Το Ομφάλιον Πεδίον και οι επισημάνσεις Χανιώτη
Μια σημαντική επιστολή του διακεκριμένου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον κ. Άγγελου Χανιώτη, σχετική με την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί για το Ομφάλιον Πεδίον και «τον αυθαίρετο συσχετισμό του με το κτήριο του λόφου Παπούρα», φιλοξένησε στο προχθεσινό της φύλλο η «Π». Όπως ο ίδιος αναφέρει, για την τοπογραφία της αρχαίας Κρήτης έχουμε γραπτές πηγές, ενώ η ερμηνεία τους «απαιτεί στέρεες γνώσεις αρχαίων ελληνικών και δεν είναι πεδίο ερασιτεχνισμού, φαντασίας και ευσεβών πόθων». Να σημειώσουμε για την ιστορία και μόνο ότι η «Π» ουδέποτε φιλοξένησε στην ύλη της οποιοδήποτε θέμα που να αφορά το Ομφάλιον Πεδίον. Η «Π» μίλησε με άκρως εξέχοντες ειδικούς που είδαν από κοντά το εύρημα και έκανε αναφορά στη μοναδικότητά του για το νησί μας, αλλά και τα ανάλογα τόσο με το περίφημο κυκλικό κτήριο της Τίρυνθας, όσο και με κτήρια που έχουν ανασκαφεί στη Μικρά Ασία και τη Μεσοποταμία. Και τις δύο αυτές αναφορές, όπως και τη χρονολογία που τοποθετείται το κτήριο, επιβεβαίωσε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Άλλωστε, όπως τόνιζαν στην «Π», το επόμενο διάστημα, με την ολοκλήρωση της ανασκαφής, θα δοθούν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για μια σειρά από θέματα όπως η χρήση του κλπ.
Ο καυτός διάλογος Ανδρουλάκη-Παπανδρέου
Τι συνέβη όταν ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη; Το σκεπτικό του ήταν ότι ως πρώην υπουργός θα είχε προβάδισμα για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου του S&D, του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος. Αν γινόταν αυτό, μετά θα αναλάμβανε επικεφαλής της ευρωοομάδας ο κ. Παπανδρέου. Εάν ο κ. Μανιάτης δεν επιλεγεί για το S&D, τότε, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Παπανδρέου, θα μπορούσε να πάει αντιπρόεδρος σε κάποια επιτροπή, όπως διέρρευσε χθες.
Ο κ. Παπανδρέου όμως αντέδρασε έχοντας έντονο διάλογο με τον κ. Ανδρουλάκη και είπε ότι ήταν αφενός ο αρχαιότερος ευρωβουλευτής του κόμματος, αφετέρου απέσπασε περίπου 15.000 ψήφους περισσότερες από τον Γιάννη Μανιάτη. Τότε ο κ. Ανδρουλάκης αντέτεινε πως και ο Κυμπουρόπουλος είχε έρθει πρώτος το 2019, αλλά επικεφαλής ανέλαβε ο Μεϊμαράκης, όπως και ο Αυτιάς τώρα και ο Παπαδημούλης παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό είναι το επιχείρημα; Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μου» φαίνεται πως είπε ο κ. Παπανδρέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την υποστήριξη και των άλλων δύο νεοεκλεγμένων ευρωβουλευτών, με τον Σάκη Αρναούτογλου να παίρνει θέση λέγοντας πως «έχει δίκιο ο Νίκος. Και αν βάλουμε το θέμα σε ψηφοφορία, θα εκλεγεί». «Δεν χρειάζεται ψηφοφορία» απάντησε τότε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «Βλέπω ότι είναι προαποφασισμένο. Εμένα δεν με νοιάζουν οι καρέκλες, αλλά να προσφέρω στην πατρίδα μου. Η διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια στην ΕΕ θέλει εμπειρία».
Αντί Κατερίνας… Κώστας
Ενός κακού μύρια έπονται! Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ έχει ανοίξει ολόκληρη παραφιλολογία σχετικά με το μέλλον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η θητεία της οποίας στην Προεδρία της Δημοκρατίας λήγει στις αρχές του 2025.
Όπως αναφέρει η στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής, παρά την εξαιρετική σχέση που διατηρεί μαζί της και την πολύ θετική άποψη που έχει για την άσκηση των καθηκόντων της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να μην προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τι θα γίνει τότε; Μια ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος ωστόσο δέχεται πιέσεις από στελέχη της πάλαι ποτέ «αβερωφικής» πτέρυγας να… μη δεχθεί. Θυμίζω ότι ενοχλημένος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ και αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές στα δεξιά της ΝΔ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Δεν είναι λίγοι όσοι υπενθυμίζουν την εμφάνισή της σε κατάστημα εστίασης με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο να γιορτάζει την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που είχε προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις.
