Η αφήγηση του βιβλίου ξεκινάει με την απόπειρα του Ευάγγελου Βενιζέλου να ρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα στις εκλογές του 2007, απόπειρα που ο συγγραφέας χαρακτηρίζει «πραξικόπημα», ενώ αποκαλύπτει ότι στην προσπάθειά του αυτή, ο κ. Βενιζέλος «είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Mega, των εκδοτών- του Χρήστου Λαμπράκη και του Γιώργου Μπόμπολα- ενώ στο εγχείρημα ήταν μέσα και ο Κώστας Σημίτης»

H παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κυριάρχησε στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και πρώην διευθυντή της εφημερίδας τα Νέα, Παντελή Καψή, για την Πτώση του ΠΑΣΟΚ. Ένα βιβλίο που καταγράφει την εκλογική κατάρρευση του κόμματος την εποχή των μνημονίων και που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τόσο ακριβά το μνηνόνιο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που επίσης ψήφισαν μνημόνια, αλλά άντεξαν εκλογικά.

Έκπληξη αποτέλεσε και το γεγονός ότι ελάχιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών», ίσως γιατί το βιβλίο ασχολείται και με το παρασκήνιο της εσωκομματικής σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ, που ίσως εξηγεί και την αποτυχημένη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το βιβλίο έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, αφού εντοπίζει ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ- εκτός από τις δραματικές διεθνείς συνθήκες και το πρόβλημα της θεσμικής συγκρότησης της Ενωμένης Ευρώπης, τις επιδιώξεις της Γερμανίας και του Σόιμπλε και τον χαοτικό τρόπο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου – και τον διχασμό της ηγεσίας του και την κόντρα ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Γεγονός που δεν επέτρεψε στον τότε πρωθυπουργό, που δεν είχε καλή γνώση των οικονομικών, να συγκροτήσει ένα πολιτικό κέντρο λήψης των αποφάσεων που απαιτούσαν οι κρίσιμες και έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ένα μεγάλο πρόβληµμα”, γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογό του.  «Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόµµα σε μάχη με τον εαυτό του. Σε επίπεδο ηγεσίας αυτό εκφραζόταν από τον αποκλεισμό των πιο πεπειραμένων στελεχών του.

Ήταν τα στελέχη του Βενιζέλου με τον οποίο η ρήξη ουσιαστικά δεν γεφυρώθηκε ποτέ. Αλλά ήταν και οι εκσυγχρονιστές, τα στελέχη του περιβάλλοντος  Σημίτη, με τον οποίο επίσης ο Γιώργος είχε έρθει σε ρήξη. Το αποτέλεσµα ήταν ο στενός πυρήνας του Γιώργου να αποτελείται από τους επονομαζόμενους “κηπουρούς”, χαρακτηρισμός ο οποίος ασφαλώς αδικεί ορισμένους από αυτούς. Οι περισσότεροι ωστόσο αποδείχθηκαν πράγματι κατώτεροι των περιστάσεων».

Το πραξικόπημα και το τηλεφώνημα

Η αφήγηση του βιβλίου ξεκινάει με την απόπειρα του Ευάγγελου Βενιζέλου να ρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα στις εκλογές του 2007, απόπειρα που ο συγγραφέας χαρακτηρίζει «πραξικόπημα», ενώ αποκαλύπτει ότι στην προσπάθειά του αυτή, ο κ. Βενιζέλος «είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Mega, των εκδοτών- του Χρήστου Λαμπράκη και του Γιώργου Μπόμπολα- ενώ στο εγχείρημα ήταν μέσα και ο Κώστας Σημίτης».

Στην παρέμβασή της η Αννα Διαμαντοπούλου, επιβεβαίωσε πλήρως τα γεγονότα και το τηλεφώνημα που δέχθηκε, ενώ αναφέρθηκε στο πώς χειρίστηκε την κρίση το ΠΑΣΟΚ και τους λόγους της εκλογικής του κατάρρευσης:

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την ευθύνη του για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας υπερκαταναλωτισμού με δανεικά, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου. Η άποψή της για την εποχή των μνημονίων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ιστορική του ευθύνη. «Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που κάναμε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία μας άντεξε και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό σαν Έλληνες»”.