάνα, ήταν απόφαση του φύλακα, ενός Σύρου αντάρτη.
Εμείς καταγράψαμε τις σκηνές όπως εκτυλίχθηκαν, συμπεριλαμβανομένων όσων μας είπε ο κρατούμενος. Συνεχίσαμε την έρευνα για το παρελθόν του και γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας έδωσε ψεύτικα στοιχεία. Συνεχίζουμε την έρευνα γι’ αυτήν και την ευρύτερη ιστορία» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του CNN.