Επιπλέον μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Πρόεδρος εκλέγεται και με πλειοψηφία 151 βουλευτών ή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, καθώς πλέον δεν προβλέπεται διάλυση της Βουλής. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει εσωκομματικό πρόβλημα για τη ΝΔ, αν μια μερίδα βουλευτών της δεν υπερψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που επιμείνει στην κ. Σακελλαροπούλου. Αλλά το βασικότερο είναι πως δεν είναι ακόμη σαφές αν η ίδια θα επιθυμούσε μια νέα θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ένα εκλεκτό ζευγάρι!
Τον πρώτο του πολιτικό γάμο ως δήμαρχος τέλεσε προχθές ο Αλέξης Καλοκαιρινός.
Εν μέσω καύσωνος ο δήμαρχος πάντρεψε στο Δημαρχείο τη φαρμακοποιό, κόρη του γνωστού δημοσιογράφου και για χρόνια αρχισυντάκτη της «Π» Γιώργου Λαγουβάρδου, Ευγενία, με τον εκλεκτό της καρδιάς της, Αντώνη Φλιτζανή, οικονομολόγο.
‘Ηταν όμως και μια ευκαιρία για τον δήμαρχο και τον συνάδελφό μας να θυμηθούν τη μακρόχρονη κοινή τους πορεία και τους δεσμούς φιλίας που τους ενώνουν, με επίκεντρο την κορυφαία προσωπικότητα του Ανδρέα Καλοκαιρινού, πατέρα του δημάρχου, με τον οποίο ο Γιώργος Λαγουβάρδος είχε συνεργαστεί στενά.
Μα ποιους… ψηφίσαμε;
Άνδρες, άνω των 50 ετών, δημοσιογράφοι, επανεκλεγέντες αλλά με χαμηλή κοινοβουλευτική δραστηριότητα, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο των υποψηφίων, είναι τα επικρατέστερα χαρακτηριστικά των ευρωβουλευτών που θα μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με το νέο κείμενο πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, υπό τον τίτλο «Τι ψηφίσαμε στις Ευρωεκλογές».
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης, εκλέχθηκαν κατά 70% άνδρες, ενώ αποτελούσαν το 58% των υποψηφίων. Η μέση ηλικία είναι τα 54,4 έτη, κοντά στη μέση ηλικία των υποψηφίων που ήταν 52 έτη. Το 17,6% των εκλεγέντων έχει διδακτορικό και το ίδιο ποσοστό έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό, χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά των υποψηφίων (19% και 22% αντίστοιχα). Το 24% των εκλεγέντων είναι δημοσιογράφοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 7,5%. Το 55% των εκλεγέντων είχε επανεκλεγεί (σε δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί των υποψηφίων ήταν μόνο 18%.
Τελειώνει η σύμβασή του
Πάει και ο μάγος! Ολοκληρώθηκε η συνεργασία Νέας Δημοκρατίας με τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο Σταν Γκρίνμπεργκ, σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στους πολιτικούς συντάκτες. «Ο κ. Γκρίνμπεργκ ήταν με σύμβαση η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου με τη ΝΔ και πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία» είπε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τον τρόπο πληρωμής του επικοινωνιολόγου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «τελείωσαν και οι εκλογές», ενώ σημείωσε ότι «αυτή η απάντηση (για τερματισμό της συνεργασίας) δόθηκε μετά και από αίτημα που υποβάλαμε στη ΝΔ».
Θεωρεί ότι δεν έχει… άστρο!
Την άποψη ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «έδυσε το άστρο Μητσοτάκη» εξέφρασε ο Κυριάκος Βελόπουλος και προανήγγειλε ότι η Ελληνική Λύση θα ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς υπάρχουν αποδείξεις λαθροχειρίας. «Θα κυνηγήσουμε την υπόθεση των επιστολικών ψήφων, γιατί θεωρούμε ότι κάτι μαγειρεύτηκε» είπε, για να προσθέσει ότι «υπάρχουν ενδείξεις διαβλητότητας, αλλά έχουμε και αποδείξεις που θα τις παρουσιάσουμε εκεί που πρέπει».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, στόχος της ΝΔ ήταν να μην πάρει το κόμμα του διψήφιο ποσοστό και ο στόχος αυτός επετεύχθη. «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή έχουν απονομιμοποιηθεί» είπε ακόμη, εκτιμώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν εθνικές εκλογές.
Τώρα θέλει… ΠΑΣΟΚ
Να τα μας! Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε «ευχής έργον» το ενδεχόμενο σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο Action 24 και πρόσθεσε: «Νομίζω πως θα πρέπει να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση, η οποία να έχει και ορίζοντα την εκλογική συνεργασία».
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αποτίμησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κάνοντας λόγο για μία «ραγδαία αποδυναμωμένη Νέα Δημοκρατία» αλλά και για μία «κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση. Λάβαμε μήνυμα και εμείς και το ΠΑΣΟΚ. Οι κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν χθες από τον κύριο Κασσελάκη, πρώτον συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, έχουμε ένα πάρα πολύ καλό θετικό προηγούμενο όπου υπήρχε συνεργασία για την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, που οδήγησε σε δύο παραιτήσεις».
