Στην κορυφή του κόσμου

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η ελληνική ζαχαροπλαστική από τη λίστα του Taste Atlas, όσον αφορά τα καλύτερα γλυκά παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η γνωστή ιστοσελίδα, η οποία -μεταξύ άλλων- βαθμολογεί τα φαγητά παγκοσμίως και στη συνέχεια φτιάχνει λίστες, ασχολήθηκε με τα γλυκά. Μέσα σε αυτή τη λίστα συναντάμε δύο ελληνικά γλυκά. Η λίστα του Taste Atlas με τα γλυκά είναι ίσως από τις πιο… πολυεθνικές, με τη Γαλλία και την Τουρκία να έχουν τις περισσότερες «εκπροσωπήσεις». Όσον αφορά τα ελληνικά γλυκά, στην θέση 37 είναι το γαλακτομπούρεκο.

Το διεθνές μέσο σχολιάζει: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».

Λίγο πιο ψηλά, στη θέση 34, είναι τα μελομακάρονα. «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι γαλλικές κρέπες, ενώ πίσω τους στη 2η θέση είναι το βραζιλιάνικο μπομποκάδο, στην 3η θέση είναι το περουβιανό κέζο ελάδο, στην 4η θέση το τιραμισού και στην 5η θέση η κρεμ μπρουλέ.

Στην κορυφή του κόσμου