αστερουσια

Όταν τα Αστερούσια Όρη χαρακτηρίζονται από το τρίπτυχο: αρχέγονο, ιερό και αυτάρκες, γίνεται άμεσα αντιληπτό πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στο ξεχωριστό εκείνο κρητικό τοπίο. Πόσο μάλλον όταν… ξεναγός  είναι ο Καπετανιανός λαογράφος Γιώργος Σταματάκης!

Ο Γιώργος Σταματάκης μίλησε στο Radio Me και την εκπομπή «Άνω Κάτω και Πλαγίως», για τα έθιμα της εβδομάδας των παθών και της Ανάστασης, όπως ο ίδιος τα βιώνει από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και σήμερα. Από τότε που μαζί με τα άλλα πιτσιρίκια περίμεναν με αγωνία να φτάσει στο χωριό τους, αφού περνούσε από άλλους οικισμούς της περιοχής, η Λαμπρή με το άσπρο της φόρεμα και να χτυπήσει τις καμπάνες στο ναό της Παναγίας, λίγο πριν το Χριστός Ανέστη.

Και έπειτα, μετά την εκκλησία να μαζευτούν όλοι στα φτωχικά τους, για ν’ απολαύσουν το Λαμπριανό! Ένα φαγητό που δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο και η χάρη του έφτασε μέχρι τους New York Times, όταν αναδημοσίευσαν τη συνταγή του Γιώργου Σταματάκη από το Κρητικό Πανόραμα!

Μέσα σε μια πήλινη λεκάνη οι γυναίκες έβαζαν ρύζι, το οποίο σκέπαζαν κουρουπωτά με αρνίσια πλευρά, τα οποία σκέπαζαν με τσίπα από γάλα, που είχε υποστεί μια φυσική ζύμωση. Έβαζαν τη λεκάνη στον ξυλόφουρνο και το φαγητό ήταν έτοιμο στο τραπέζι μετά την ανάσταση.