Έτρεξαν, αλλά δεν μπόρεσαν
Με όποιο μέσο και τρόπο μπορούσαν έτρεξαν εθελοντές και απλοί πολίτες να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττική. Με λάστιχα, μπιτόνια και τρακτέρ. Δυστυχώς η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς ήταν μεγάλη και οι εικόνες που για μια άλλη μια φορά αντικρίσαμε σοκαριστικές. Η αλήθεια είναι ότι πυρκαγιές τέτοιας κλίμακας δύσκολα ελέγχονται. Ωστόσο οι εικόνες που είδαμε με όσους έτρεχαν να βοηθήσουν ήταν τουλάχιστον συγκινητικές. Το αποτέλεσμα δυστυχώς έφερε την απόγνωση.
Η πανώλη και η κατήφεια
Μέσα από πολλές διαφωνίες για τους χειρισμούς της όλης κατάστασης στη διαχείριση της πανώλης, όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη στην Περιφέρεια συμφώνησαν σε ένα ζήτημα: θα υποβάλουν αίτημα για να εξαιρεθεί η Κρήτη και να λειτουργήσουν τα σφαγεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι και πολύ πιθανή μια τέτοια εκδοχή, γεγονός που προφανώς γνώριζαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Ίσως γι’ αυτό και ήταν κατηφείς…
Υποδειγματική λειτουργία
Δείγμα γραφής δίνει ο Δήμος Μυλοποτάμου στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας. Αξιοποιεί άμεσα δύο πηγές και τρεις γεωτρήσεις με υφάλμυρες παροχές νερού, στη θέση Κατσιρίδι, με την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού με σύγχρονες τεχνολογίες, για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης του Πανόρμου και γειτονικών οικισμών.
Οι οικισμοί της περιοχή στο σύνολό τους είναι αναπτυσσόμενοι πληθυσμιακά ταχέως και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.834.441,85 €, συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής με 1.618.441,85 € και είναι δυναμικότητας 2000 m3/ημέρα. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα της ανατολικής Κρήτης, όπου όπως είναι γνωστόν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού, οι υπάρχουσες υφάλμυρες πηγές με τεράστιες παροχές υφάλμυρου νερού παραμένουν αναξιοποίητες.
Οι απολογισμοί
Όταν κοπάσουν, έστω και για λίγο οι πυρκαγιές, θα αρχίσουμε πάλι τους απολογισμούς. Και ως είθισται, όταν δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, θα αρχίσουμε να μετράμε τα στρέμματα, τα σπίτια και τα υπάρχοντα που καταστράφηκαν. Καλά πάντως θα κάνουμε να θυμόμαστε πως η ανθρώπινη ζωή βεβαίως είναι πρώτιστο μέλημα, αλλά όταν σωθεί αυτή, υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα κληθούν οι πληγέντες να διαχειριστούν. Το ξεσπίτωμά τους αλλά και όσα μόχθησαν να αποκτήσουν κι έγιναν στάχτη σε μερικές ώρες. Γιατί δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Κυρίως είναι οι άνθρωποι, οι ανάγκες τους, τα όνειρα και τα συναισθήματά τους. Χρειάζεται προσπάθεια αλλά και στήριξη για να στήσουν ξανά τις ζωές τους!
Συντονισμός, ποιος συντονισμός;
Tόσες κινήσεις και προσπάθειες συντονισμού δεν ξέρω αν είχαμε ξαναδεί. Στις φλεγόμενες περιοχές «βαρούσε» συνέχεια το 112, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη και τα πολιτικά στελέχη έτρεχαν πάνω κάτω. Συσκέψεις ο ένας, επισκέψεις ο άλλος κι όλοι κάτι σοβαρό έκαναν, αλλά δεν ξέρουμε πόσο τελικά βοηθούσαν. Οι πολίτες αναρωτιούνται- και μάλιστα όχι άδικα- αν υπήρχε πράγματι συντονισμός. Γιατί, αν τελικά υπήρξε και είδαμε όσα είδαμε, μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Όλα δείχνουν πως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και αυτό ως χώρα το πληρώνουμε. Μόνο που δεν φταίνε όλοι γι’ αυτό, αλλά μόνο όσοι έχουν την ευθύνη.
