Χθες… σήμερα… αύριο 14/1/2025

Τα «αγκάθια» της ΔΕΠΑΝΑΛ

Απορία για το μέλλον της ΔΕΠΑΝΑΛ εξέφραζαν γνωστοί Ηρακλειώτες που συζητούσαν στην πλατεία των Λιονταριών, διαπιστώνοντας ότι δεν βγαίναν τα κουκιά… Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν, το Πολιτιστικό Κέντρο, (για το οποίο έχει ανακοινωθεί η δημιουργία Οργανισμού την οποία δεν έχουμε δει ακόμα) δίνει ένα ετήσιο βάρος 300 χιλιάδων ευρώ για τη συντήρησή του, στη δημοτική επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά σε δύο, το αργότερο σε τρία χρόνια, το πάρκινγκ του αεροδρομίου θα κλείσει, και άρα η ΔΕΠΑΝΑΛ θα χάσει την πιο χρυσοφόρα χρηματοδοτική πηγή της. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα, εάν τελικά χαθεί το «Μαρίνα» στο λιμάνι που είναι η ναυαρχίδα της δύναμης του επιχειρηματικού τομέα, ζήτω που καήκαμε…

Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος στα Χανιά

Κατηγορηματικός για τη μη εφαρμογή του νόμου στη διαχείριση του περιστατικού με τον μεθυσμένο οδηγό στα Χανιά, που έφερε μια ακόμα τραγωδία στην άσφαλτο, εμφανίστηκε χθες το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Χάθηκε ένα παιδί με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και πολλά λόγια. Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι αστυνομικοί) έπρεπε να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να την κάνουν νόμιμα. Να κάνουν έκθεση σύλληψης, να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα. Δεν έπρεπε να τον αφήσουν. Το γιατί έγινε, είναι καθαρό πως ο νόμος δεν εφαρμόστηκε» πρόσθεσε.

Επίσης διεμήνυσε πως «θα αποδοθούν σε όσους πρέπει όλες οι κυρώσεις και οι συνέπειες που αφορούν την πιθανή έλλειψη εποπτείας και διοίκησης στους συγκεκριμένους και όχι μόνο». Ακόμη ανέφερε πως δόθηκε αγώνας προκειμένου η υπόθεση να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό στη δικαιοσύνη και αυτή να μπορέσει να κάνει την δουλειά της.

Σχετικά με τις ποινές που θα επιβληθούν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν βέβαιος πως «θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες κυρώσεις στους αρμόδιους αστυνομικούς εφόσον εξεταστούν τα πράγματα μέσα από τις διαδικασίες της δικαιοσύνης».

Έμειναν δύο στην κούρσα

Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για την ανακοίνωση της πρότασης Μητσοτάκη σχετικά με τον νέο Προέδρο της Δημοκρατίας. Είναι θέμα ημερών από τη στιγμή της επιστροφής του πρωθυπουργού από τη Σαουδική Αραβία, όπου βρίσκεται.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι πλέον εκτός κάδρου και η επιλογή μοιάζει να γίνεται μεταξύ Τασούλα και Βενιζέλου. Η περίπτωση του δευτέρου και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνάμε, δεν έχει «κλειδώσει» επουδενί, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, φέρεται να έχει το σχετικό προβάδισμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μόνο που δεν δήλωσε Σημιτικός, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στη διαχείριση της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού, έκανε τη δουλειά του στον κεντροδεξιό χώρο και πλέον με την επιλογή του επόμενου ΠτΔ, έχει πλέον την ευχέρεια να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριο, το δεξιό, αδιαφορώντας ότι η εκλογή Τασούλα θα γίνει με 158 ψήφους…

Περιμένει Μητσοτάκη

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιμένουν προφανώς την πρόταση Μητσοτάκη για να τοποθετηθούν, ενώ δεν προκύπτει ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα συναινέσει σε πιθανή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Λούκα Κατσέλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας στο ΣΚΑΪ και είπε ότι δεν θα τοποθετηθεί παρά μόνο όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίσει και διατυπώσει την πρότασή του.

Σημείωσε πως θέση του κόμματός του είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και με αυτό το δεδομένο σχολίασε και απέρριψε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι έτσι διευκολύνονται η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης.

Η (μη) συγκυβέρνηση και η απάντηση

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συνδράμει σε αυτήν την προοπτική τονίζοντας πως τα ενδεχόμενα είναι τρία:

Είτε αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ., είτε κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και κόμματα της Κεντροαριστεράς ή της Ν.Δ. με τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς. Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και την απόρριψη του ενδεχομένου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με Ν.Δ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι «αργούν οι εκλογές.