Τι θέλω και θυμάμαι κι εγώ…
Ακούω γκρίνιες για το ευρωψηφοδέλτιο, τους επικεφαλής της ομάδας κλπ στο ΠΑΣΟΚ. Και τι θυμήθηκα; Τότε, πριν είκοσι χρόνια, που ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη λίστα. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τότε μια γυναίκα, η Μαίρη Ματσούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Cosmote και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, υπεύθυνη για τους νέους στη Γενική Συνομοσπονδία. Η κ. Ματσούκα ήταν 33 ετών τότε.
Στο ψηφοδέλτιο ήταν ακόμη μεταξύ άλλων:
– Σταύρος Λαμπρινίδης, πρέσβης επί τιμή, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Oλυμπιακής Eκεχειρίας
– Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δικηγόρος, πρώην γγ Υπουργείου Εμπορίου
– Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχος Αρχανών
– Κατερίνα Μπατζελή, οικονομολόγος, νομική σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΣΑΣΕ
– Πάνος Μπεγλίτης, διπλωμάτης, πρώην διευθυντής Ενημέρωσης Υπουργείου Εξωτερικών
– Ευαγγελία Τζαμπάζη, επιχειρηματίας, μέλος ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών
– Νίκος Σηφουνάκης, τέως υπουργός Αιγαίου
– Κώστας Καρτάλης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην γγ Ολυμπιακών Αγώνων.
Άκυρες οι διαγραφές τους
Οριστικά άκυρες έκρινε το Εφετείο Αθηνών τις ποινές διαγραφής που είχε επιβάλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στους δημοσιογράφους Άρη Πορτοσάλτε, Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, οι οποίοι εργάστηκαν σε ημέρα απεργίας τον Ιούνιο του 2021.
Σε μία απόφαση που θεωρείται ιστορική, το Εφετείο των Αθηνών ανατρέπει τα δεδομένα στη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων και επικύρωσε την απόφαση που είχε εκδώσει το Πρωτοδικείο Αθηνών το 2022, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή των εργαζομένων σε απεργία είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση, προσθέτοντας ότι η επιβολή ποινών σε εργαζόμενο που επιθυμεί να εργαστεί σε ημέρα απεργίας παραβιάζει το άρθρο 25 του Συντάγματος αλλά και αρκετές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος;
Τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από υπόθεση διαφθοράς στην κυβέρνησή του, επαναφέρει το Politico στο προσκήνιο ως «ξεκάθαρο φαβορί για να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έχει ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο του: παραμένει αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης νομικής έρευνας. Ο Κόστα δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κανένα έγκλημα, αλλά βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο των Αρχών, στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας για τον πιθανό ρόλο του στην υπόθεση που οδήγησε στην παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.
«Μας αδικεί η εικόνα»!
Μήπως έχει άδικο με αυτό που επισημαίνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης;
«Εργαστήκαμε νυχθημερόν και καταφέραμε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο, το νησί των δημοκρατικών αγώνων να αποκτήσει ξανά πράσινο χρώμα σπάζοντας την “αδιαμφισβήτητη” -κατά πολλούς- κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.
Ας σεβαστούμε όλοι τον αγώνα του κόσμου της παράταξης, που σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σφράγισε την πολιτική αυτονομία του κόμματος αυξάνοντας τα ποσοστά του και ξαναπιάνοντας το νήμα με παραγωγικές κοινωνικές ομάδες, τους νέους, τους αγρότες.
Η ενότητα σφυρηλατείται με σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες του κόμματος. Θα συζητήσουμε, εξάλλου, διεξοδικά στα όργανά μας πώς θα δυναμώσουμε κι άλλο την πορεία μας.
Η εικόνα στα τηλεπαράθυρα μάς αδικεί, δυστυχώς απογοητεύει τον κόσμο της παράταξης».
Η παρέμβαση Κακλαμάνη
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης παρενέβη στις μετεκλογικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και σε δήλωσή του υπογράμμισε πως «ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσής του». «Έχουμε πάθει και μάθει πολλά από τέτοια στο παρελθόν. Η ΕΝΟΤΗΤΑ του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής, σφυρηλατείται με τους αγώνες του και διασφαλίζεται από το καταστατικό του» σημείωσε. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε στη συνέχεια: «Με αφορμή τη δημοσιοποίηση, ακαίρως και όχι εντός των κομματικών τους οργάνων, ως όφειλαν, απόψεων 2-3 βουλευτών και ενός ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, έχουν επιδοθεί σε ακατάσχετη αρνητική ΠΑΣΟΚολογία σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη θέση του ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας πως οποιαδήποτε ενασχόληση με αποτελέσματα εκλογικών διαδικασιών γίνεται επί αντίστοιχων αναμετρήσεων.