Κίνηση… γιορτινή
Στο pic έφτασε η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, το διήμερο αυτό έγιναν 41 προσεγγίσεις επιβατηγών πλοίων (κατάπλοι και απόπλοι). Επίσης διακινήθηκαν συνολικά 26.327 επιβάτες, 5.317 ΙΧ, 913 φορτηγά και 463 δίκυκλα. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα χάρη στις προσπάθειες των στελεχών του Λ.Σ
Επίσκεψη των αποδήμων
Ο νέος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (ΠΣΚ), Νίκος Καστρινάκης, από την Αμερική, με καταγωγή από τα Χανιά, επισκέφθηκε χθες τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης: ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΣΚ Νίκος Μαρκογιαννάκης από την Αυστραλία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών Αυστραλίας-Ν. Ζηλανδίας, Μανόλης Μουντάκης, ο τέως πρόεδρος του ΠΣΚ, Αντώνης Τσουρδαλάκης, η γραμματέας του ΠΣΚ, Μάρω Βαμβάκη, ο αντιπρόεδρος του ΠΣΚ, Φώτης Φιωτοδημητράκης, και ο αντιπρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Ιάκωβος Καλοειδάς.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, καλωσορίζοντας τους Κρήτες ομογενείς ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο και σε όλη τη νέα διοίκηση του ΠΣΚ καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους. Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΠΣΚ, Νίκος Καστρινάκης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, για τη σταθερή και ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο έργο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Πολλοί παραβάτες
Σχεδόν ένας στους τρεις οδηγούς είναι παραβάτης στην Κρήτη, όπως έδειξαν και οι έλεγχοι της τελευταίας εβδομάδας. Σε 9.509 ελέγχους εντοπίστηκαν 3.207 παραβάσεις, δείχνοντας ότι παρά τους συνεχείς ελέγχους, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Έχει ίσως αξία να δούμε αριθμητικά τις παραβάσεις όπως αναφέρονται στην πρώτη τετράδα. Σύμφωνα με την κατάταξη λοιπόν, 292 ήταν οι παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 280 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 130 για μη χρήση ζώνης προστασίας και 129 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Αν τώρα με βάση τα παραπάνω γίνει μια αναγωγή στις αιτίες πρόκλησης των τροχαίων δυστυχημάτων, όλα μπορούν να γίνουν περισσότερο ξεκάθαρα.
Τρύγος με εμπόδια
Ο τρύγος στην Κρήτη είναι σε εξέλιξη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμπελουργοί δεν είναι ικανοποιημένοι με όσα συναντούν επισκεπτόμενοι τα αμπέλια τους. Η παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν είναι εξαιρετικά μειωμένη και η ποιότητα υποβαθμισμένη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ερασιτέχνες αμπελουργοί που κάθε χρόνο έβγαζαν το κρασί της χρονιάς, φέτος θα αναγκαστούν να αγοράσουν, αν βρουν σταφύλια, για να μπορέσουν να βγάλουν κρασί.
Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους επαγγελματίες αμπελουργούς, είτε πρόκειται για επιτραπέζια, είτε για οινοποιήσιμα, είτε για σταφίδα. Πάντως, ενώ ο τρύγος βρίσκεται περίπου στη μέση, τα σταφύλια που είναι στα αμπέλια θυμίζουν σαν να είμαστε στο τέλος του τρύγου.
Συντονισμένη κινητοποίηση
Συντονισμένα κινητοποιείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η έδρα του παραιτηθέντος βουλευτή Όθωνα Ηλιόπουλου θα παραχωρηθεί στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος είναι πλέον ο έκτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ηγεσία του κόμματος έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφείς κατευθύνσεις στα στελέχη του να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης, προκειμένου να πιέσουν για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος.
Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου και την επίσημη διευκρίνιση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι η έδρα ανήκει στην πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου, η Κουμουνδούρου ανέλαβε δράση. Έδωσε «γραμμή» στα στελέχη του κόμματος να προωθήσουν το αίτημα για την παραχώρηση της έδρας στον κ. Κασσελάκη, παρακάμπτοντας τους πέντε πρώτους επιλαχόντες, που είναι η προαναφερθείσα δημοσιογράφος, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Θανάσης Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη.
Θλίψη για τον σπουδαίο διπλωμάτη
Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντινουπολίτης διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με εξειδίκευση στο μειονοτικά ζητήματα. Ο Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μεγάλη του Γένους Σχολής στο Φανάρι. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Royal Holloway College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ τo 1979 από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά από το 1980 μέχρι το 1982 και το 1983 εξέδωσε στα αγγλικά το σύγγραμμά του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις».
Σειρά μελετών του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον Ελληνισμό της Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1982 και υπηρέτησε στην Κύπρο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ICAO, στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και υπήρξε γενικός πρόξενος στο Τορόντο από το 1999 έως το 2003 και στην Κωνσταντινούπολη από το 2003 έως το 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο 2013 διατέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη. Έκτοτε και μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2016, υπηρέτησε ως πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και στους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.