Η δική μας δουλειά είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να είμαστε συνεπείς στα όσα υποσχεθήκαμε». «Όπως συνέβη το 2023, αν το καταφέρουμε αυτό και είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγράμματός μας θα έχουμε μια νέα εντολή», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης προσθέτοντας ότι είναι νωρίς για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την όλη συζήτηση σχολιάζοντας ότι «αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης είναι ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΚΚΕ, είτε τη Νέα Αριστερά. Είναι συγκεκριμένα τα κόμματα της κεντροαριστεράς».

Περί τενεκέδων…

Μιλώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για το θέμα της διακίνησης του ελαιολάδου για ιδιοκατανάλωση τόνισε ότι θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς που ίσχυε τονίζοντας ότι «ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από την γιαγιά στο εγγόνι και από αδελφό σε αδελφό δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση, γιατί μιλάμε για μια δωρεά».

Ο ίδιος έκανε λόγο για συνειδητή εξαπάτηση των πολιτών και προσπάθεια παραπληροφόρησης κάνοντας λόγο για άκρατο λαϊκισμό. «Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη κάποια τέτοια εξαγγελία όσον αφορά την ιδιοκατανάλωση», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης λέγοντας ότι είναι «άνθρακας ο θησαυρός».

Στάζουν χολή

Λογικό ήταν τα κυριακάτικα φύλλα να ασχοληθούν με την απώλεια Σημίτη, η κηδεία του οποίου έγινε μόλις την Πέμπτη. Καλά τα ρεπορτάζ, οι ιστορικές αναφορές, οι απολογισμοί και τα συναφή. Ωστόσο σε πολλά κομμάτια της αρθρογραφίας και κυρίως της σχολιογραφίας, περισσεύει η χολή για τον πρώην πρωθυπουργό…

Προφανώς και ο καθένας μπορεί να έχει και να λέει την άποψή του. Το κακό είναι όταν γίνεται το άσπρο μαύρο, για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και στείρα προπαγάνδα. Και στην περίπτωση του Σημίτη και τα δύο τα είδαμε σε μεγάλες ποσότητες. Τόσο μεγάλες, που δεν χωράνε ούτε στο μπλοκάκι του Σημίτη. Ούτε καν στο… μακέτο του!

Πουλούν τα σπίτια τους λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης

Ζορίζεται ο Δήμος και με το δίκιο του, διότι όπως ανέδειξε η «Π» μέσα από την παρουσίαση των στοιχείων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου καταγράφηκε τεράστια έλλειψη 45.696 θέσεων στάθμευσης σε όλο το Δήμο Ηρακλείου ή η αντίστοιχη έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην πόλη του Ηρακλείου φτάνουν τις 38.058.

Όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε πόσες θέσεις στάθμευσης καταργήθηκαν με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, που σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχτηκε ωφέλιμη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις όπως στη λεωφόρο Πλαστήρα (από το ύψος του Πανανείου μέχρι τη Χανιόπορτα) αμφισβητείται ευθέως, διότι συρρικνώθηκε η δυνατότητα στάθμευσης των κατοίκων.

Και ακόμα και αυτοί που λένε ότι θα πρέπει οι κάτοικοι να μάθουν να παρκάρουν και παραπέρα από το σπίτι τους, δυστυχώς ούτε οι ίδιοι μπορούν να προσδιορίζουν αυτό το «παραπέρα» διότι είναι τόσο οξύ το πρόβλημα της στάθμευσης που απλώς μιλάμε για μετάθεση της πίεσης που ασκεί. Και στην Πλαστήρα υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να πουλήσουν τα σπίτια τους, εξαιτίας αυτού ακριβώς του προβλήματος…

Πέφτουν τα ποσοστά ικανοποίησης των νέων

Ένας στους 6 Ευρωπαίους νέους δηλώνει δυσαρέσκεια για τη ζωή του. Σύμφωνα με τη UNICEF, τα ποσοστά ικανοποίησης των νέων μειώθηκαν από περίπου 74% το 2018 σε 69% το 2022, σε 23 χώρες της Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευημερία της νέας γενιάς. Η εικόνα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 25,2% των νέων εκφράζει δυσαρέσκεια, ενώ ανάλογα ποσοστά εμφανίζονται σε Πολωνία (24,4%) και Μάλτα (23,6%).

Στον αντίποδα, οι πιο ευτυχισμένοι νέοι ζουν στην Ολλανδία, όπου μόλις το 6,7% των νέων 15 ετών δηλώνει χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή. Ομοίως, η Φινλανδία και η Δανία φαίνεται να τα πηγαίνουν αρκετά καλά, αφού τα ποσοστά δυσαρέσκειας των νέων αγγίζουν το 10,8% και 11,3% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή δηλώνει το 19% των ατόμων 15 ετών, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 16,6%. Παρ’ όλο που η χώρα μας δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χειρότερες, το ποσοστό αυτό είναι αρκετό για να αναδείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη άμεσης δράσης.