Την περιέργεια των ντόπιων αλλά και  των ξένων επισκεπτών προκαλεί το  προστατευτικό πέτασμα που έχει τοποθετηθεί από την αρχή της εβδομάδας στην κρήνη Μοροζίνι, τα περίφημα Λιοντάρια

Την περιέργεια των ντόπιων αλλά και  των ξένων επισκεπτών προκαλεί το  προστατευτικό πέτασμα που έχει τοποθετηθεί από την αρχή της εβδομάδας στην κρήνη Μοροζίνι, τα περίφημα Λιοντάρια, σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου εδώ και 400 χρόνια. Αν και το πέτασμα αφήνει στην κοινή θέα την κρήνη μέσα από αυτό αλλά και περιμετρικά έχουν πιάσει δουλειά συντηρητές και αρχαιολόγοι που εργάζονται πυρετωδώς για να καταγράψουν με ψηφιακά μέσα και να τεκμηριώσουν την κατάσταση της διατήρησής  της. Μάλιστα από τις εργασίες αυτές, θα προκύψουν και προτάσεις συντήρησης και συνολικής διαχείρισης για την προστασία του μνημείου.

Οι εργασίες γίνονται  στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και ΕΦΑ Ηρακλείου) με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.  Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τρεις χρονικές περιόδους και χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ. Τα Λιοντάρια, στα οποία  προσωρινά έχει διακοπεί η παροχή νερού, σ’ αυτή τη φάση θα είναι κλειστά έως τις 27 Οκτωβρίου.