Μια πρώην παρουσιάστρια για την Πρεσβεία της Αθήνας
Την απόφασή του να προτείνει την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο επερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο διορισμός της κ. Γκίλφοϊλ πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας που θα γίνει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.
Η προτεινόμενη πρέσβειρα είναι πρώην παρουσιάστρια του δικτύου Fox News και πρώην αρραβωνιαστικιά του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως βοηθός γενικού εισαγγελέα της Καλιφόρνιας και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ήταν παντρεμένη και με τον νυν Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.
Γιατί «κόλλησε» η επιλογή του Μπιλιράκη
Πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο επιβεβαίωσαν ότι αρχικά υπήρχε η προθυμία για την τοποθέτηση του βουλευτή Γκας Μπιλιράκη στη θέση του νέου πρέσβη στην Αθήνα, καθώς χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ και θεωρούνταν εξαιρετικά καταρτισμένος για τη συγκεκριμένη θέση.
Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με αυτό το δεδομένο, δεν κρίθηκε φρόνιμο να γίνει μια κίνηση που θα μπορούσε εν δυνάμει να θέσει σε κίνδυνο τη νομοθετική ατζέντα της νέας κυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά επισημαίνουν ότι ο κ. Μπιλιράκης θα συνεχίσει να παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την «ομάδα της Φλόριντα», που περιλαμβάνει τη νέα προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς, τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς.
Παράκρουση Βρετανού αρθρογράφου για τα Γλυπτά
Κόντρα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (Βρετανίας και Ελλάδας), αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Times εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε σενάριο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα!
Σε ένα άρθρο γνώμης σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ένας Βρετανός διανοούμενος ισχυρίζεται ότι οι αρχαιότητες θα πρέπει να μείνουν για πάντα στο Βρετανικό Μουσείο, κυρίως επειδή η σημερινή ανθρωπότητα είναι παντελώς ανίκανη να εκτιμήσει την αληθινή αξία αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης.
Στους ανάξιους ο αρθρογράφος A.N. Wilson δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους σύγχρονους Έλληνες -τους οποίους, προφανώς, περιφρονεί, αποφεύγοντας να αναφέρει έστω και το όνομα του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Επιτίθεται με την ίδια σφοδρότητα ακόμη και στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, τον Τζορτζ Όσμπορν, τον οποίον χαρακτηρίζει απερίφραστα ανίκανο και ακατάλληλο. Και μαζί με αυτόν, σχεδόν σε κάθε τουρίστα που υποβιβάζει τα αριστουργήματα του Παρθενώνα σε ένα φόντο για τις σέλφι πόζες του.
Αν και αντιφατικό από μια άποψη, το άρθρο του Wilson είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ως δείγμα των αντιλήψεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη βρετανική κοινωνία σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ύμνοι Politico στη Μελόνι
Το Politico αποθεώνει την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τις αφιερώνει επαίνους, γράφοντας: «Πριν από μερικούς μήνες, ο περιφερειάρχης της Καμπανίας, Βιντσέντζο Ντε Λούκα, είχε χαρακτηρίσει την Ιταλίδα πρωθυπουργό «stronza» (σκύλα).
Στην επόμενη συνάντησή τους, η Τζόρτζια Μελόνι τον πλησίασε, του έδωσε το χέρι και συστήθηκε: «Πρόεδρε Ντε Λούκα, είμαι εκείνη η σκύλα, η Μελόνι, τι κάνετε;».
Σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, η μικροκαμωμένη πολιτικός, που ξεκίνησε από τις φασιστικές νεολαίες της Ιταλίας, έχει κατορθώσει να απεκδυθεί το «στίγμα» της γραφικής υπερεθνικίστριας και να επιβληθεί σε Ιταλία, Βρυξέλλες και προσεχώς σε Ουάσιγκτον», αναφέρει το σχετικό άρθρο.
Το οικονομικό ράλι της Μεσογείου
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Μεσόγειος συνεχίζει το οικονομικό ράλι, σημειώνει ο Economist, κάνοντας τον απολογισμό των επιδόσεων διεθνώς για το 2024.
Στην κορυφή της λίστας με τις οικονομίες που είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα φέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ στην πεντάδα βρίσκονται επίσης η Ελλάδα και η Ιταλία, που συνεχίζουν την ισχυρή τους επάνοδο. Συγκεκριμένα, η χώρα μας εμφανίζει ανάπτυξη 3,7% από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έως το τρίτο τρίμηνο του 2024.
Επίσης, οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν κατά 10,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δομικός πληθωρισμός, ακόμα ένας δείκτης που παρακολουθεί ο Economist, εμφάνισε άνοδο 3,5%. Η ανεργία υποχώρησε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και μάλιστα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, όπως αντίστοιχα και στην Ιταλία και την Ισπανία.
Βέβαια, αναφέρει ο Economist, η Ιταλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη πρόοδο (-1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους). Τέλος, το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο επίσης εξετάζει ο Economist, διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ.
Προβληματίζει ο ζεστός… Ιανουάριος
Δεν ξεκινά καλά το 2025… Τουλάχιστον μετεωρολογικά.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του γνωστού μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου, που σημειώνει ότι «θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Ιανουάριος στη νοτιοανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με το 68% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (24%) και 0-1 °C (22%), ενώ η πιθανότητα για τιμές άνω των 2 °C είναι 22%.
Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις της τάξης του 0-1 °C και άνω του 1 °C είναι 21% και 10%, αντιστοίχως.
Σητεία η αδικημένη…
Καλή η ιδέα του ΤΕΕ/ΤΑΚ να κάνει ημερίδα στη Σητεία για τον ΒΟΑΚ, που δεν πρόκειται να φτάσει άμεσα εκεί, καθώς κονδύλια, μελέτες και συμβάσεις υπάρχουν μόνο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο!
Η ημερίδα γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο Σητείας, που η αλήθεια είναι θα περίμενε κανείς να έχουν κάνει μεγαλύτερη φασαρία, που ο νέος ΒΟΑΚ σταματά για την ώρα στον Άγιο Νικόλαο. Μακάρι η ημερίδα ν’ αποτελέσει την αρχή μιας πιο συγκροτημένης διεκδίκησης και να είναι εκεί ο κ. Πλακιωτάκης για να το επικοινωνήσει στην κυβέρνηση.